Ohlasy k zápasu
út 27.2.2024 | Šimon Zemánek, Daniel Krátký | Foto: Jan Beneš / HC Sparta Praha

O debutu jsem se dozvěděl při angličtině, hlásí Ondřej Zámečník

Hradečtí hokejisté v 50. kole extraligy podlehli Spartě 1:4, ale nejšťastnějším Hradečákem pod sluncem byl v tu chvíli útočník Ondřej Zámečník. Osmnáctiletý debutant v posledních týdnech nabral velmi slušnou formu v dresu královéhradecké juniorky, kde patřil k jejím nejlepším hráčům. Toho si všimnul také trenérský štáb hlavního mužstva, a tak si rodák z Nového Města nad Metují odbyl svou premiéru v dresu A-týmu, během které naskočil takřka do deseti minut a zapsal čtyři střelecké pokusy.

Na rozhovor po zápase přišel osmnáctiletý mladíček s rovnátky, nadšený obrovským zážitkem. V kabině ani nemohl najít pantofle, takže šel bez nich. Byl to zkrátka šok. Vždyť ještě pár dní zpátky v dresu Nového Města nad Metují bojoval v krajské soutěži, na konci února už se proháněl v O2 areně v Praze před patnácti tisíci fanoušky třeba po boku Zacka Kassiana, ověnčeného 661 zápasy v NHL. „Asi si nebudu mýt ruce potom, co jsme si je na konci podávali,“ usměje se Ondřej Zámečník v reakci na velká jména na sparťanské soupisce. V extralize tak dostal šanci další hradecký mladík.

Ondro, jak se cítíte po debutu v extralize dospělých?
Bylo to úžasné, strašně jsem si zápas užil, je to neuvěřitelný zážitek. Jsem za tuhle šanci moc vděčný, vážím si jí a budu se snažit si z ní odnést maximum. Jsem rád, že jsem mohl do extraligy nakouknout a je to pro mě motivace do další práce.

Kdy a jak jste se vůbec dozvěděl, že proti Pražanům nastoupíte?
Byl jsem ve škole na hodině angličtiny a trenér juniorky Martin Vágner mi volal, že mě bude kontaktovat pan Martinec s tím, že bych měl jet na Spartu.

Jaká byla vaše reakce?
Byl to pro mě šok. Nejdřív jsem se trochu klepal, chvíli jsem si říkal, jestli to není jen nějaká sranda, pak mi došlo, že teda asi není (směje se). Ve škole jsem to nestíhal říct nikomu, kromě jednoho spolužáka, který mi popřál hodně štěstí. Po hovoru jsem se rychle sbalil a šel pryč, potom jsem ještě sehnal dva lístky rodičům, kteří mě sem přijeli podpořit.

Proběhla ještě před utkáním nějaká porada s trenéry?
Pan Martinec se mnou mluvil asi patnáct minut o základech hry. Říkal, že to je vlastně podobné juniorce, ať si to hlavně užiju a nedělám si z toho těžkou hlavu. Spoluhráči mě navíc přivítali perfektně, nečekal jsem, že budou takhle přátelští a nápomocní, za což jim patří velké díky.

V lajně jste nastoupil po boku dvou klubových odchovanců – Patrika Miškáře a Radovana Pavlíka, jaká byla vzájemná spolupráce?
Přijali mě skvěle, navíc s Mišákem jsem jednou jako malý soutěžil v sedmiboji. Takže jsem na něj koukal a vzhlížel jak na velkého hokejistu (usmívá se). Byla čest vedle nich nastoupit, s oběma se mi hrálo výborně, nemůžu si na nic stěžovat.

Tak to je pecka 💪💪 Vloni krajská juniorská soutěž + krajská soutěž mužů a po sezóně přestup do Mountfield HK U20… Letos...

Zveřejnil(a) TJ Spartak Nové Město nad Metují dne Úterý 27. února 2024


Na rozbruslení vás čekalo tradiční nováčkovské kolečko…
Hlavně jsem se snažil trefit bránu, což se podařilo.

První mač v české nejvyšší soutěži a hned v 02 areně proti druhému celku tabulky plného hvězd. Byl samotný zážitek ještě o to víc speciální? Potkal jste se s mnoha hvězdami, třeba s Zackem Kassianem...
Určitě, asi si už nebudu mýt ruce od té doby, co jsme si je podali po zápase (směje se). Je to neuvěřitelné, kdyby mi tohle někdo řekl před rokem, tak bych se asi jen zasmál a vůbec mu nevěřil.

Hned ze startu jste byl na ledě u inkasované branky, je to určitá lekce toho, že ještě je na čem pracovat?
Určitě je potřeba stále hodně makat, nebyl to úplně ideální začátek dostat ve druhém střídání gól. Kluci mi řekli, ať to hodíme za hlavu a jedeme dál. Zbytek zápasu už si myslím, že byl z naší strany dobrý.

Nedávno jste si ještě zahrál v krajské soutěži. Jaký to byl teď skok?
Velký, s panem Martincem jsme to řešili. Ať počítám s tím, že to bude trochu těžší sousto. Snažil jsem se zápas hlavně užít a nelámat si s tím moc hlavu.

Bavili jste se s kouči, jestli s vámi počítají i do dalších střetnutí?
Co bude dál netuším, ve středu mě čeká volno. Ve čtvrtek navíc s juniorkou jedeme do Zlína, kde chceme vyhrát, bude to velmi důležitý duel. Zatím se tedy soustředím hlavně na tohle.