Preview k zápasu
po 26.2.2024 | Šimon Zemánek

Předposlední výjezd základní části! Lvi vyzvou druhou Spartu

Základní část extraligy se chýlí ke konci, Východočechům zbývá odehrát pouhá tři utkání. To následující je na programu už toto úterý, kdy Královéhradečtí zavítají na těžkou půdu pražské Sparty. Porazí Lvi svého soka podruhé v sezoně a vrátí mu tak předchozí domácí nájezdovou porážku? To bude známo už brzy, mač vypukne v úterních 18:30.

„Už jsme v play-off módu dva týdny, nenecháme si nic líbit, ale nemůžeme se nechat rozhodit a být nedisciplinovaní.“

#17 Ralfs Freibergs (o zápasech)

Východočeši v nedělním utkání sice šli do vedení, nakonec však s Morou prohráli 2:4. „První třetina byla z naší strany dobrá, měli jsme šance a dali první gól. Na začátku druhé části jsme dostali dva hloupé góly, které nás rozhodily a už se nám nepodařilo vrátit se do zápasu,“ mrzí Ralfse Freibergse. Lvi tak z mačů proti Hanákům v této sezoně netradičně získali pouze pět bodů. „Olomouc je dobrý soupeř, hraje nepříjemný hokej, hodně se tlačí do brány. Prezentuje se jiným stylem hry než většina týmu, střetnutí s nimi nejsou snadná,“ ví lotyšský reprezentační bek.

Rodák z Rigy v posledních duelech nastupuje v obranném páru po boku Kanaďana Jérémieho Blaina. „Jde nám to spolu dobře. Rád hraji s hráči, kterým věřím, což je i jeho případ, dokážu už odhadnout jeho herní kroky, a doufám, že i on ty moje. Někdy vyrazí útočit, zatímco já zůstanu vzadu, jindy si zase role prohodíme,“ libuje si vzájemnou spolupráci zadák číslo 17. V nedávných utkáních se čím dál častěji vyskytují bitky a potyčky, je to znamení blížících se vyřazovacích bojů? „Ano, my už jsme v takovém play-off módu asi dva týdny. Nenecháme si nic líbit, zároveň se ale nemůžeme nechat rozhodit a být nedisciplinovaní,“ upozorňuje „Freibi“.

V úterý svěřence Tomáše Martince čeká souboj s druhým týmem tabulky v pražské 02 areně, kde se jim naposledy podařilo vyhrát v říjnu roku 2021. „Sparta je velmi nepříjemný soupeř, vždycky je to s nimi bitva. Hrají rychlý hokej, nečeká nás vůbec nic jednoduchého. Do konce základní části zbývají tři zápasy, musíme se soustředit hlavně na sebe a držet se našeho herního plánu,“ hlásí na závěr Ralfs Freibergs.

MichalKempný
Hodonínský rodák, jenž během svého bezmála pětiletého zámořského působení v sezoně 2019/20 vyhrál v dresu Washingtonu Stanley Cup, je i druhým rokem po návratu do Česka oporou Sparty a patří ke špičce soutěže. Reprezentační bek stráví na ledě v průměru na duel skoro dvacet a půl minuty – nejvíce z týmu, v tabulce pravdy se může pyšnit 44 plusovými body, což se dá říct i u těch kanadských (7+23).

Pražané dosáhli 100 bodů a drží si druhý flek

Celek z hlavního města se už od startu ročníku nachází na těch nejpřednějších příčkách a pouze jednou v ročníku – na konci ledna se mu stalo, že by vyšel ze tří zápasů v řadě bodově naprázdno. Poté Rudí uspěli šestkrát za sebou, ovšem Dynamo si na čele tabulky vytvořilo pohodlný náskok aktuálně činící devět bodů, Pražané tak s největší pravděpodobností skončí po základní části druzí. Naposledy Sparta odčinila prohru s Kometou 4:5 po prodloužení a na venkovním ledě uštědřila debakl 8:3 litvínovské Vervě. Tato výhra jí zajistila účast v dalším ročníku Ligy mistrů.

Pražané se mohou pyšnit druhým nejlepším počtem vstřelených (165) i inkasovaných (112) branek. Tým z hlavního města vyšle na soupeřovy svatyně druhý nejvyšší počet střel, zároveň svého brankáře v průměru nechá sokem zaměstnat nejméně pokusy z celé soutěže. Úspěšnost střelby mají svěřenci Pavla Grosse na 10,3 % - čtvrtá pozice. Sparta je sice mančaftem se třetí největší porcí trestných minut, to ji zatím však nemusí příliš trápit, jelikož je v bránění oslabení s úspěšností 85,88 % nejlepší v extralize, což platí i o vsítěných gólech právě při početní nevýhodě (10). Naopak přidat by rudí určitě chtěli v přesilovkách, v jejich procentuálním využití jsou sedmí.

Kanadskému bodování vévodí tahoun Filip Chlapík (21+26), toho stíhá zkušené duo – stálice Roman Horák (16+23) a kapitán Michal Řepík (15+23). V zadních řadách je týmu oporou 33letý všestranný obránce Michal Kempný, ve statistice bojovnosti zase vede Ondřej Mikliš. Brankoviště je víceméně rovnoměrně rozložené mezi dvojici Jakub Kovář a Josef Kořenář. Druhý jmenovaný s dvanácti odchytanými mači v NHL má lepší úspěšnost zákroků (91,99 %), navíc ve 24 duelech prohrál pouze pětkrát. Zatímco 35letý maskovaný muž je na tom lépe v průměru obdržených branek za zápas (2,04 %) a čistých kontech (2).

Sestavy z minulého utkání

J. Kovář – Beaudin, Irving, Kempný, Moravčík, Krejčík, Mikliš, Němeček – Forman, Sobotka, Řepík – D. Vitouch, Horák, Chlapík – Konečný, O. Najman, P. Kousal – Harper, Lajunen, Kassian.