Preview k zápasu
so 20.2.2021 | Jakub Viglaský, Jan Vavřina

Po výhře v Litvínově další mač. Do Hradce míří nabitá Sparta

Takticky vydařený výkon, kvalitní defenzíva a cenné body do tabulky. Tak by se dal shrnout poslední hradecký zápas na ledě Litvínova, který Lvi vyhráli 3:2. To nedělní soupeř Východočechů, pražská Sparta, má za sebou naprosto odlišné představení. V pátek doma padla s Olomoucí 0:3 a nebodovala po dlouhých 17 zápasech! To ji hned stálo první místo v tabulce, brzy se tam však bude chtít vrátit. Mountfield má zase na dostřel elitní čtyřku, a tak body rovněž potřebuje. Atraktivní špíl odstartuje v 16:00.

„Myslím, že jsme odehráli dobré utkání do obrany.“

#42 Petr Koukal (o zápase s Litvínovem)

Vyrovnaný souboj s Litvínovem okořenilo několik milníků. Petr Koukal dokonce dokázal pokořit dva, připsal si totiž 400. extraligový bod ve svém 200. utkání za Mountfield. O tom ale sám neměl ani tušení. „Dozvěděl jsem se to v autobuse od Filipa Pavlíka, když mu to vyskočilo na Instagramu nebo na něčem takovém,“ vysvětluje s úsměvem rodák z Nového Města na Moravě. A jak je spokojen se svým kanadským bodováním během kariéry? „Určitě toho mohlo být víc, ale i míň, takže já jsem spokojený. Ale že bych vyloženě koukal a sledoval svoje body, to jsem nikdy nedělal,“ popisuje trojnásobný extraligový šampion.

Na otázku, jaký bod byl pro Petra Koukala nejcennější, zavzpomínal na finálové zápasy mezi Pardubicemi a Kometou z roku 2012, kdy vstřelil vítězný nájezd prvního zápasu. „Pamatuji si třeba nájezdy z finále, ale ani nevím, jestli se zrovna počítají,“ směje se. „Ale že bych měl vyloženě nějakou nahrávku nebo góly v hlavě, to ne,“ doplňuje bývalý kapitán právě Pardubic. V pátečním duelu měli Lvi celkem úspěšný start, postupně ale museli více a více bránit. A tak vyslali na brankáře Zajíčka pouze 11 střel, což překvapilo i hradeckého veterána. „Po zápase jsem koukal na poměr střel, ale takhle šílené mi to tedy nepřišlo. Samozřejmě každý zápas může vypadat jinak ve statistikách a jinak při hře,“ vysvětluje.

Z pohledu „Koukyho“ měl duel s Litvínovem spoustu chyb, ale i tak byla hradecká dvaačtyřicítka s výkonem celkem spokojena. „Myslím, že jsme odehráli dobré utkání do obrany. Dobře jsme blokovali a měli i některé dobré pasáže směrem dopředu. Pustili jsme však Litvínov do až příliš mnoha šancí, Luky (Štěpán Lukeš) to ale všechno dobře pochytal,“ uzavírá zápas v Litvínově. Pořádná zkouška čeká Mountfield HK v neděli, na domácím ledě totiž přivítá pražskou Spartu. „Zápasy jdou rychle po sobě, ale i tak je každý jiný. Bude záležet na tom, jak si to nastavíme v hlavě a samozřejmě i na dalších faktorech, například, kdo dá první gól. V dnešní době hrává každému týmu do karet, když soupeř musí dotahovat,“ myslí si vítěz zlaté medaile z MS 2010.

VladimírSobotka
Bývalý hráč NHL, který zářil v St. Louis Blues, se vrátil zpět do Prahy, aby pomohl Spartě. Připsal si již 28 bodů ve 30 zápasech a patří ke klíčovým hráčům s písmenem S na hrudi.

Pražský celek se chce vrátit na první místo

Přestože Sparta patří k letošním favoritům na Prezidentský pohár, poslední zápas nebyl podle jejích představ. V zápase s Hanáky nedokázala vstřelit jedinou brankou a musela se smířit s prohrou 0:3. Toto zaváhání ale nemění nic na tom, že Pražané z posledních dvanácti utkání prohráli pouze dvakrát, z toho byla jedna porážka po nájezdech s Karlovými Vary (3:4). Díky tomu se také tým z hlavního města stále drží na medailových pozicích – aktuálně ztrácí jeden bod na první místo, které drží Oceláři, navíc se zápasem k dobru.

Pražané mají nejlepší útok v extralize, soupeřům nasypali už 170 gólů (pro srovnání Hradec 127), zároveň se mohou pyšnit i výbornou defenzívou, jelikož soupeřům dovolili pouze 104 gólů, což je řadí na druhé místo za Liberec. Hradec je třetí se 106 inkasovanými góly. Týmu trenérského dua Jandač-Hořava fungují také speciální formace. Má nejlepší využití přesilovek (23,6 %) i ubráněných oslabení (87,43 %) – v nich navíc dokázal už desetkrát skórovat.

Z pražských hráčů tato sezóna nejvíce sedí Michalu Řepíkovi, který patří k nejproduktivnějším hráčům celé ligy. Dokázal zapsat 46 bodů (22+24) a je nejlepším týmovým střelcem. Na gól mu umí nejlépe přihrát David Tomášek a Lukáš Pech. Oba jmenovaní dokázali vyslat 25 úspěšných asistencí. Avizovanou jedničkou v kleci je Matěj Machovský (37 zápasů; úspěšnost 91,6 %; průměr 2,17), lepší čísla má ale zkušená posila Alexander Salák (7 zápasů; 92,4 %; průměr 1,94). Kdo se postaví do branky tentokrát?

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Machovský – Němec, Němeček, Košťálek, Polášek, Jandus, Dvořák – Kudrna, Tomášek, Rousek – Řepík, Horák, Sobotka – Forman, Pech, Říčka – Dvořáček, Sukeľ, Vitouch – Zikmund.