Rozhovory
ne 14.5.2023 | Petr Koval, Nikola Katolická | Foto: Markéta Křížová

Oliver Okuliar z MS: Je fajn tu být se spoluhráči z Hradce

Hradci výrazně pomohl k historickému úspěchu během play-off. S dvanácti body byl nejproduktivnějším hráčem týmu, a s devíti asistencemi mu dokonce patřilo třetí místo mezi nahrávači vyřazovacích bojů. Jeho kvalit si všiml také slovenský trenér Craig Ramsay a spolu s dalším hradeckým vicemistrem Mislavem Rosandičem a novou posilou Alexem Tamášim ho povolal do národního týmu. Jak hodnotí dvaadvacetiletý reprezentant dosavadní působení na mistrovství světa? A v čem se vrcholná akce podobá extralize?

První utkání odehrálo Slovensko i se všemi třemi zástupci Mountfieldu proti českému výběru, kdy prohrálo 2:3. Hned o den později už ale zapsali důležité vítězství 2:1 proti Lotyšsku. „Samozřejmě se nám teď bude hrát trochu lépe. Byl to důležitý zápas. Řekl bych, že byl možná až klíčový. Jsme rádi za tři body,“ popisuje hráč, jenž během turnaje oslaví třiadvacáté narozeniny.

U gólu Lotyšů ztratil kotouč na modré čáře, ale poté dobrým výkonem pomohl týmu k prvnímu vítězství. „Taková chyba se mi nestala celou sezonu. Hned jsem se z toho ale oklepal. Člověk musí myslet hlavně pozitivně. Nestane se to jenom mně. Chybu může udělat i hráč NHL. Jsem rád, že mi kluci pomohli a vyhráli jsme,“ popisuje číslo 12 ve slovenské reprezentaci.

„Ve sportu se to občas stane. Jsem smutný, že to bylo zrovna na MS, ale život jde dál. Hlavně pak musíte dělat jednoduché věci a pomoci týmu vyhrát,“ dodává. V duelu s Lotyšskem tak naši východní sousedé uhráli velmi důležité body směrem ke čtvrtfinále. „Každý věděl, o co se hraje. Týmy vědí, kdo s kým by měl vyhrát,“ říká účastník 87. mistrovství světa.

„Už jsem něco podobného zažil během play-off v Hradci Králové. Hrát před vyprodanou halou.“

#8 Oliver Okuliar (o atmosféře)

V Rize celek asistenta trenéra a bývalého obránce Moutfieldu Petera Frühaufa podporuje početná fanouškovská výprava. „Je to super. Už jsem něco podobného zažil během play-off v Hradci Králové. Hrát před vyprodanou halou je úplně jiný pocit než před poloprázdnou arénou, potvrzuje hradecký útočník. A jaká je spolupráce s Mislavem Rosandičem a Alexem Tamášim? „Je fajn tu být se spoluhráči z Hradce. Alex je dobrý hráč a je super, že jde do Hradce. Jsem za něj rád, že to podepsal. Každý Slovák v týmu je pro mě super,“ pochvaluje si spolupráci krajanů pod zpod Bílé věže.

K dalšímu utkání nastoupí Slovensko v pondělí proti Kanadě. „Musíme hrát jednoduchý hokej, otáčet hru a zbytečně si to nekomplikovat. Vypadají velmi dobře. Vyhráli 6:0 nad Lotyšskem, takže mají určitě kvalitu,“ říká hokejista, jehož slovenští novináři vidí jako hráče s podobným stylem jako má hvězda Bostonu Brad Marchand. „Je to součástí mojí hry. Jsou tam nějaké řeči na ledě, asi bych to nerad konkretizoval. Všichni o sobě víme. Každý se tomu nejlepšímu snaží dostat pod kůži. Sám jsem to během play-off zažil, vzpomíná na hradecké tažení Oliver Okuliar.