Akademie ČH
út 24.10.2023 | Eva Šafranková | Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Lvi v reprezentacích U16 a U17, hradecké duo pojede i do Kanady

Než přijde na řadu tradiční reprezentační přestávka, konaly se mládežnické dovednostní kempy a přípravné zápasy. Dva z nich stihly už odehrát kategorie U16 a U17 v Rakousku, kam odcestovali i někteří hráči hradeckého Mountfieldu. Z juniorky se jednalo o beka Štěpána Černého a forvarda Adama Novotného, který však nakonec mezi zúčastněnými nebyl i z důvodu povolání Tomášem Martincem do A-týmu. Z dorostu byla nominována trojice hráčů, a to obránce Karel Studnický, útočníci Filip Brzák a Jaroslav Vondruška.

Lvi pojedou se sedmnáctkou do Kanady!

O pozvánku do reprezentačního výběru U17, jenž od sezony 2023/24 vede nově Pavel Patera spolu s Davidem Moravcem a Františkem Ptáčkem, si řekli také naděje z města od soutoku Labe s Orlicí. Konkrétně to byl desátý nejproduktivnější obránce DHL extraligy juniorů a zároveň čtvrtý nejlepší nahrávač mezi všemi beky Štěpán Černý (1+12). Do nominace se dostal i nejmladší střelec české nejvyšší soutěže Adam Novotný, který se ale nakonec nezúčastnil, protože byl povolán právě do hradeckého A-týmu. Nestalo se tak náhodou, protože mezi ostatními juniory mu s dvanácti trefami náleží čtvrtá příčka.

Svěřenci olympijského vítěze a čtyřnásobného mistra světa nejprve trénovali od 15. října na zimním stadionu v Písku, o dva dny později měli na programu dvě přípravná utkání, která se odehrála v Rakousku. Všichni hokejisté se chtěli určitě v co nejlepším světle předvést, vrchol sezony World Hockey Challenge v Kanadě bude již brzy. Nominace byla ostatně oznámena krátce po přípravě v Rakousku.

Česká sedmnáctka si 17. října osmé vítězství pod novým trenérem nepřipsala, protože podlehla 1:3 o dva roky staršímu mančaftu ze Salcburku. Odveta se ale Čechům povedla a domácí stejným poměrem porazili. V pondělí již Pavel Patera oznámil nominaci na největší turnaj kategorie U17 – v té nechybí jména Adama Novotného ani Štěpána Černého. Své jméno v seznamu objevil i Dominik Pavlík, jenž před sezonou zamířil do Finska.

Šestnáctka absolvovala i dovednostní kempy

Pro mladší věkovou kategorii, tedy U16, byly na podzim první reprezentační akcí dovedností kempy, na které byli nominováni i mládežnici z hradeckého dorostu. Z obránců se jednalo o Karla Studnického (3+4), jenž je třetím nejproduktivnějším bekem Východočechů. Útočné řady doplnili Filip Brzák a Jaroslav Vondruška, kterému v rámci produktivity Lvů s 10 body patří šesté místo.

Kempy se nejprve věnovaly individuálním činnostem jednotlivce jako je bruslení, přihrávky a střelba, a zároveň probíhal odděleně trénink gólmanů. V druhé části byl kladen důraz na rozvoj herních dovedností, kde se hokejisti snažili zlepšit například orientaci v předbrankovém prostoru, osobní souboje, krytí či odebírání kotouče od mantinelu. Tyto kempy se konaly dva a hráči byli rozděleni podle toho, z jaké poloviny republiky pocházejí. Ti z východní části Česka, což ale platilo i pro vybrané mladíky z Mountfieldu HK, se účastnili soustředění, které probíhalo 24. září ve slezských Kravařích. O týden později se do Prahy sjeli hráči ze západu země.

Po nich následovaly stejně jako u U17 dva přípravné zápasy v Rakousku, akorát o týden dřív a tým pod vedením Milana Razýma čelil domácímu výběru do 17 let. Česká šestnáctka si v obou případech se Salcburkem poradila. V prvním vyrovnaném mači hosté zvítězili 6:4, když za jedenáct minut nasázeli soupeři čtyři góly. Na pátém z nich se svou asistencí podílel i Karel Studnický. O den později měl duel jasnější průběh a Češi si připsali výhru 3:0.