Preview k zápasu
po 17.8.2020 | Daniel Krátký

Odveta s Hanáky. Pojistí si Lvi první místo ve skupině?

Hradečtí hokejisté zatím prochází Generali Česká Cupem s grácií. Svěřenci trojlístku Vladimír Růžička, Daniel Branda a David Kočí totiž ještě neprohráli ani jedno střetnutí. Už s jistotou postupu naskočí do domácího střetnutí proti Olomouci, ve kterém si již mohou zajistit prvenství ve skupině C. K tomu by jim stačilo jakékoli vítězství nad Hanáky.

„Herní projev vypadá dobře. Zatím jsem spokojený s tím, jak hrajeme.“

#2 Marek Mazanec (o předváděné hře)

Hradecký tým v přípravnému turnaji Generali Česká Cup odehrál čtyři zápasy. A všechny vyhrál. „Určitě to potěší, je to pro nás do začátku mentální vzpruha. Ale nesmí to vést k uchlácholení a toho se musíme určitě vyvarovat,“ upozorňuje Marek Mazanec, který zatím v přípravě inkasoval pouhé dvě branky. „Pro mě osobně výsledky v přípravě nic neznamenají, jde hlavně o herní projev a aby si to v kabině všechno sedlo. Až v lize se ukáže, jak na tom kdo je,“ je si vědom bývalý brankář Nashvillu či New York Rangers.

Do přípravy skočili svěřenci Vladimíra Růžičky s tím, že velmi dobře bránili. V Olomouci inkasovali dvě branky, poté udrželi 120 minut čisté konto. Až odvetný zápas s Dynamem skončil divokou a velkou přestřelkou. „Na můj vkus má příprava docela náboj. Což mě překvapilo. Odveta s Pardubicemi byla jako sedmý zápas play off. Byla to docela jatka,“ směje se brankář, který chytá v opačném gardu. „Herní projev vypadá dobře, jsem zatím spokojený s tím, jak hrajeme,“ dodává mistr extraligy s Plzní.

Nyní čeká Lvy domácí utkání s Olomoucí. Úvodní duel přípravy na ledě Hanáků skončil hradeckou výhrou 5:2. „První zápas s Olomoucí byla chvílemi taková plácaná, byli jsme na ledě pár dní,“ poukazuje střízlivě. Příprava sice pokročila, ale i tak je velmi náročná. „Začátky jsou vždycky těžké. Výstroje nové, brusle nové. Všechno tlačí. Led je špatný, navíc vedra. Ale je to každé rok stejné,“ uzavírá hradecká jednička.

JakubNavrátil
Jedenadvacetiletý forvard uchvátil v dresu Přerova, ve kterém nasbíral během 54 utkání fantastických 46 bodů (16+30). Po sezóně se rozhodl pro přesun do nejvyšší soutěže. V Olomouci zatím nasbíral během 4 střetnutí letního poháru 3 body (2+1).

Hanáci bojují o postup, dvakrát zdolali Kometu

Olomoučtí hokejisté vstoupili do letního poháru dvěma porážkami, když nejprve podlehli Hradci Králové 2:5, stejně tak dopadlo také utkání v Pardubicích. Ve třetím kole Generali Česká Cupu přišla první výhra, když svěřenci dvojice Zdeněk Moták, Jan Tomajko zdolali Brno 4:2. O dva dny později si poradili s Brnem znovu, tentokráte 5:2. Kohouti tak v Hradci Králové budou jistě chtít zvítězit, protože stále ještě bojují o postup s Pardubicemi. S Dynamem také ještě odehrají Olomoučtí poslední zápas ve skupině.

V brance si zatím rovnoměrně rozdělují práci Branislav Konrád a Jan Lukáš, přičemž každý z nich vychytal jednu výhru. Statisticky úspěšnější je zatím mladší z této dvojice, který prošel i olomouckou mládeží. Jan Lukáš totiž drží 91,67% úspěšnost zákroků. V obraně dostává poměrně velký prostor trenčínský rodák Matúš Hlaváč, jenž již od dorostu působí v Čechách a letos bude bojovat o MS juniorů. Nejproduktivnějším hráčem je se čtyřmi body (2+2) nová posila z Brna – Lukáš Kucsera. Osmadvacetiletý forvard září vedle svého kumpána Petra Koloucha (2+1), se kterým spolu působili již ve Vítkovicích. Tři body (2+1) nasbíral také mladík Jakub Navrátil.

Olomoucké početní převahy? To je každoroční trápení. V loňské základní části byli Hanáci nejhorším týmem v celé soutěži během přesilovek. Ani v Generali Česká Cupu to není o nic lepší. Ve skupině C jsou nejhorším týmem v přesilovkách – a to s úspěšností 8,33 %. Bránění jde Kohoutům o něco lépe, v oslabení drží loňští účastníci předkola úspěšnost 81,82 %.

Organizační pokyny k domácím zápasům

Z důvodu vládních nařízení je kapacita ČPP Arény pro utkání Generali Česká Cupu i nadále značně omezena (více v článku zde). Ochozy jsou rozděleny do tří sektorů, z nichž každý má svůj vlastní vstup i zázemí a od ostatních je úplně oddělen. Návštěvníci se musí bezpodmínečně pohybovat jen ve svém vymezeném sektoru.

Sektor na stání je uzavřen, na tribunách jsou diváci povinni obsadit pouze každou druhou řadu a každé druhé sedadlo bez ohledu na rodinné či jiné vazby. Každý z přítomných diváků musí mít navíc nasazenou roušku, šátek či jinou ochranu dýchacích cest. Návštěvníci by se neměli shlukovat a pokud možno mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Kapacita každého ze tří sektorů je 250 osob, všechny vstupenky jsou již vyprodané. Klub Mountfield HK se omlouvá fanouškům za vzniklé komplikace a zároveň je prosí, aby v zájmu bezpečnosti své i ostatních přítomných všechna uvedená pravidla dodržovali.

Sestavy z minulého utkání