Preview k zápasu
čt 23.11.2023 | Eva Šafranková

Po týdnu opět doma! Lvi přivítají Kladno v čele se Smoleňákem

Hradec hodil rychle za hlavu nevydařený duel s Třincem a v dalším zápase proti Karlovým Varům si vedl mnohem lépe, i když o tři body musel bojovat až do konce. Domácí Energie smazala dvougólové manko a dotáhla se do těsného kontaktu, ale vyrovnat se jí už nepodařilo. Mountfield tak vyhrál 4:3, nyní však už vyhlíží další utkání. V pátek od 18:00 se totiž střetne s kladenskými Rytíři, se kterými přijede také kapitán Radek Smoleňák, jenž se poprvé po šesti letech představí na hradeckém ledě jako soupeř.

JiříTicháček
Dvacetiletý obránce začal s hokejem v rodném Sokolově, poté ale přešel do kladenské mládeže, ze které se propracoval až do A-týmu. Měl také možnost reprezentovat Českou republiku v mládežnických kategoriích, poprvé český dres v dospělém hokeji oblékl na turnaji Karjala Cup 2023. Mezi jeho největší úspěchy se řadí stříbrná medaile z MS hráčů do 20 let.

Kladno chce zlomit nepříznivou sérii pěti proher

Po příchodu Radka Smoleňáka zaznamenalo Kladno šňůru šesti zápasů, kdy pokaždé bodovalo, z toho se dokonce mohlo radovat ze třech výher za plný počet bodů. Tato prozatím nejpovedenější část sezony však neměla zásadní vliv na postavení v tabulce, v níž se Rytíři se 17 body nacházejí na předposledním místě. Oproti posledním Bruslařům mají náskok dvou bodů a ještě dva mače k dobru. Aktuálně svěřenci Otakara Vejvody nezažívají pozitivní období, protože na kontě mají pět porážek v řadě. Po reprezentační pauze nejprve schytali debakl od brněnské Komety 1:8. Poté v rozlučkovém utkání s Tomášem Plekancem sice s hostující Plzní srovnali krok, ale nakonec se museli Středočeši smířit s prohrou 2:4, když vítěznou branku vstřelila Škodovka 36 vteřin před koncem.

Mužstvo z města ležícího nedaleko Prahy příliš nevyčnívá v žádné herní činnosti, platí to také pro ofenzivu a defenzivu, ve které se trápí. Vstřelilo 42 gólů, hůře (o jednu trefu méně) je na tom pouze Mladá Boleslav a Olomouc. Zároveň obdrželo 68 branek, což je vůbec nejvíce ze všech celků v extralize. Prvenství mají Rytíři rovněž v počtu trestných minut, kterých v celkovém součtu nasbírali 288. Nevynikají ani v Radegast indexu, ve kterém zaznamenali 159 bodů. Na opačném konci se nachází pardubické Dynamo, které má 555 bodů. Součástí této statistiky je průměrný počet zblokovaných střel všemi hráči týmu. Kladenští jsou v tomto ohledu druzí nejhorší (11,39). Zčásti se ale mohou spolehnout na vyhraná vhazování, jejichž úspěšnost se pohybuje nad 49 %, za což jim náleží osmá pozice.

Po ukončení kariéry Tomáše Plekance kapitánské céčko převzal Radek Smoleňák, který si po změně svého působiště v prvních čtyřech duelech připsal čtyři góly, což z něj dělá pátého nejlepšího kladenského střelce. Nejvíce branek se povedlo vstřelit Eduardsu Tralmaksovi. Tento lotyšský forvard totiž skóroval devětkrát. V rámci celkové produktivity týmu je na tom nejlépe mladý obránce Jiří Ticháček (5+12), z útočníků je to pak Jakub Klepiš (3+11). Ani trestné minuty nejsou některým kladenským hokejistům cizí. Nikdo nebyl potrestán vícekrát než Jake Dotchin, o tolik pozadu není ani Richard Jarůšek. Oba patří mezi osmičku nejtrestanějších hráčů v soutěži. Více prostoru dostává v brankovišti Adam Brízgala (14 zápasů, úspěšnost 89,23 %, průměr 3,18), avšak možnost ukázat se měl také Landon Bow (7 zápasů, úspěšnost 86,71 %, průměr 4,17).

Praktické informace pro fanoušky

  • Poděkování #70: Před samotným zápasem proběhne speciální ceremoniál, při kterém Mountfield HK poděkuje za odvedené služby během minulých šesti let bývalému hráči a kapitánovi Lvů Radku Smoleňákovi.
  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun na pokladnách, ve stánku za pokladnami a ve fanshopu. V nové listopadové verzi naleznete představení soupeřů, zajímavý rozhovor s Patrikem Marcelem, plakát Olivera Okuliara, rozlučkový rozhovor s Radkem Smoleňákem nebo příběh nejmladšího střelce extraligy Adama Novotného. Zkrátka všechno, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže!

Sestavy z minulého utkání