Preview k zápasu
so 5.3.2022 | Petr Koval

Po oslavách zpět do akce! Lvi zavítají do Vítkovic

Domácím vítězstvím 3:0 nad Litvínovem zaznamenal Mountfield HK historický milník! Už dvě kola před koncem základní části získal Prezidentský pohár. První část sezóny však ještě nekončí. V neděli Lvi zavítají na led celku, proti němuž letos odešli vždy vítězně. Přidá Hradec proti Vítkovicím další body do tabulky? Nebo je pro sebe urve Ridera? Startujeme v neděli od 17:00!

„Je to náročnější na hlavu, ale chci klukům pomoci a dosáhnout úspěchu.“

#35 Filip Novotný (o menší porci zákroků za hradeckou obranou)

Hradec si po pátečním vítězství vybojoval šestibodový náskok na druhý Třinec a dvě kola před koncem mohl oslavit velký úspěch – prvenství v základní části. „Bylo to super! Přišli diváci, takže jsme si to užili se vším všudy. Byl to náročný zápas, ale myslím si, že jsme to zvládli výborně. Každý z nás chtěl vyhrát. Udělali jsme pro to maximum a na konci si to s fanoušky užili,“ komentuje Filip Novotný, jenž proti Litvínovu předvedl 10 úspěšných zákroků a mohl oslavit nejen Prezidentský pohár, ale také třetí nulu v hradeckém dresu. „V kariéře jsem toho moc nevyhrál, takže to řadím mezi nejvyšší úspěchy. Doufám, že vyhrajeme to, co chceme všichni. Tohle byl první krok,“ přeje si.

Filip Novotný si po přestupu pod Bílou věž musí zvykat na o poznání menší počet zákroků než v barvách Karlových Varů. „Byl jsem samozřejmě zvyklý na větší porci, ale tady to tak není, takže se s tím člověk musí vypořádat. Snažím se soustředit na každý puk, protože každá rána může skončit v bráně. Je to trochu náročnější na hlavu, ale chci klukům pomoci a dosáhnout úspěchu. Musím se s tím zvládnout poprat,“ popisuje třicetiletý hokejista. „Je to hlavně velká zodpovědnost, protože jsem přišel do Hradce a nechtěl jsem to klukům zkazit. Na druhou stranu si to tu moc užívám, protože hrát dole nebylo úplně příjemné,“ doplňuje.

Ještě před vyřazovacími boji zbývá Mountfieldu odehrát dvě utkání, ve kterých se bude chtít dobře připravit na další fázi sezóny. „My nemůžeme koukat doprava a doleva. Musíme hrát pořád stejně a co nejlépe se připravit na tu nejdůležitější část. Určitě nemůžeme vypnout a pak říct, že to zase půjde, to opravdu nejde. Musíme jet pořád naplno, makat a připravit se tak, abychom šlapali. V play off budou rozhodovat maličkosti a na ty musíme být připraveni,“ uzavírá hradecký gólman.

RomanPolák
Pětatřicetiletý obránce působil 14 let v NHL, poté se vrátil zpět do klubu, kde poprvé nakoukl do nejvyšší soutěže. Pamětník poslední medaile z MSJ je nejvytěžovanějším hráčem svého týmu – průměrně stráví na ledě porci necelých 21 minut. V posledním kole ale chyběl vinou zranění v dolní části těle.

Vítkovice se spoléhají především na defenzívu

Ostravané po sezóně 2019/20, kdy skočili předposlední, pozměnili kádr. Na současné soupisce figuruje pouze 5 hráčů oproti dva roky starému umístění mimo play off. To přineslo výrazné zlepšení. Vždyť s jistotou skončí nejhůře na 8. příčce. Aktuálně ji drží s 84 body a na páté Pardubice ztrácí 5 bodů. Současná forma odpovídá postavení v tabulce. Z posledních deseti utkání odešli pětkrát vítězně. Ve čtyřech předchozích duelech mužstva z oblasti železáren zvítězil vždy tým, který dokázal čtyřikrát skórovat. Tak jako v březnu, když Ridera nejprve podlehla Kladnu 3:4 po prodloužení. Vzápětí už byla v nastavení úspěšnější a zvítězila 4:3 proti Českým Budějovicím.

Svěřenci bývalého obránce se zkušenostmi z NHL – Miloše Holaně – se mohou spolehnout především na dobrou defenzívu. Se 142 inkasovanými brankami je jeho celek čtvrtý nejlepší. I oslabení s číslem 80,21 % patří do lepšího průměru extraligy. Směrem dopředu už je statistika o něco horší. Prozatímních 138 gólů řadí modrobílé na 11. pozici. Jejich přesilovka je sice s úspěšností 19,88 % šestá nejlepší, jenže hráči strávili v početní výhodě druhou nejmenší porci minut.

Nejlepším střelcem Vítkovic je po návratu z finského klubu SaiPa Dominik Lakatoš. Ten letos v extralize odehrál pouze 35 střetnutí, přesto mu s bilancí (15+17) patří druhé místo týmové produktivity. Produktivnější je pouze šikovný forvard Rostislav Marosz (11+24). Z obránců si velmi slibně vede ruská akvizice Alexej Solovjev, jenž v 36 utkáních nasbíral 27 bodů. Mezi třemi tyčemi dostává více prostoru Aleš Stezka (44 zápasů; průměr 2,58; úspěšnost 90,96 %). V závěru základní části však prokazuje lepší formu, alespoň co se statistik týče, Daniel Dolejš (11 zápasů; průměr 2,22; úspěšnost 92,77 %). Brankář, který v OSTRAVAR ARÉNĚ působí již devátým rokem, držel v posledních pěti duelech svá čísla vždy nad 90 % a jednou vychytal čisté konto. Postaví se proti Lvům potřetí v sezóně?

Sestavy z minulého utkání


Dolejš – Solovjev, Pedan, Plášil, J. Stehlík, Koch, L. Kovář – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Illéš, Marosz, Fridrich – R. Bondra, Flick, Dostálek – Dej, Chlán, Bernovský – Lednický.

Pojeďte s fanklubem do Vítkovic i vy!

VÍTKOVICE 6.3 - JEDOU DVA AUTOBUSY ! Napiště kamarádům, vezměte rodinu (jako vždy bude druhý bus preferován pro...

Zveřejnil(a) Fanclub HCHK 2007 dne Pátek 4. března 2022