Ohlasy k zápasu
čt 18.3.2021 | Adam Kodet

Soupeř vyhrál za přispění našich chyb, smutní Jakub Orsava

Hradec rozjel čtvrtfinálovou sérii snovým způsobem. První gól sice ještě uznán nebyl, pak ale Lvi zaryli do zad Tygrů pekelně hluboko tři drápy. Rychle je ale vyndali a místo, aby rány soupeře ještě pořádně rozškrábali, dali Liberci čas na jejich zahojení. Ten této šance využil, těsně před koncem vyrovnal a otočku dokonal v prodloužení. Střelec třetího gólu Jakub Orsava ví, že podobný kolaps už si Mountfield v sérii se zkušeným soupeřem nesmí dovolit.

Jakube, víc než slibně rozjeté utkání jste dokázali ztratit, jak jste průběh viděl vlastníma očima?
Chtěli jsme na ně vletět, což se povedlo, dali jsme nějaké góly a vedli jsme 3:0. Bohužel, pak nám trochu nejely nohy, přestali jsme jezdit a Liberec nás trochu zatlačil, vlítnul na nás a my jsme se z toho nedokázali dostat. Pak to vyústilo ve vyrovnání minutu před koncem.

Prohrát po takovém obratu soupeře, to je snad horší, než schytat debakl, nemyslíte?
Bohužel, takový je hokej, v play off je to ošidné. Vedli jsme o tři góly, samozřejmě nás ta prohra mrzí. Čeká nás ale další zápas a naše šance na nápravu. Z prvního zápasu si můžeme vzít jen to dobré, ponaučit se a hrát celých šedesát minut tak, jak jsme hráli první půlku prvního zápasu.

První polovina zápasu byla z vaší strany ale skvělá, bylo znát, že jste rozjetí z předkola a soupeř byl nerozehraný?
Je pravda, že soupeř měl zápasovou pauzu a asi se do toho potřeboval dostat. My se ale samozřejmě musíme soustředit sami na sebe a hrát svoji hru. A ne hrát jen půlku zápasu, v té druhé jsme na ně víceméně jen koukali. V prodloužení to bylo vyrovnané, byly šance na obou stranách, bohužel se štěstí přiklonilo k soupeři. Druhý zápas začíná za stavu 0:0 a my jedeme dál.

Váš gól na 3:0 padl po obrovské neproměněné šanci soupeře, klika, že to tam nespadlo, že?
Trošku jsem se modlil, protože já jsem zrovna dojížděl toho hráče, který trefil tyčku. Trochu nedůsledně jsem ho pokryl, on stihl vystřelit a puk už se skoro šoural přes brankoviště. Byl jsem rád, že to nedal, pak jsme jeli na druhou stranu tuším tři na jednoho. Dal jsem z toho gól, vedli jsme 3:0 a měli jsme si to pohlídat.

„V play off rozhodují maličkosti, musíme si dát pozor a hrát aktivněji.“

#32 Jakub Orsava (o taktice do zbytku série)

Nezatáhli jste se za stavu 3:0 až příliš? Nebo soupeř naopak o tolik zvýšil obrátky?
Prohrávali o tři branky, takže to museli víc otevřít a tlačit se do útoku. Nakonec se jim to povedlo, ale s vydatným přispěním našeho týmu a našich chyb. Ale musíme na to rychle zapomenout, protože nás hned čeká druhý zápas.

Ke konci utkání už přibývalo střetů a soubojů, naznačilo to další průběh série?
Je to čtvrtfinále play off, každý chce postoupit a každý do toho jde naplno. Emoce k play off patří a myslím, že zbytek série se bude nést v podobném duchu. Budou rozhodovat maličkosti, takže si musíme dát větší pozor a hlavně hrát aktivněji. Když jsme se zatáhli, dali jsme soupeři zbytečně prostor na manévrování.

K nejvyhrocenějším zápasům sezóny patří neméně bouřlivá podpora publika. Jak moc fanoušci v klíčové fázi sezóny chybí?
Fanoušci jsou kořením zápasů a důvod, proč to hrajeme. Samozřejmě nám chybí, i v Liberci jsou výborní a vždycky je to tady vyhrocené a dodá to celému play off ještě větší grády. Když vidíme prázdné tribuny je to trochu smutné. Ale za ten rok už jsme si na to zvykli, takhle se to letos asi dohraje a uvidíme, jak to bude dál.