Ohlasy k zápasu
út 22.11.2022 | Šimon Zemánek

Věděl jsem, že postoupíme, hlásí po vyřazení Švédů Henri Kiviaho

Hradečtí hokejisté dokázali v odvetě CHL zdolat v prodloužení úřadujícího švédského mistra – Färjestad Karlstad 4:2. Vítězný postupový gól vsítil v čase 67:06 Lukáš Cingel, který se trefil podruhé v zápase. Výrazně k postupu pomohl také finský brankář Henri Kiviaho, který přispěl 32 zákroky. Ten nejdůležitější přišel několik minut před rozhodujícím gólem, když finský brankář zneškodnil samostatný únik soupeře.

Jak utkání hodnotí Henri Kiviaho? „Zápas byl dobrý. Hráli jsme dobře dozadu, spoluhráči mi hodně pomáhali, navíc se nám dařilo bránit přesilovky. A kluci nakonec dali víc gólů než soupeř,“ chválí své kolegy brankář s číslem 31. Hned od začátku zápasu se však „Kivi“ rozhodně nenudil, Seveřané nastoupili do utkání velmi aktivně a měli několik slibných možností. Ty však zůstaly nevyužity. „Velmi nám pomohlo po psychické stránce, že jsme tlak v úvodu přečkali a pokračovalo se za nerozhodného stavu,“ hlásí rodák z finské Lappeenranty.

Hradečtí v úvodním duelu osmifinále ztratili náskok 3:1 a nakonec přiletěli ze Švédska s i tak nadějným výsledkem 3:4. Domácím se před vlastním publikem gólové manko podařilo brzy smazat a poté se dokonce dostat do vedení 3:0. Jenže hosté se nevzdali, vstřelili dvě branky a poslali tak utkání do prodloužení. Nakonec byli v nastaveném čase úspěšnější Lvi, kteří míří mezi top 8 klubů CHL. „Před zápasem jsem nám věřil a věděl jsem, že postoupíme,“ hlásí finská zeď strážící hradeckou klec. Na hráče Mountfieldu HK čeká ve čtvrtfinále Ligy mistrů vítěz ze série Zug – Mnichov. Odveta se hraje ve středu, Zug do ní doma vstupuje se čtyřgólovým náskokem.

🇫🇮 „Dobry. Dobry zapas. Where is Cingi?“ 😆

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Úterý 22. listopadu 2022


Svěřencům Tomáše Martince se povedlo vyřadit jednoho z favoritů na výhru v CHL a posledního švédského šampiona, který má ve svém kádru několik hráčů se zkušenostmi z NHL. „Nemyslím si, že byl Färjestad nejtěžším prozatímním soupeřem v této sezoně. I v Lize mistrů jsme se už utkali s dalšími skvělými týmy. To, že mají hráče, co hráli v NHL, jsem moc nevnímal. Snažil jsem se soustředit na sebe a svůj výkon,“ odhaluje osmadvacetiletý gólman.

Východočeši se mohli už tradičně spolehnout na úžasnou podporu svých příznivců. „Atmosféra byla skvělá. V domácích zápasech máme vždy o hráče navíc. Máme skvělé fanoušky, před kterými se hraje snadno,“ vychvaluje domácí publikum maskovaný muž. Domácí příznivci určitě měli před začátkem nastaveného času na paměti poslední prodlužovaná utkání svého týmu v minulém play-off extraligy proti Mladé Boleslavi, která se Lvům nepodařilo vyhrát. Vnímal to i Henri Kiviaho? „Nemyslel jsem na to, byl to úplně jiný zápas. Soustředil jsem se na další puk a na vítězství,“ dodává akvizice Mountfieldu HK.