Tiskové zprávy
ne 1.5.2022 | Jan Vavřina

Na každý post jeden hráč. Mountfield HK vítá letošní posily

Tipsport extraliga 2021/22 je definitivně minulostí. Zná celkového vítěze – HC Oceláře Třinec, sestupující tým – PSG Berany Zlín, a také všechny účastníky pro ročník 2022/23. Ten právě se začátkem května startuje. Spolu s ním se otevírá přestupový trh, na kterém si Mountfield HK vyhlédl tři akvizice: brankáře Jana Růžičku z Mladé Boleslavi, obránce Rivera Rymshu ze slovenského Popradu a útočníka Marka Zachara z Liberce. Vítejte v Hradci!

Po loňské sezóně, ve které Mountfield HK odehrál nejlepší základní část v historii klubu, nebylo moc důvodů do složení týmu výrazně sahat. I přesto ale k některým změnám došlo. Už v průběhu roku opustil mužstvo Štěpán Lukeš (HC Energie Karlovy Vary), pod Bílou věží nebude pokračovat ani jeho náhrada Filip Novotný (BK Mladá Boleslav). Obrana se zúžila o Radima Šaldu (HC Verva Litvínov), útok zase o Ahtiho Oksanena (IK Oskarshamn) a Jakuba Orsavu. Všechny ostatní hráče loňského kádru má Mountfield HK pod smlouvou.

Na čtyři odchody reagovali Východočeši třemi příchody. Dvojici v brankovišti s Henrim Kiviahem vytvoří donedávna mladoboleslavský Jan Růžička. Pětadvacetiletý odchovanec Středočechů strávil většinu dosavadní kariéry ve svém rodišti, nyní ho čeká nová výzva. „V Honzovi vidíme potenciál a možnost sportovního růstu, proto jsme si ho na přestupovém trhu vybrali. On sám měl velký zájem opustit Mladou Boleslav a připojit se k našemu mužstvu, výsledkem je dvouletá smlouva s možností roční opce,“ přibližuje generální manažer Aleš Kmoníček.

Co se týče obránce, trefilo vloni hradecké vedení na Slovensku jackpot. Graeme McCormack posbíral v základní části 31 kanadských bodů a stal se nejlepším extraligovým bekem v celkovém bodování podle Gutových tabulek. Podobně šťastnou ruku by chtěli mít Lvi také v případě pětadvacetiletého Američana Rivera Rymshy, jenž svou bodovou produkci potvrdil v Detvě i Popradu. „River je hráč, kterého jsme delší dobu sledovali a pevně věříme, že zapadne do naší koncepce. Zdobí ho dobré bruslení a kreativita. Je to obránce s dobrou přihrávkou a navíc je fyzicky disponovaný,“ říká na konto urostlého beka a jeho dvouleté smlouvy zkušený funkcionář.

Třetí jméno není pro hradecké příznivce neznámé. Marek Zachar už dres Mountfieldu oblékal v předminulé sezóně, stihl v něm posbírat 9 bodů. Vloni zažil nejpovedenější extraligový ročník (10+11) a s touto vizitkou se vrací pod Bílou věž. „Marek k nám přichází jako hráč, kterého měl Tomáš Martinec ve svých prioritách hodně vysoko. Měl by velmi rychle zapadnout do našeho systému. Navíc díky svému působení v Hradci přesně ví, do čeho jde. Jsme přesvědčeni, že má potenciál i na zlepšení své produktivity,“ dodává Aleš Kmoníček s tím, že rychlonohý forvard podepsal smlouvu na dva roky s následnou opcí.

Východočeši zároveň nadále mapují hráčský i trenérský trh s možností rozšíření svých řad o zkušeného produktivního útočníka a také důrazného hráče do ofenzívy. Podrobně se těmto tématům věnoval generální manažer Aleš Kmoníček v obsáhlém dvoudílném rozhovoru (1. díl, 2. díl).

Aktuální složení A-týmu:

Brankáři (3): Henri Kiviaho, Jan Růžička, Tomáš Sajdl
Obránci (8): Jérémie Blain, Michael Gaspar, Bohumil Jank, Petr Kalina, Graeme McCormack, Richard Nedomlel, Filip Pavlík, River Rymsha
Útočníci (15): Lukáš Cingel, Aleš Jergl, Kelly Klíma, Kevin Klíma, Petr Koukal, Christophe Lalancette, Jakub Lev, Lukáš Pajer, Radovan Pavlík, Jordann Perret, Radek Pilař, Radek Smoleňák, Nikita Ščerbak, Martin Štohanzl, Marek Zachar

S některými hráči se počítá zejména pro partnerský Kolín. Působení Nikity Ščerbaka v Hradci Králové je podmíněno získáním víza.