Preview k zápasu
čt 7.10.2021 | Petr Koval, Daniel Krátký

Po volbách hned na led. Hradec po krátkém volnu hostí Kometu

V předchozím utkání Mountfield dokázal otočit zápas proti pražské Spartě, když dotáhl dvoubrankové manko a zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. I pro páteční duel na Východočechy nečeká nic lehkého. Extraliga po předehrávkách nabídne kompletní 12. kolo, v rámci kterého pod Bílou věž zavítá brněnská Kometa. Potvrdí Lvi svoji dobrou formu, nebo Brňané naváží na poslední zápas v Hradci Králové? To se dozvíme v pátek od 18:00.

„Asi nebudou hrát úplně to, co roky předtím.“

#32 Jakub Orsava (o Kometě)

Královéhradečtí hokejisté naskočili do boje naposledy v neděli, kdy po velké otočce získali dva body na ledě pražské Sparty. Za přísun do tabulky byl rád i Jakub Orsava. „S body jsme byli spokojení, ale začátek zápasu rozhodně nebyl podle našich představ,“ je si vědom útočník Mountfieldu. „Začátek byl opravdu katastrofální a můžeme děkovat Lukymu, který nás podržel vzadu a dal nám šanci ke dvěma bodům,“ oceňuje gólmana Štěpána Lukeše, který je statisticky doposud nejlepším mužem s maskou v extralize.

Za odměnu dostali svěřenci Tomáše Martince v pondělí a v úterý volno. I když hradecká dvaatřicítka si nakonec nařídila klid pouze na jediný den. „V pondělí jsem byl s malým synem doma, ale v úterý už jsem si byl zatrénovat,“ prozrazuje odchovanec šumperského hokeje a dodává. „Dva dny volna jsou pro mě zabíjející, takže jsem se potřeboval alespoň sklouznout na ledě a zpotit se.“ No a jaký byl program tréninků ve středu a ve čtvrtek? „Ukazovali jsme si věci, které nám nešly na Spartě. Snažili jsme se je potrénovat, abychom je příště vyřešili lépe a tak, jak máme. A pak jsme se zaměřovali na přesilovky a oslabení,“ vysvětluje Jakub Orsava.

V pátek se v Hradci Králové opět rozjede extraligový kolotoč. Lvi přivítají v atraktivním duelu brněnskou Kometu, které se v poslední době i pod taktovkou nového kouče Jiřího Kalouse příliš nedaří. „Mají nového trenéra, asi nebudou hrát úplně to, co roky předtím. Mají nebezpečné hráče, to všichni ví, ví to celá extraliga. Na ty si musíme dát extra pozor,“ upozorňuje před trojicí Mueller, Holík, Zaťovič bývalý hráč Pardubic nebo Mladé Boleslavi. Právě ze středu Čech se Jakub Orsava přesunul do Brna. A poté do Hradce, a tak by pro něj měl mít zápas zvláštní nádech. A nebo ne? „Kluky v Brně znám. Nebyl jsem tam ale nějak extrémně dlouho, takže to beru jako každý jiný zápas,“ vysvětluje třicetiletý útočník. „Když se podaří vyhrát, tak mě to samozřejmě bude stát něco do kasy. Nicméně to rád zaplatím, body potřebuje každý, nikdo nemá prohry rád,“ dodává na závěr.

PeterMueller
Vítěz kanadského bodování předchozího ročníků odehrál v NHL 297 utkání s bilancí 63+97. I letos potvrzuje svůj přínos pro tým, když je s 5 zásahy nejlepší střelec mužstva.

Brno potřebuje převážit vyrovnané duely na svou stranu

Loňský rok nebyl pro ambiciózní klub úspěšný, když ve čtvrtfinále nestačil na Třinec a proti pozdějšímu mistrovi prohrál 0:4 na zápasy. Možná i to přispělo k razantní obměně kádru, který od konce předchozího ročníku opustilo třináct hráčů. Brankář Karel Vejmelka se zkusí prosadit do NHL, konkrétně v Arizoně Coyotes. V defenzívě se majitel Libor Zábranský nebude moci spolehnout na svého syna Libora Zábranského (Mikkelin Jukurit), Petera Tršku (Berani Zlín) nebo Ralfse Freibergse, jenž působí v Dinamu Riga společně s Matějem Machovským. Z Brna odešli rovněž obránci Filip Pyrochta (SaiPa) a Stanislav Svozil, který podepsal nováčkovský kontrakt s Columbusem. Za velkou louži odešel i forvard Karel Plášek, jenž je prospekt Vancouveru. Modrobílé barvy opustili i zkušení útočníci – Peter Schneider (EC Salzburg), Jakub Klepiš (Bílí Tygři Liberec), Jakub Valský (Motor České Budějovice) nebo Slovák Dávid Bondra (Bratislava Capitals).

Moravané tak nutně potřebovali doplnit soupisku. Jako náhrada za Karla Vejmelku přišel z finské Saipy Matěj Tomek, jenž tvoří brankářskou dvojici s Lukášem Klimešem. Ze švýcarského Lausanne HC přišel vyztužit obranu zkušený Vladimír Roth. Novou tváří na pozici beka je také Marek Ďaloga z Pardubic. Brno však posilovalo především v útoku, kam zamířil například exhradecký Radovan Pavlík. Krom třiadvacetiletého forvarda přišli Alexandre Mallet z Vítkovic, Martin Dočekal z Plzně nebo Michal Krištof, jenž je další posilou z finské nejvyšší ligy. V neposlední řadě tým doplnili Slováci Marcel Haščák z Popradu a Andrej Kollár z Nitry i Kanaďan Brandon Magee.

Celek z druhého nejlidnatějšího města ČR prožil povedenou přípravu, když v sedmi duelech nepoznal hořkost porážky. To na začátku ostré sezóny se spíše trápí. Po deseti odehraných zápasech zvítězil po základní hrací době pouze dvakrát. Nejprve porazil 3:2 Pardubice. Brňané v rámci 10. kola vyjeli do Litvínova o den dříve, což jim, alespoň co se výsledku týče, pomohlo a zvítězili 4:3. Ke dvěma výhrám za tři body přidali svěřenci Jiřího Kalouse dvě výhry v prodloužení a jednu v nájezdech. Kometa odehrála osm utkání, kde byl rozdíl ve skóre pouze o jediný gól. Odskočit dokázala jen Mladá Boleslav, jež zvítězila vysoko 5:1. A také České Budějovice, ty modrobílé přestřílely v poměru 4:1.

Vstupenky a pravidla vstupu na páteční zápas

Při splnění podmínek může utkání navštívit 100% kapacita haly, vstupenky jsou v prodeji on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejích otevíracích hodinách.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu (dokončené očkování, negativní test, nebo prodělání nemoci). Antigenní test je možné absolvovat také přímo před utkáním před ČPP Arénou. Mimo to platí povinnost mít po celou dobu přítomnosti v ČPP Aréně zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, F. Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Orsava – Lev, Koukal, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Pilař, Štohanzl, Lamper.