Preview k zápasu
čt 13.10.2022 | Adam Kodet

Po dvou dnech opět doma, porazí Lvi Olomouc podeváté v řadě?

Po dlouhých 17 dnech čeká na Mountfield domácí extraligový zápas. Tři předešlé přinesly tři různé výsledky, ale vždy alespoň nějaký bodový zisk. S tím a také s vítězstvím proti Berlínu v Lize Mistrů a prvním místem ve skupině G v zádech půjdou Východočeši do zápasu s Olomoucí. Ta se stále drží v elitní čtyřce a potrápila letos nejednoho favorita. Na druhou stranu Lvi rozsápali Kohouty osmkrát za sebou. Duel startuje v ČPP Aréně v 18:00.

„Přijedou řezníci. Musíme se na ně pořádně připravit a hlavně nic nepodcenit.“

#98 Radovan Pavlík (o zápasu s Olomoucí)

Ještě před opětovným vypuknutím extraligových bojů Hradec absolvoval poslední mač skupinové fáze CHL proti Berlínu. „Nebylo to lehké utkání, dvě třetiny byly vyrovnané. Řekli jsme si, že musíme mít do třetí třetiny dobý pohyb jako v Berlíně, a otočit to,“ vrací se k výhře 8:2 dvougólový střelec Radovan Pavlík. „Jsme rádi, že jsme to zvládli i kvůli sebevědomí. Začalo nám to tam padat, bylo to vidět už proti Plzni. Jsme za to rádi, protože jsme se šíleně trápili v koncovce a prohrávalo nám to zápasy,“ chválí hradecký odchovanec zvýšenou gólovou potenci, kterou by si Lvi chtěli přenést i do domácí soutěže.

Mountfield dokázal zvednout i hru v početních výhodách, ve kterých ve třetí periodě zasadil Ledním medvědům tři smrtící údery. „Hodně jsme si pomohli přesilovkami, tam se to zlomilo a soupeř přestal hrát. Chceme takhle přistupovat k zápasům i v lize,“ nabádá hráč s číslem 98 na zádech k přenesení herních prvků napříč soutěžemi. Pro Hradec je také pozitivní, že vysokou výhru uhrál s omlazeným týmem, který decimuje marodka. „Bylo to na nás, kteří už nejsme ti nejmladší, abychom těm mladým pomohli. Věděli jsme, že i oni mají skvělé bruslení, na tom je náš hokej založený a využili jsme toho,“ potvrzuje Pavlík, že sladěný playbook Kolína a Hradce nese při cirkulaci hráčů své ovoce.

V pátek však na Východočechy čeká soupeř z úplně jiného soudku. Z přestřelky proti Berlínu budou muset přepnout na tuhý boj proti Olomouci. „Jo, přijedou řezníci. Ale připravíme se na to, hlavně musíme dobře zregenerovat, protože toho máme hodně. Dvakrát teď pojedeme režim pátek-neděle-úterý,“ připomíná navrátilec do Hradce nahuštěný program. Co lze očekávat od oblíbeného soupeře Mountfieldu, proti kterému vyhrál osmkrát za sebou? „Hrají výborně jako tým, i bez Krejčího. Semkli se, mají výborné výsledky. Musíme se na ně pořádně připravit a hlavně nic nepodcenit,“ má jasno o receptu na nejbližšího soka Radovan Pavlík.

MatoušMenšík
Devatenáctiletý odchovanec Jihlavy zvládl loni parádně play-off Chance ligy a vysloužil si v létě pozvánku na odložené MS dvacítek. Letos skóroval hned ve druhém kariérním zápase v extralize, když zaujal místo centra první formace místo Davida Krejčího.

Olomouc i bez výrazných hvězd dominuje

Výkony a výsledky Olomouce jsou v očích mnoha fanoušků i expertů nečekané, na Hané ale dobře vědí, co dělají a jak s týmem pracovat tak, aby byl úspěšný. A taky jim je jasné, že když něco dobře funguje, není třeba to zásadně měnit. Svůj A-tým tak proměnili před sezonou 2022/23 jen minimálně. Do Plecharény se vrátil po dvou letech v Plzni Pavel Musil, který by se opětovně měl zařadil k tahounům. Poblíž místa svého rodiště se poprvé v kariéře představí v extralize i Jakub Orsava, jenž poslední roky spojil s Hradcem Králové a bude mít tak o motivaci postaráno. Vedení klubu také angažovalo dvojici perspektivních hráčů z prvoligové Jihlavy, a sice juniorského reprezentanta Matouše Menšíka a defenzivního beka Lukáše Mareše.

V kolonce odchodů jsou však pro Moru mnohem podstatnější jména. Zásadní změnou je střídání stráží na střídačce. Zdeněk Moták po pěti letech přesídlil za vyššími ambicemi do Třince, místo hlavního kouče po něm zaujal dosavadní trenér Jan Tomajko. Ten má k ruce nového kolegu Borise Žabku, který dva poslední roky působil u slovenské reprezentační osmnáctky. Druhou ztrátou, kterou snad ani nešlo zacelit, je odchod megastar Davida Krejčího zpět do NHL. Řady Moravanů také opustily letité opory Vilém Burian, který přesídlil o pár kilometrů dál, ale také o patro níž do Prostějova, Petr Kolouch, jenž poprvé vyzkouší zahraničí v podobě ICEHL v Grazu, a Vojtěch Tomeček, jehož cesta vedla na jih Čech do Motoru.

Na výsledcích na startu sezony se ale ztráty neprojevily, ba naopak. V prvních třech kolech Olomouc inkasovala pouze dvakrát, vynulovala třeba Spartu a usídlila se na samé špici tabulky. Z osmi zápasů jen dvakrát odešli Kohouti s prázdnou, na vysokou porážku 2:6 v Liberci dokázali naposledy reagovat domácím triumfem proti Kladnu, který podpořil druhou nulou v sezoně Branislav Konrád. A i když se zatím Moravanům nedaří přesilovky, celkem inkasovali spolu s Boleslaví nejméně gólů ze všech a se ziskem 16 bodů momentálně okupují čtvrté místo tabulky, navíc se zápasem k dobru.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Olomouci jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Kalina, Piegl, Rymsha, McCormack, Jank, Čáp, Nedomlel – Zachar, Lalancette, Veselý – Smoleňák, Cingel, Lev – Okuliar, Kevin Klíma, Jergl – R. Pavlík, Štohanzl, Pajer.