Preview k zápasu
po 8.2.2021 | Daniel Krátký

Naposledy před reprezentační pauzou! Hradec vyráží do Brna

Hradecký tým čeká po náročném programu reprezentační přestávka. Před tou však svěřence Vladimíra Růžičky čeká duel v Brně, kde se představí po necelém měsíci. V polovině ledna zde zvítězili 2:1, a odstartovali tak nelichotivou sérii Komety, která prohrála na domácím ledě už šestkrát v řadě. Zlomí Brňané tuto sérii nebo opět zvítězí hosté? O tom se přesvědčíme v úterý od 18:00.

„Půjdeme tam s tím, že tam necháme všechno!“

#42 Petr Koukal (před zápasem v Brně)

V neděli, před kamerami ČT Sport, dokázali hokejisté Mountfieldu zdolat olomoucké Kohouty, kteří sice vedli 1:0, avšak Lvi díky brankám Kevina Klímy, Marka Zachara a Richarda Nedomlela skóre naprosto převrátili, a nakonec urvali výhru 3:2. Z toho měl velkou radost i centr elitní formace Petr Koukal. „Jednoduché to nebylo, zaplaťpánbůh pro nás se nám podařilo po jejich brance rychle odpovědět. Čím déle by to bylo 1:0 pro ně, tím by to pro nás bylo těžší,“ vidí osmatřicetiletý hokejista krásnou trefu Kevina Klímy jako velmi důležitou.

Velkým tématem nejenom v tomto ročníku jsou přesilové hry, které se hradeckému celku nedaří. Proti Olomouci domácí sice jednu využili, když před brankou zaúřadoval po zadovce Radka Smoleňáka tvrďák Richard Nedomlel. Jednalo se však o přesilovkový gól po dvaceti nepovedených početních převahách. „Změnilo se to, že to trenér přehodil a hráli jsme přesilovky spíše jako pětky, nechodily tam moc žádné speciální formace,“ vysvětluje mistr světa z roku 2010 a majitel tří extraligových titulů s Pardubicemi.

V úterý čeká Mountfield výjezd do Brna, které neprožívá úplně povedené období. Jihomoravané doma prohráli již šestkrát v řadě. I vzhledem k tomu lze očekávat těžký duel, to ví i Petr Koukal, účastník olympiády v Jižní Koreji. „V životě jsem v základní části nehrál zápas, který by nebyl důležitý. Pro nás i pro Brno to bude stejně těžký zápas. Vzhledem k tomu, že několikrát v řadě doma nebodovali, tak nás nečeká nic lehkého,“ je si vědom zkušený centr. „Půjdeme tam s tím, že tam necháme všechno, navíc nás čeká pauza, takže si pak budeme moci odpočinout. Ale půjdeme se o to porvat,“ uzavírá Petr Koukal.

FilipKrál
Obránce, který v létě podepsal smlouvu s Maple Leafs, je letošním extraligovým objevem. Sezónu začal v Přerově, ale vypracoval se až do opory Komety. Ta ho bude proti Hradci postrádat, odcestoval totiž s reprezentací do Švédska.

Kometa prožívá nejhorší období v sezóně

Jihomoravané se trápí. Z posledních deseti zápasů vyválčili pouhé dvě výhry (nad Pardubicemi 3:2 a Českými Budějovicemi 4:2) a musí si tak hlídat zadní vrátka, jelikož v tabulce se na ně tlačí Vítkovice s Litvínovem. Kometa se v tabulce hokejové extraligy nachází na 9. místě s pětibodovou ztrátou na osmé Vary. V posledním utkání Moravané padli na domácím ledě s Vítkovicemi 0:4, přičemž k výhře Ostravanů gólově dopomohli i exbrněnští Filip Pyrochta, Alexander Mallet a Vladimír Svačina.

Na co se svěřenci trenéra Libora Zábranského mohou spolehnout prakticky v každém utkání, jsou přesilové hry, ty mají totiž v Kometě hodně kvalitní. A s úspěšností 20,55 % jsou brněnské početní převahy třetí nejlepší v lize. Proti Hradci tentokrát nebude chybět posila právě do přesilovek, Petr Zámorský po dohodě klubů může nastoupit. Chybět bude ale čerstvý reprezentant Filip Král. Oslabení má naopak Kometa jedno z nejhorších v soutěži. S úspěšností 76,77 % je ve statistice ubráněných početních nevýhod předposlední, horší už jsou jen České Budějovice.

V brankovišti také nemají v Kometě moc kam sáhnout, jelikož se Lukáš Klimeš zranil, takže jasnou jedničkou je v současnosti Karel Vejmelka, který naskočil již do devětadvaceti utkání a s úspěšností 91,53 % je sedmým nejlepším brankářem extraligy. Vzhledem k absenci Zámorského s Králem dostane v defenzívě zřejmě více času na ledě mládí – Radek Kučeřík či Stanislav Svozil, účastníci MS juniorů. V ofenzívě bude Kometa sázet na osvědčené duo – Petr Holík (8+25) a Peter Mueller (20+24). Po dlouhodobém zranění se do sestavy vrátil také mladý Vojtěch Střondala, toho čeká teprve deváté utkání v letošním ročníku extraligy.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Blain, Nedomlel, Jank, F. Pavlík, Graňák, Šalda, Pilař – Kevin Klíma, Koukal, Perret – Orsava, V. Růžička, J. Sklenář – Lev, Cingel, Smoleňák – Zachar, Veselý, Jergl.