Preview k zápasu
st 17.3.2021 | Tomáš Kalas

Na čtvrtfinále do Liberce! Uspěje Hradec alespoň v jednom zápase?

Po úspěšně zvládnutém předkole čeká hradecké hokejisty další série, tentokrát ta čtvrtfinálová! Oproti cestě do Litvínova bude mít Hradec mnohem rychlejší a kratší přesun, a to do krajského města Libereckého kraje. Z názvu oblasti je tak již patrné, jaký soupeř v pavouku Lvům připadl. Dojde tak na tradiční souboj šelem, který Východočeši zahájí na libereckém ledě. První souboj třaskavé série má vhazování naplánováno na 19:00, utkání se bude hrát pod dozorem kamer O2 TV Sport.

„Vždy je velmi důležité uhrát jeden zápas venku. To je i naše přání, aby ta série mohla pokračovat dále.“

Vladimír Růžička st. (o ideálním vývoji série)

Prognózy expertů o vyrovnané sérii se nenaplnily a na prodloužení série tak nakonec ani nedošlo. Hradec postoupil přes Litvínov hladce poměrem 3:0 na zápasy a hlavní kouč Vladimír Růžička tak mohl být spokojen. „Bylo to lepší než v základní části, kde si nemyslím, že to bylo úplně stoprocentní. V téhle sérii ukázalo mužstvo velkou sílu a podporu od výborného brankáře,“ chválí svůj tým, který si postup definitivně zajistil po výhře 5:1 ve třetím souboji série.

V napěchovaném programu není příliš času na odpočinek, mezi posledním zápasem předkola a prvním čtvrtfinálovým utkáním jsou čtyři dny. „Odpočinek byl jenom jednodenní, jinak dále pokračovaly rozbory a přípravy na Liberec, neboť víme, že nás čeká velmi silný soupeř,“ přibližuje program před čtvrtfinále s těžkým soupeřem zkušený kouč. „Do Liberce jedeme ve středu odpoledne, máme tam i přípravu a trénink, po pátečním souboji se vracíme domů a hrajeme opět pondělí a úterý,“ popisuje dále Růžička plán během samotného začátku série.

Oproti předkolu musí tým k tomu, aby postoupil do semifinále, vyhrát o jeden zápas více, v krajním případě se tak mohou oba celky postavit proti sobě až sedmkrát. Jaký stav série by si při návratu domů přál kouč Hradce? „Jak se hraje na čtyři vítězná utkání, tak vždy je velmi důležité uhrát jeden zápas na ledě soupeře. To je i naše přání, aby ta série mohla pokračovat dále,“ vytyčil tak jasný cíl trenér s ohromnými zkušenostmi, ať už na hokejové, anebo trenérské úrovni.

Ve vyřazovacím pavouku připadne Lvům Liberec, se kterým byly k vidění vždy souboje plné emocí a velmi solidního hokeje. Poslední play off sérii se Severočechy podstoupil Hradec v sezóně 2017/18, kdy dokázal v sedmém utkání na domácím ledě vyhrát 2:1 a postoupit mezi poslední čtyřku. I tentokrát vyzdvihuje šéf hradecké střídačky útočné kvality Tygrů. „Liberec má silný útok, umí dávat branky a mají hráče s výbornou koncovkou. Tohle si musíme všechno pohlídat, je to silné mužstvo. Na druhou stranu se nemůžeme koukat kolem sebe, v první čtyřce jsou silní všichni,“ podotýká, že v play off už není snadného soupeře.

Dá se očekávat, že Mountfield zvolí velmi podobnou taktiku té, kterou praktikoval – úspěšně – proti Litvínovu. Jak však ale kapitán zlatého výběru z Nagana sděluje, taktika se bude odvíjet od celého průběhu série. „Nechci odkrývat, co budeme hrát, ale velmi záleží na vývoji série. Systémové změny ve hře však mohou přijít,“ drží příznivce hradeckého hokeje v menším napětí Růžička.

MislavRosandič
Obránce se zkušenostmi z KHL přišel do Hradce před sezónou 2017/18 a v dresu Lvů vydržel až do loňského roku. Slovenský reprezentant ale letos hájí barvy Liberce a s 27 kanadskými body ustanovil osobní maximum v dospělém hokeji.

Liberec si po slabším startu zajistil čtvrtfinále

Ačkoliv Liberec nezahájil ročník vůbec špatně, konec podzimu se mu ale výsledkově vůbec nedařil a vše vyvrcholilo zápasem 25. kola, kdy na domácím ledě padl se Zlínem 2:4. To z devíti posledních zápasů prohrál ten sedmý, vedení klubu však dalo realizačnímu týmu důvěru a Tygři se zvedli bleskovým způsobem. Za úvodních 18 zápasů sice nasbírali celkem 10 proher, což však byla stejná porce, jako ve zbývajících 34 utkáních během základní části! Definitivní jistotu čtvrtfinále však šelmy získaly až v posledním kole, když vyhrály v Ostravě 4:1 a o dva body tak předčily pátou Plzeň.

Současná vzájemná zápasová bilance se přiklání na stranu Liberce, který z posledních deseti vzájemných soubojů dovolil Lvům jenom třikrát vyhrát. Poslední výhru zaznamenali Východočeši 27. září letošního ročníku hned ve druhém kole, a to výhru 4:3 po nájezdech. Ve zbylých třech soubojích sezóny brali výhru Severočeši, Hradec dokázal uzmout jenom jediný bod na domácím ledě, když prohrál 2:3 v nájezdech. Více o čtvrtfinálovém soupeři pro Hradec se dočtete v tomto článku.

Přepněte do módu play off i vy!

S nadcházejícími vyřazovacími boji si hradecký klub připravil pro fanoušky marketingové aktivity, z nichž jedna může být na stadionu dokonce vidět! Jedná se o videovzkazy, které se mohou objevit na kostce přímo během utkání. Navíc se kreativita cení, nejlepší videa totiž budou oceněna, lze vyhrát hranou hokejku s podpisy, NHL21 na herní konzole nebo podepsaný dres. A není to jediná akce, pokračuje také Skóruj pro... nebo se ve čtvrtek od 18:00 bude vysílat Lví magazín! Více se dočtete zde.

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Blain, Šalda, F. Pavlík, Čáp, Graňák – Kelly Klíma, Kevin Klíma, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Perret, Lev, M. Zachar – R. Pilař, Koukal, Smoleňák – J. Veselý.