Preview k zápasu
po 21.11.2022 | Petr Koval Foto: Fredrik Karlsson / Färjestad Karlstad

Lvi vyhlížejí odvetu s Färjestadem. Obrátí jednogólové manko?

Hradecká ČPP Aréna po třech letech znovu hostí osmifinále Ligy mistrů. A půjde o velkou bitvu! Svěřenci Tomáše Martince si z Karlstadu odvezli nadějný výsledek 3:4 a proti aktuálně čtvrtému celku švédské ligy budou v úterý od 17:30 bojovat o postup do čtvrtfinále. A budou k tomu potřebovat podporu všech svých fanoušků! Postoupí Mountfield podruhé v historii mezi nejlepší osmičku CHL?

„Jsou šikovní na kotouči. Určitě největší síla je v zakončení, v tom jsou velice dobří a pohotoví.“

Tomáš Hamara (o přednosti Färjestadu)

Hradec v úvodním osmifinálovém duelu vedl 3:1, jenže úřadující mistr švédské ligy třemi góly otočil utkání na svou stranu. „Nejsme spokojení, protože jsme prohráli. Po průběhu zápasu si myslím, že jsme mohli přivézt daleko víc. Pro oko diváka je to zajímavý výsledek, i pro nás do odvety – stále máme šanci,“ ví lodivod Tomáš Hamara. Lvi odehráli velmi slušnou první polovinu a ukázali, že mohou konkurovat i těm nejkvalitnějším evropským celkům. „Vyzkoušeli jsme si to už ve skupině. I s Frölundou jsme odehráli kvalitní zápasy. Když to kluci vezmou za správný konec a budou plnit věci, které po nich chceme, máme šanci hrát s každým. Je jedno, jestli to jsou Švédi nebo nejlepší celky u nás,“ komentuje hradecký kouč.

V čem je podle asistenta trenéra hlavní síla soupeře? „Jsou šikovní na kotouči. Určitě největší síla je v zakončení, v tom jsou velice dobří a pohotoví. Dostali jsme taky gól v oslabení. Nesmíme jim dát podobné šance a nebýt zbytečně vylučovaní. Jsou na tom celkově dobře – technicky, bruslařsky, silově v osobních soubojích. Takže u nich v podstatě nenajdete slabinu,“ komentuje kvalitu švédského celku.

Východočechy čeká čtvrtý zápas během sedmi dní a musí se tak přizpůsobit náročnému režimu. „Přepínání je těžké, ale spíš bych tam viděl trochu nevýhodu v únavě z cestování. Ale co se týče hry, nesnažíme se nic měnit. Musíme být pořád ve střehu a hrát to, co potřebujeme my. Chceme soupeři vnutit náš systém, který chceme hrát,“ popisuje bývalý trenér Sokolova nebo Sparty před utkáním o postup mezi nejlepších 8 týmů. „Byl by to pro nás, pro klub i pro kluky obrovský úspěch. Zase bychom nabrali sebevědomí a posílilo by nás to,“ uzavírá v naději na příznivý výsledek.

MarcusNilsson
Po návratu do Färjestadu stihl vyhrát bodování SHL a o rok později slavil i mistrovský titul. Letos drží ve švédské lize famózní bilanci bodu na zápas (4+14). V CHL má zase z 6 zápasů 9 bodů, kde si svůj jediný gól schoval do osmifinále.

Färjestad má do odvety jeden gól k dobru

Jak vypadala první vzájemná bitva? Mountfield v Karlstadu prohrával už ve třetí minutě po trefě Joakima Nygårda mezi Růžičkovy betony. Za 74 vteřin však srovnal stav Graeme McCormack. Hradec vstoupil dobře do druhé části a po brankách Martina Štohanzla a debutanta v hradeckém dresu Zdeňka Doležala vedl už 3:1. Stav ale tým, kde v minulosti působil třeba obránce Zdeno Chára nebo hráč Minnesoty Joel Eriksson Ek, srovnal ještě ve druhém dějství. Ve třetí dvacetiminutovce pak tým kolem kapitána Radka Smoleňáka doplatil na vyloučení a už nedokázal zvrátit nepříznivý stav. Nicméně jednobrankové manko znamená pro Lvy dobrou výchozí pozici. Když český tým zvítězí, rozhodne součet skóre z obou utkání. V případě rovnosti následuje desetiminutové prodloužení 3 na 3. Pokud nepadne gól, budou rozhodovat nájezdy.

Tým z města největšího švédského jezera Vänern vstoupil do soutěže poněkud rozpačitě. Aktuálně má však dobrou formu. Z posledních deseti utkání SHL zvítězil pětkrát a dvakrát prohrál v prodloužení. Kádr trenéra Tomase Mitella tak ve švédské lize drží čtvrtou příčku, Skellefteå je ale na druhém místě jen díky lepšímu skóre. V Lize mistrů postoupil Färjestad ze skupiny F celkem snadno. Ve společnosti německého Straubingu, polského Krakova a rakouského Villachu si vstupenku do vyřazovacích částí vybojoval prakticky už po třech kolech, kde nastřílel patnáct branek a inkasoval pouze dvě. Klopýtl jen venku s Krakovem a Straubingem. Zelenobílí tak nakonec postoupili do osmifinále z druhého místa.

V top desítce bodování Ligy mistrů najdeme útočníka Marcuse Nilssona. Produktivní jsou také forvardi Linus Johansson (3+5) nebo Per Åslund (3+3). Ti navíc patří mezi pětici hráčů, jež stihla dosáhnout mety tří branek. V defenzivních řadách chybí Theodor Lennström, jenž je nejproduktivnějším hráčem týmu a druhý bodově nejlepší obránce SHL. Elitní bek, který bojoval o místo i v Edmontonu, ale utrpěl zranění v dolní části těla. V brankovišti mají oba maskovaní muži na kontě stejný počet zápasů. Kanaďan Matt Tomkins drží úspěšnost zákroků na 90,8 %. Jeho jedenadvacetiletý parťák Dennis Hildeby po úspěchu na draftu, kde si ho vybralo Toronto, dostává více prostoru než za Dominikem Furchem v loňském ročníku. Ze čtyř střetnutí odešel s úspěšností 91 %.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Färjestadu jsou v platnosti pouze permanentky, na nichž je uvedena cena 0 Kč (pro partnery, skyboxy, klub...). Permanentky s uvedenou cenou (standardní nákup) nejsou platné, a proto je nutné zakoupit vstupenku. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Jank, McCormack, Piegl, Blain, Pilař, F. Pavlík – Okuliar, Lev, Zachar – Kevin Klíma, Lalancette, Jergl – R. Pavlík, Cingel, Kelly Klíma – Smoleňák, Štohanzl, Doležal.