Preview k zápasu
so 4.3.2023 | Jan Hirsch

Nejdůležitější zápas základní části – vyprodané derby!

10 sezon, 39 soubojů. 25 vítězství Mountfieldu, 14 výher Dynama. Utkání mezi těmito soupeři jsou vždy speciální. Těžko by se tak hledala lepší příležitost pro připomenutí jubilejní 10. sezony Mountfieldu HK v nejvyšší české soutěži. Pro Lvy je to navíc nejdůležitější utkání v letošním ročníku: porvou se o přímý postup do čtvrtfinále! Čestné buly bude před vyprodanou ČPP Arénou vhozeno v nedělních 16:28, to ostré v 16:30. Předcházet mu ale bude doprovodný program, proto byste si cestu do ČPP Arény měli naplánovat s předstihem.

„Musíme myslet pozitivně a soustředit se jen na náš výkon.“

Tomáš Martinec (o přípravě na play-off)

V pátek odehráli Hradečtí vyrovnané utkání na Spartě. Ačkoli dvakrát vedli, nakonec pražskému klubu podlehli 2:3. Jak utkání hodnotí kouč Tomáš Martinec? „Odehráli jsme velmi dobrý zápas, bohužel jsme za něj nebyli odměněni a nepřivezli ani bod. Rozhodovaly hlavně emoce a určitá křivda, která se tím zápasem nesla. A vůbec rozhodování celého utkání... Právě emoce jsme nezvládli, z čehož se musíme poučit a vyvarovat se toho do dalšího zápasu. V play-off se nesmíme nechat rozhodit, myslet pozitivně a soustředit se jen na náš výkon,“ vysvětluje hradecký trenér.

O výhře v O2 areně rozhodl využitím přesilovky 5 na 3 Michal Řepík, zkomplikoval tak Hradeckým postavení v tabulce, jelikož se na ně bodově dotáhl Liberec. „Odvedli jsme maximum, ať už při hře 5 na 5, nebo při nerovnovážných stavech. Hráli jsme výborně v oslabení, dali jsme gól v přesilovce. Rozhodla přesilovka Sparty 5 na 3 a my si musíme dávat pozor na zbytečná vyloučení, kterých v tom zápase bylo hodně,“ říká muž, který se spolu se svým bratrem Patrikem, ještě jako útočník, podílel na postupu Stadionu do nejvyšší soutěže v roce 1993.

V případě shodnosti bodů rozhoduje o konečném postavení v tabulce skóre ze vzájemných zápasů. To má aktuálně pátý Hradec o gól lepší než čtvrtý Liberec. Lvům tak stačí v posledním kole získat stejný počet bodů jako Bílí Tygři, kteří se utkají s Vítkovicemi, aktuálně druhým týmem. „Všechny zápasy ke konci základní části jsou podobné, každý tým hraje o hodně a emoce jsou v utkáních důležitým faktorem. My je musíme mít pod kontrolou, jedině tak můžeme být úspěšní,“ objasňuje kouč Mountfieldu. Ani jeho svěřenci však nebudou mít lehkého soupeře: vítěze základní části, Pardubice. „Je to derby, je to poslední kolo. Musíme se soustředit sami na sebe, abychom byli připraveni do play-off, ať už do předkola, nebo přímo do čtvrtfinále. Máme to ve svých rukách. Je škoda, že nám budou chybět čtyři důležití hráči, ale věřím, že ti, co nastoupí odvedou maximum,“ uzavírá Tomáš Martinec.

JanMandát
Rodák z Jihlavy, který po dvou letech v nižší zámořské ECHL dostal od Dynama druhou šanci. Po deseti utkáních má na kontě jeden gól a jednu asistenci.

Pardubice nemají formu, vadit jim to ale nemusí

Obrovské posílení týmu hvězdnými jmény přineslo Pardubicím ovoce v podobě výhry Poháru Jaroslava Pouzara, tedy trofeje pro vítěze základní části. Velká forma je provázela takřka celou sezonou a dlouhých vítězných šňůr měli hned několik. Za zmínku rozhodně stojí ta nejdelší, třináctizápasová. O tom, že už je v tabulce nikdo nepřeskočí, rozhodli Pardubičtí ve 48. kole proti Karlovým Varům, kterým na jejich ledě nadělili pět gólů. Na poslední zápasy ale Dynamo zvolnilo, na čemž se také odrazily výsledky: tři prohry v řadě, naposled 2:3 s Litvínovem po nájezdech.

Chlubit první příčkou se šestinásobný český mistr může nejen celkově, ale i v některých statistikách. Spolu s Vítkovicemi je Dynamo nejproduktivnějším týmem ligy (158 vstřelených branek), v obraně konkurenci nemá vůbec: 107 obdržených branek je o deset méně, než ze své sítě musela lovit v defenzivě druhá nejlepší Sparta. Celkem překvapivě jsou na tom Pardubice v přesilovkách a oslabeních. Početních výhod využili 20,41 %, což je pasuje na sedmou pozici, o dvě příčky horší mají početní nevýhody (ubráněno 79,89 %). Velkou sílu ukazují svěřenci Radima Rulíka na venkovních kluzištích, kde nebodovali jen třikrát z 25 zápasů.

Pozor si obrana Hradce bude muset dávat na Lukáše Radila, který je se 40 body (14+26) nejproduktivnějším hráčem týmu a v celkové tabulce produktivity mu patří desáté místo. Uchytil se i Lukáš Sedlák, který do Pardubic přišel v polovině sezony z Philadelphie Flyers. 30letý forvard má po 23 utkáních na kontě 15 gólů a 11 asistencí. Obranné linie týmu z města perníku stuží Tomáš Dvořák, který je druhý v celosezonním Radegast indexu. Nejvytěžovanějším hráčem rivala je Peter Čerešňák (22:31 minut na zápas), který si udržel formu z minulé sezony a s bilancí 8+21 je čtvrtým nejproduktivnějším bekem ligy. V brance se fanoušci červenobílých můžou spolehnout na Romana Willa, jehož úspěšnost zákroků (92,19 %) je pátá nejlepší v lize.

Sestavy z minulého utkání

Machovský – Marcel, McCormack, Kalina, Blain, F. Pavlík, Rosandić, Pilař – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Cingel, Smoleňák, Lev – Perret, Lalancette, Jergl – Chalupa, Klíma, Werek.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Je vyprodáno, vstupenky již k dispozici nejsou. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, kokrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o skvělé ceny!
  • Bezpečnostní opatření: Tak jako každé východočeské derby, i to nedělní budou doprovázet zvýšená bezpečnostní opatření. Seznamte se s nimi v tomto článku.
  • Speciální program: K připomenutí 10. sezony Mountfieldu HK v Tipsport extralize je přichystán speciální doprovodný program, který začne v 16:20. Bude se hrát v dresech s motivy z ročníku 2013/14, proběhne autogramiáda čtyř legend Mountfieldu HK a do kotle se na jeden zápas navrátí neméně ikonický spíkr.