Ohlasy k zápasu
pá 26.8.2022 | Jan Brůna, Tomáš Borovec

Oliver Okuliar: Kluci mě přijali dobře. Co chce zlepšit před CHL?

Proti Štýrskému Hradci si připsal první branku v dresu Lvů. Oliver Okuliar naskočil ve druhé lajně s rychlíky Markem Zacharem a Radovanem Pavlíkem a podílel se na jasné výhře nad Grazem. Po měsíci pod Bílou věží navíc může zhodnotit celou úspěšnou přípravu s vyhlídkami na blížící se Ligu mistrů. Jak se mu líbí jeho nové bydliště a proč mu sedí herní systém?

Olivere, na závěr přípravy jste porazili Graz 7:3, což znamená, že jste v předzávodním období stoprocentní. To se asi hodnotí dobře?
Jsme s tím spokojeni. Jdeme do Ligy mistrů s tím, že jsme vyhráli čtyři zápasy ze čtyř. Každý chce vítězit. I nálada je potom o hodně lepší, než kdyby se prohrálo. Nehráli jsme sice proti českým družstvům, ale narazili jsme na kvalitní týmy. Proti Grazu asi bylo vidět, že máme velkou kvalitu.

Hned tři utkání jste odehráli s rakouskými soupeři. Byl jejich styl víceméně podobný?
Prakticky ano, je to trošku jiné než s mužstvy z Česka a Slovenska. Ale hokej jako hokej. Proti Vídni se někdy dalo mluvit trochu o lehkovážnosti v osobních soubojích. Na začátku jsme měli dost šancí, mohlo to být 5:0 a mohli jsme si s nimi hrát. S Grazem to v jednu chvíli bylo 6:2 – už se jim asi nechtělo a bylo to v podstatě na jednu branku.

Ano, proti Štýrskému Hradci byl výsledek jednoznačný. Zlepšili jste se v něčem oproti duelu s Capitals, kdy jste museli bránit těsné vedení až do konce?
Něco jsme si k tomu řekli, na začátku jsme měli dobrá střídání a dali jsme rychlý gól. Oni neměli moc ze hry a asi můžu tvrdit, že jsme celý zápas dominovali. Nebudu je ovšem shazovat, Graz je velmi kvalitní soupeř.

O zmíněnou úvodní branku jste se postaral vy. Jak byste ji popsal?
Zrychlili jsme a Marek Zachar mi to přihrál. Jsem rád, že mi to tam padlo. Sice v přípravě, ale je potřeba to trochu nastartovat. Doufám, že v tom budu pokračovat. Když dáte gól hned na začátku nové sezóny, je to dobré i na psychiku.

„Cítím se v tom pohodlně, takhle to mám rád.“

#20 Oliver Okuliar (o herním systému Hradce)

Najdou se ještě nějaké věci, které budete chtít před startem CHL vypilovat?
Ještě je tam toho hodně. Myslím si, že v obranném pásmu bychom měli zabrat. Dostat tři góly by nám v extralize i Lize mistrů mohlo vadit. Čtyři nemusíme dát vždy… Určitě budeme hrát rychlý hokej dopředu i dozadu. Se systémem jsem nadmíru spokojen, na 90 % mohu říct, že už je to dobré. Cítím se v tom pohodlně, takhle to mám rád. Musíme být silní na puku, ve forčekingu i dozadu. Radši hraji tohle, než se stáhnout na červenou a čekat na chyby soupeře. Asi bychom před Ligou mistrů měli ještě trochu přitvrdit v bruslení i v osobních soubojích. Každý ví, že třeba Frölunda ve Švédsku vyhrává tituly a je to jeden z nejlepších týmů.

Zkušenosti se zahraničními soupeři z přípravy by se vám tedy měly hodit.
Jasně, na druhou stranu bych si určitě chtěl zahrát i proti českému týmu, protože jsem s žádným asi nikdy nehrál. Ale do CHL je to určitě dobré, víme, do čeho půjdeme. I když Frölunda bude asi odskočená…

Vypadalo to, že s Radovanem Pavlíkem i Markem Zacharem si v lajně rozumíte…
Myslím si, že všichni tři jsme dobře vybaveni bruslařsky. Sedlo si to docela slušně, byl to sice jeden zápas, ale bylo to super (směje se). Zatím nevím, s kým budu hrát. Máme tu 12 nebo 13 nadupaných útočníků a každý může hrát s každým. Čtyři lajny budou vždy dobré do ofenzívy i defenzívy.

Jak jste zapadl do kabiny a jak se vám obecně v Hradci líbí?
Kabina je super. Půl roku jsem ve Finsku hodně věcem nerozuměl; všechno bylo anglicky nebo finsky. Teď rozumím všemu, kluci mě do party přijali dobře. Hradec je skvělé město, za měsíc jsem ho ještě neprošel celé, ale můžu říct, že tu je všechno, co potřebuji. Ale přišel jsem sem hrát hokej (usmívá se).