Preview k zápasu
ne 14.8.2022 | Lukáš Picek

Po skvělém úvodu znovu do boje. Lvy čeká ve finále Salcburk

Hradecký A-tým nastoupil v sobotu k prvnímu utkání od konce loňské sezony a nepočínal si vůbec špatně. Ba naopak. Na turnaji v Kitzbühelu si s německým vicemistrem, EHC Red Bull Mnichovem, poradil vysoko – 7:1. V nedělním utkání ho však nečeká o nic snazší soupeř. Salcburk, kterému budou Lvi čelit, přemohl 5:3 úřadující šampiony Švýcarska z Zugu. Vrchol turnaje startuje v neděli v 19:00.

V prvním utkání se Východočeši mohli spolehnout hlavně na svou třetí formaci. Už před turnajem naznačil asistent trenéra Petr Svoboda, že se s trenérským týmem pokusili sestavit útočná tria tak, aby mezi hráči byla dobrá chemie. A přesně to také potvrdil právě třetí útok ve složení Ščerbak – Lalancette – Smoleňák. V součtu tento trojlístek zaznamenal osm kanadských bodů a výrazně se tedy podílel na sobotní demolici bavorského celku.

Jak utkání viděl Christophe Lalancette, který se mezi střelce zapsal už v osmé minutě, když po pohotové dorážce zvyšoval už na 2:0? „Byl to skvělý zápas. Hráli jsme naši hru a nedělali si to zbytečně složité,“ hodnotí spokojeně. I přes debakl 7:1 však našel slova chvály i na německého soupeře. „Je to opravdu skvělý tým. Ale my předvedli perfektní výkon, od kterého se můžeme odrazit dál,“ pokračuje kanadský centr.

Protože šlo o první utkání v sezoně, kromě pozitiv jdou na výkonu Východočechů najít také nedostatky, na kterých je potřeba zapracovat. A to třeba hned pro finále. „Myslím, že jsme měli místy nedostatky v obraně,“ odpovídá na další otázku. Po jasném vítězství ale musí panovat se sobotním večerem spokojenost. „Celkově to od nás byl dobrý výkon. Na ten se budeme soustředit a chtít navázat i ve finále,“ dodává osmadvacetiletý centr.

Chay Genoway
Zkušený kanadský obránce, který má bohaté zkušenosti z KHL, odehrál i jeden zápas za Minnesotu Wild v NHL. Dokonce si v něm připsal asistenci. V roce 2018 reprezentoval Kanadu na Olympijských hrách v Pchjongčchangu.

V týmu Red Bull stopa z extraligy i NHL

Po Mountfieldu HK není druhým finalistou vítěz švýcarské National League Zug, nýbrž EC Red Bull Salcburk, který poslal zástupce země helvétského kříže pouze do boje o bronz. Pod výhrou 5:3 byl tučným písmem podepsán Peter Schneider, který podal vynikající výkon. Své tři asistence ještě vylepšil v závěru utkání o trefu do prázdné branky. Nebyl to však jen jeden povedený zápas, už v minulé sezoně byl lídrem týmu z Mozartova rodného města. Bývalý hráč Komety Brno ovládl kanadské bodování ICEHL a s 64 body v 57 zápasech dovedl Salcburk k vítězství v mezinárodní soutěži.

Další oporou rakouského celku je bezpochyby vítěz +/- bodování ICEHL Benjamin Nissner, který na květnovém mistrovství světa nastupoval v jednom útoku právě se Schneiderem. Trojici uzavíral rovněž hráč Salcburku, dvaadvacetiletý talent Paul Huber. Obranu nedělního soupeře Mountfieldu pak kromě dalších reprezentantů našeho jižního souseda zdobí i čtyři kanadští hráči, přičemž tři z nich – Chay Genoway, Tylor Lewington a Andrew MacWilliam – ve své kariéře okusili chuť NHL. Ten čtvrtý z nich, Dennis Robertson, se sice nikdy do prvního týmu nejlepší ligy světa nepropracoval, český divák ho ale může znát z extraligy. V minulé sezoně oblékal dres hradeckého rivala – Pardubic.

Start nedělního finále je naplánován na 19:00 a bude jistě zajímavé sledovat, zda se Hradci podaří navázat na loňský triumf Liberce, a uhájit tak českou vítěznou stopu. Fanoušci, kteří vyrazili do oblíbeného zimního střediska, mohou zakoupit vstupenky na utkání on-line. Ti, kteří budou fandit Lvům z pohodlí domova nebo třeba z dovolené, určitě přivítají on-line stream.

Sestavy z minulého utkání


Kickert – Assavolyuk, Genoway, Heinrich, MacWilliam, Robertson, Schreier, Stapelfeldt, Steffler – Baltram, Bourke, Harnisch, Hochkofler, M. Huber, P. Huber Loney, Nissner, Predan, Raffl, Schneider, Wukovits.