Preview k zápasu
st 24.8.2022 | Jan Brůna, Šimon Zemánek

Třetí mač proti rakouskému soupeři. Smlsnou si Lvi i na Grazu?

Tři výhry a jedna trofej, to je zatím bilance A-týmu v letošní přípravě. Mountfield měří v létě síly se zahraničními soupeři, speciálně pak s těmi rakouskými. Zápas s Grazem bude už třetí konfrontací s týmem z ICEHL. Lvi si dosud poradili na turnaji se Salcburkem 2:0 a doma s Vídní 3:2. Jak dopadne utkání se starým známým? Úvodní buly bude provedeno ve čtvrtek v 17:00.

„Měl jsem otřes mozku, pamatuju si jen část jízdy vlakem domů.“

#45 Filip Pavlík (o utkání ve Štýrském Hradci)

Lvi si dokázali v posledním domácím přípravném utkání poradit s Vídní, když zvítězili těsně 3:2. I s Filipem Pavlíkem v základní sestavě. „Utkání se zlomilo ve druhé třetině, kdy se nám na začátku podařilo odskočit, dali jsme dva góly během jedné minuty, navíc jeden z toho byl v oslabení. To nám určitě hodně pomohlo, byla to jedna z hlavních příčin našeho vítězství, za které jsme rádi. Navíc přišlo hodně lidí, kteří vytvořili skvělou atmosféru, což bylo super. Stále ale musíme ještě na hodně věcech zapracovat. Na zápas se ještě zpětně koukneme, rozebereme ho a půjdeme dál do čtvrtečního zápasu,“ komentuje poslední střetnutí obránce s číslem 45 na zádech.

Hokejisty Mountfieldu HK v následujícím špílu čeká další tým od našeho jižního souseda – Graz 99ers. Pro mnohé hráče Hradce nepůjde o první střetnutí s tímto soupeřem, tři roky zpátky se s ním Lvi potkali v Lize mistrů, vloni v přípravě. Jaké vzpomínky má na tohoto rakouského soupeře Filip Pavlík? „Co se týče zápasu v Grazu, tak ten si vůbec nevybavuju. Asi v šesté minutě jsem měl po jednom ze soubojů otřes mozku, takže jsem nedohrál. A pamatuju si z toho jen část jízdy vlakem domů,“ vzpomíná a usmívá se hradecký obránce.

Pro něj se jedná už o šestou letní přípravu v hradecké organizaci, liší se ta letošní od těch předchozích? „Kostra je stejná, ale pořád se přidávají nové prvky a poznatky, takže se pořád posouváme dopředu.“ Je však jasné, že to pro něj nebude poslední příprava pod Bílou věží, protože obránce s nejtvrdší střelou v Extralize nedávno prodloužil smlouvu s Mountfieldem HK až do léta 2025. „V Hradci jsem hrozně spokojený, takže jsem se chtěl dohodnout na nové smlouvě. A jelikož byl zájem i ze strany vedení, tak jsme se domluvili velmi rychle, za což jsem hodně rád,“ uzavírá třinecký rodák.

MikeZalewski
Celým jménem Michael Zalewski načíná v Grazu svou druhou sezónu, v první nasbíral 21 bodů. Do Evropy přišel roku 2017, když se neprosadil v NHL. Má šest startů za Vancouver Canucks.

Bitvy s Grazem? Vlakový výjezd i vysoká výhra

Letošní příprava je plna konfrontace s rakouskými soupeři. Po Salcburku a Vídni se A-tým střetne s dalším účastníkem win2day ICE Hockey League – týmem ze Štýrského Hradce. Novodobý klub z roku 1999 byl řadu let nepřetržitě členem nadnárodní EBEL, jeho největším úspěchem na domácí scéně zůstává účast v semifinále ze sezóny 2018/19. Minulé dva ročníky se však mužstvu hrajícímu v oranžovo-černých dresech nepovedlo probojovat do play off.

Graz by měl být fanouškům Mountfieldu více než povědomý. Na poslední vzájemný souboj totiž došlo v rámci loňské přípravy, kdy z gólového utkání vyšli lépe Lvi po výsledku 6:4. Památnější je ale dvojzápas ze skupinové fáze CHL 2019/20, kdy nejprve Východočeši hnáni početnou vlakovou výpravou zvítězili v Rakousku 2:1 a doma po kanonádě vyhráli 7:1. Jak dopadne čtvrteční klání?

Kádr Štýrského Hradce tvoří povětšinou rakouští hokejisté. Patriotem tamější ligy je pětatřicetiletý Mario Altmann, bek s účastmi na mistrovství světa. Tvrdit muziku v obraně bude jistě i Michael Boivin, jediný Kanaďan v mančaftu. Bohaté zkušenosti z kvalitní finské soutěže může nabídnout Aleksi Salonen nebo forvard Mike Zalewski, který se zkoušel prosadit v NHL.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas proti Grazu mají volný vstup majitelé sezonních permanentek, ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 13:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:00.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rymsha, Gaspar, Pilař – Perret, Štohanzl, Matěj Beneš – Zachar, Lev, Okuliar – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – R. Pavlík, Cingel, Smoleňák.