Preview k zápasu
út 17.8.2021 | Daniel Krátký

Po dvou letech s Vídní. Dvojduel zahájí Lvi ve Znojmě

Ve středu čeká hradecké hokejisty další přípravné utkání. A to opět se soupeřem z Rakouska. Ve Znojmě se totiž v duelu hraném bez diváků utkají svěřenci Tomáše Martince s týmem Vienna Capitals, jedním z nejlepších celků ICEHL, tedy bývalé nadnárodní EBEL. Šanci v sestavě dostane opět také kolínská klika. Duel na ledě Nevogo arény startuje v 17:00.

„Čeká nás hodně bruslivý zápas, ve kterém bude soupeř hodně forčekovat a bude agresivní.“

Ladislav Čihák (o duelu s Vidní)

Na závěr minulého pracovního týdne se hráči Mountfieldu utkali s rakouským Grazem. A zvítězili 6:4. Po víkendovém volnu čeká Lvy další duel proti rakouskému soupeři. Tím bude celek Vienna Capitals. A ani nyní nedojde podle asistenta Ladislava Čiháka na nějakou speciální přípravu na soupeře. „V první řadě se zaměřujeme na naši hru. Soupeře jsme nijak extra nezkoumali,“ vysvětluje nový člen realizačního týmu. „Koukáme na taktické věci a hlavně na nasazení hráčů, kteří bojují o základní sestavu. A také samozřejmě na systém hry,“ popisuje čtyřicetiletý kouč to, co trenéry nejvíce zajímá během zápasové přípravy.

I proti Vídni dostanou prostor hráči z Kolína. V sestavě Mountfieldu se objeví poprvé v přípravném období dvě nová jména – zadák Jakub Váchal a útočník Matyáš Svoboda. Toho si lze pamatovat z extraligového Chomutova. Ale zpět k soupeři, ten bude podle názoru Ladislava Čiháka podobný tomu pátečnímu. „Myslím si, že Vídeň bude znovu o trošičku kvalitnější, a že nás čeká hodně bruslivý zápas, ve kterém bude soupeř hodně forčekovat a bude agresivní,“ míní temperamentní trenér před soubojem, jenž se odehraje na jihu Moravy.

Zápas ve Znojmě se bude po dohodě klubů hrát bez diváků, což hráčům i trenérům lehce připomene uplynulou sezónu. „Když to řeknu hloupě, tak to člověka ani tolik nebavilo. Jednoduše vás neměl kdo hnát dopředu. Bylo to strašně takové tiché a stereotypní,“ vzpomíná v loňské sezóně lodivod plzeňské Škodovky. Na úvodní přátelské zápasy už však diváci dorazili. A bylo to znát. „I když lidé v tom malém množství přijdou a fandí a vy slyšíte bubny, tak to vždycky pomůže, ať už je to na straně vaší nebo soupeře,“ má jasno Ladislav Čihák. „Byl bych strašně rád, aby se soutěž s diváky rozjela, a aby lidé mohli na zápas. Aby se zkrátka vše dostalo do starých kolejí,“ věří jeden z trenérů Mountfieldu HK před středečním soubojem.

CliffPu
Třiadvacetiletého kanadského útočníka s čínskými kořeny si ve třetím kole draftu v roce 2016 vybralo Buffalo. Následně byl vytrejdován do Caroliny, poté do Floridy a nakonec do Columbusu. Do NHL se však neprobojoval, a tak to poprvé v kariéře zkusí v Evropě.

Capitals mají zlatého trenéra mladíků

Hokejisté z Vídně skončili v uplynulém ročníku ICEHL v semifinále, ve kterém nestačili na později stříbrné Bolzano. Do nového ročníku vstoupí hokejisté z hlavního města Rakouska s novým hlavním trenérem a podobně vysokými ambicemi. Novým vládcem střídačky se stal Dave Barr, jenž dlouhá léta působil jako asistent v NHL na lavičkách Colorada, Minnesoty, San Jose, New Jersey nebo Buffala. V posledním roce byl šedesátiletý kouč hlavním trenérem zlaté kanadské reprezentace do osmnácti let.

V ICEHL se poměrně dost točí hráči, a tak i Capitals prošli přes léto celkem slušnou obměnou. Brankoviště opustil mladíček Sebastian Wraneschitz, jenž zamířil do WHL, kde bude chytat za Victorii. Defenzivní řady se zase zúžily o čtyři jména, včetně Jérômea Leduca a také Bretta Flemminga, které si lze pamatovat z dresu Pardubic, respektive Chomutova. I v útoku přišel obrovský exodus, působiště změnilo hned 11 hráčů loňského týmu.

Logicky tak muselo dojít také k mnoha příchodům. Do rakouské metropole tak přestoupilo hned devět hokejistů, jeden přišel na hostování. Do brankoviště se vrátil odchovanec David Kickert z Ausburgu, defenzívu vyztužili zámořští Matt Prapavessis a Charlie Dodero. Útočné vozby rozšířili Rakušané Valentin Ploner a Christof Kromp a také další hokejisté ze zámoří – Brody Sutter, Matthew Neal, Corey Tropp, Jordan Caron a naposledy také Cliff Pu. Pro Rakušany se bude jednat teprve o druhý přípravný zápas, 14. srpna se totiž utkali se Slovanem Bratislava, se kterým padli vysoko 2:6.

Znojemský duel proti Vídni bez fanoušků

Na základě dohody obou klubů bude utkání z organizačních důvodů sehráno bez přítomnosti diváků. Zápas bude možné sledovat textově na onlajny.com a obrazově na YouTube (bez opakovaných záběrů) nebo po přihlášení na tipsport.cz.

Sestava spusu Vienna Capitals z posledního zápasu


Starkbaum (31. Kickert) – Dodero, Wall, Hackl, Fischer, Piff, Prapavessis, Pohl, Lakos – Antal, Sutter, Tropp – Kromp, Neal, Caron – Bauer, Maxa, Hartl – Artner, Pioner, Praiser.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK