Preview k zápasu
po 14.8.2023 | Jan Hirsch

Měření se slovenským sokem! Hradec vyzve Banskou Bystricu

Vstup do přípravných zápasů svěřencům Tomáše Martince rozhodně nevyšel podle představ. Po třech měsících hráči áčka nastoupili konečně do přípravného mače, avšak partnerskému Kolínu i po hattricku Petra Moravce podlehli 4:6. Nezdar se i díky nedělnímu tréninku navíc v kabině řádně rozebral a nyní je čas na dalšího soupeře. Tentokrát z trochu větší dálky. Poprvé od Mountfield Cupu v roce 2015 změří Lvi své síly s Banskou Bystricou. Úvodní buly padne na ledě ČPP Areny v 17:30.

„Je to pro nás výstraha.“

#56 Patrik Miškář (o zápasu s Kolínem)

I přesto, že se jednalo pouze o první přátelské utkání, nemohou být Hradečtí, včetně Patrika Miškáře, s výkonem proti partnerským Kozlům spokojeni. Padli 4:6 a hra také nebyla dle spokojenosti hráčů i trenérů. „Nedělali jsme v zápase věci, co jsme měli, je to pro nás výstraha. Něco jsme si řekli, ukázali a budeme to chtít zlepšit. Musíme navázat na to, co trénujeme,“ komentuje sedmadvacetiletý útočník první duel po náročné letní přípravě, A-tým nyní celkově trénuje poměrně ve velkém. „V srpnu to je potřeba, musíme se připravit na sezonu. Myslím, že v trénincích pracujeme dobře a snažíme se to přenášet do zápasů, což jsme ale s Kolínem nedělali,“ dodává.

Právě první zápasy v létě bývají pro hráče nejtěžší. A to se potvrdilo i minulý čtvrtek. „Už bychom na to ale měli být zvyklí, tohle není naše první sezona,“ ví moc dobře hořický rodák. Veškerý čas nyní tým věnuje přípravě na blížící se start extraligy. Náročné tréninky? Dvoufázově na led? Dva zápasy za týden? To vše musí hráči zvládnout. Ale zas tak velký problém to není. „Ráno je trénink, odpoledne zápas. Přípravné zápasy se konají v rámci nahnání fyzické kondice, abychom na září byli připraveni. Je to potřeba a my to víme,“ objasňuje hradecký odchovanec, který za A-tým debutoval v roce 2016 proti Zlínu.

V kariéře už toho má "Mišák" za sebou docela dost, kromě Mountfieldu oblékal dres Litoměřic, Kadaně, Prostějova, karlovarské Energie, a naposled Dukly Jihlava, ze které si jej jako žolíka na play-off vytáhl trenér Tomáš Martinec a ukázalo se, že šlo o velmi povedený tah, za dvanácti zápasů ve vyřazovací části zaznamenal forvard pět bodů. I tak jej ale čeká nová zkušenost, do Hradce přijede tým z Banské Bystrice. Co od soupeře očekává? „Proti slovenskému týmu jsem nikdy nehrál, takže nemůžu nějak posuzovat. Mají tam hodně Kanaďanů, takže si myslím, že to bude kvalitní zápas,“ uzavírá Patrik Miškář.

Tři tituly a velké přestupové období

Barani se do nejvyšší slovenské soutěže probojovali v roce 2008 a od té doby zaznamenali několik úspěchů. Kromě čtyř prvenství v základní části také pět po sobě jdoucích účastí ve finále Tipos Extraligy, z nichž v letech 2016 až 2019 vytěžil středoslovenský klub zlatý hattrick! Našlápnuto měl i ke čtvrtému titulu v řadě, slibně vypadající sezonu mu však přerušila pandemie. Poslední ročník zakončili červenočerní ve čtvrtfinále, kde podlehli Spišské Nové Vsi. V minulosti hájili dres Banské Bystrice Patrik Lamper, Tomáš Zigo, Nikita Ščerbak a další borci, kteří působili i pod Bílou věží.

IvanĎatelinka
Čtyřicetiletý zadák působí v Bystrici už od sezony 2015/16, a byl tak u všech titulů slovenského klubu. Kromě defenzivních povinností zvládá také bodovat, v minulé sezoně si připsal pět gólů a devět asistencí.

Tým pod vedením kanadského kouče Douga Sheddena zaznamenal v přestupovém období velké změny, celkem dvanáct hráčů odešlo, šestnáct přišlo. Nabídce ze švédského hlavního města neodolal nejlepší střelec mužstva v uplynulém ročníku, Branden Troock. Rozloučení proběhlo také s forvardem Alexem Tamášim, který zavítal právě pod Bílou věž do Hradce Králové. Dále odešli mladí útočníci Dominik Jendek a Jakub Urbánek nebo také Michal Kabáč, který barvy Baranů hájil šest sezon. Naopak posilami se stal například mládežnický slovenský reprezentant Roman Faith, produktivní střelec Roman Žitný, či mladý americký obránce Bode Wilde.

Mezi ofenzivní opory klubu založeného v roce 2005 patřil v minulé sezoně Andrej Bíreš, který v 55 utkáních desetkrát skóroval a na 21 gólů přihrál nebo osmadvacetiletý Rastislav Gašpar, který ve stejném počtu startů stihl nabírat ještě o dva kanadské body více (11+22). Obranné řady hájí finský tvrďák Markus Kojo, dlouholetý kapitán Ivan Ďatelinka, či mladíci Boris Žabka a Michal Fridel. Brankoviště trojnásobných slovenských mistrů hájí 22letý Filip Belányi a o čtyři roky starší Fin Samuli Tervo. Celkově ale bude Banská Bystrica pro fanoušky i hráče velkou neznámou, v této sezoně se totiž bude jednat o první přípravný zápas slovenského týmu. Ten posléze odcestuje také ke čtvrtečnímu duelu do Kolína.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas proti Banské Bystrici mají volný vstup majitelé sezonních permanentek, ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 14:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:30. V den zápasu si rovněž není možné zakoupit sezonní permanentku on-line a hned ji využít ke vstupu na utkání. Permanentka v den nákupu není platná. Platná naopak bude sezonní permanentka nakoupená v den zápasu na pokladně.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK:

Kiviaho (Vomáčka) – Gaspar, Freibergs, Kalina, Blain, Marcel, Pavelka, F. Pavlík – R. Pavlík, Miškář, Eberle – Okuliar, Tamáši, Jergl – Šťastný, Pilař, Jasper – Chalupa, Moravec, Smoleňák.

Soupiska HC ´05 Banská Bystrica

Belányi, Tervo – Bačík, Ďatelinka, Holenda, Hora, Luža, Pavúk, Wilde, Žabka – Bíreš, Faith, Gašpar, Macek, Matoušek, Sojka, Stránský, Štrauch, Turnbull, Vela, Wilkins, Žitný.