Preview k zápasu
so 9.10.2021 | Daniel Krátký

Poprvé od předkola do Litvínova. Mountfield chce potvrdit formu

Po 211 dnech vyráží hokejisté Mountfieldu do Litvínova. Naposledy na severu Čech slavili postup do čtvrtfinále play off, nyní se do jednoho z nejhokejovějších měst v České republice vypraví k zápasu 13. kola hokejové extraligy. A cíl je jasný. Potvrdit kvalitní výsledky z posledních zápasů. Duel na ledě Zimního stadionu Ivana Hlinky odstartuje v nedělních 17:30.

„Děda, taťka, teta, babička. Všichni přijdou!“

#34 Kevin Klíma (o duelu na severu Čech, kde sídlí rodina)

Páteční utkání proti brněnské Kometě svěřenci Tomáše Martince zvládli na jedničku, celek z jihu Moravy se totiž na východě Čech vůbec neprosadil a padl 0:3. S tím byl spokojený nejenom útočník Kevin Klíma. „Bylo to od nás perfektně odmakané, všichni chodili do soubojů, hráli pro tým. Navíc Luky zase čapal skvěle. A bylo to znát,“ popisuje hlavní důvody tříbodového zisku pro svůj královéhradecký celek. Kevinův kamarád z dětství Štěpán Lukeš si tak připsal třetí čisté konto v nové sezóně. „Je to super. Je teď nejlepší gólman v extralize,“ klepe na dřevo s úsměvem o čtyři minuty starší z dvojčat a dodává. „Co jiného si může tým přát?“

Hradečtí trenéři v posledních duelech oprášili starou dobrou spolupráci tria Jergl, Perret, Klíma. A vypadá to príma! Tahle skvěle bruslící trojice si každý zápas vypracuje spousty šancí. Jaké je kouzlo jejich spolupráce? „Skvěle se rozumíme. Jordi je bruslivý, hodně dobře napadá a celkově maká. Jerglis má zase kvalitní dovednosti, umí nahrát, dávat góly. Pěkně jsme si sedli,“ vysvětluje hradecká čtyřiatřicítka, která byla známa tím, že nastupovala s takřka čistě bílou holí. To už však dva zápasy neplatí. Oba ale skončily výhrou, takže není třeba nic měnit. Stejně tomu tak je i s přípravou na nedělního soupeře z Litvínova. „Musíme stále hrát naši hru, všichni víme, co máme dělat. Musíme v tom pokračovat,“ tvrdí jeden z nejrychlejších bruslařů extraligy.

V neděli čeká hokejisty Hradce Králové cesta na sever Čech, kde to právě Kevin Klíma moc dobře zná. Jeho otec Petr totiž mezi litvínovskými Chemiky započal svůj hokejový příběh. A právě kvůli dvojčatům se s kariérou rozloučil právě v žluto-černých barvách, chtěl totiž, aby ho Kelly s Kevinem ještě viděli v akci. Teď zase táta uvidí v akci své syny. Nebo alespoň jednoho, Kelly je stále na marodce. „Děda, taťka, teta, babička. Všichni přijdou. Litvínov je blízko domovu, rád tam jezdím,“ hlásí vlasatý útočník, který ale preferuje modernější arény než starší stadiony jako v Litvínově. „Ale není to tam zas tak špatné. Kolem stadionu to sice není nic moc a šatny jsou celkem malé. Ale zase je tam zima a kvalitní led,“ vypráví Kevin Klíma před duelem 13. kola.

GiorgioEstephan
Velký kulturní šok musela prožít kanadská posila Chemiků. Ze Stocktonu, jednoho z nejnebezpečnějších měst ve Spojených Státech, se přesunula do Litvínova. Ale bodově čtyřiadvacetiletý centr rozhodně nestrádá, má na kontě devět bodů (4+5)

Litvínov zahodil deku a proti Lvům chce třetí výhru

Verva prožila vloni ročník plný událostí. Sportovním manažerem se stal exhradecký kouč Pavel Hynek, novým trenérem Slovák Vladimír Országh. Tým posílilo několik hráčů ze zahraničí, což se nelíbilo některým litvínovským legendám. Přesto mančaft v čele s nestárnoucími veterány Viktorem Hüblem a Františkem Lukešem prošel do vyřazovacích bojů. Jenže s plány Chemiků udělal krátký proces hradecký Mountfield, jenž je z předkola vyřídil hned po třech zápasech. Litvínovští tak mají Hradci Králové rozhodně co vracet.

Před novým ročníkem prošel kádr Severočechů určitou proměnou. Do jednoho z nejtradičnějších hokejových měst dorazila zajímavá jména. Jedním z nich je Petr Straka, jenž se před lety mihl na zkoušce pod Bílou věží. Díky trenéru Országhovi se Litvínovu upsalo také slovenské duo ze Sparty – Andrej Kudrna a Matúš Sukel. Defenzívu zase vyztužilo trio Marek Hrbas z Mladé Boleslavi, Daniel Kolář z Jihlavy a také Matěj Stříteský z Plzně. A nechyběl ani zámořský import v podobě Giorgia Estephana a v posledních dnech také Michaela Latty. Naopak svoje místo v kabině svěřenců trenérů Országha a Sýkory opustily dlouholeté opory Jakub Petružálek nebo Martin Hanzl. Do vlasti se zase vrátil exhradecký Oskars Cibulskis, jenž válí za Dinamo Riga.

Chemici jsou po jedenácti extraligových duelech se ziskem třinácti bodů na 11. příčce extraligové tabulky. Vstup do soutěže jim sice vyšel, když si poradili se Zlínem 4:2 a také Libercem 3:2 v prodloužení. Jenže poté následovalo nepříjemných sedm porážek v řadě, nepříznivou sérii ukončilo až vítězství na ledě českobudějovického Motoru 3:0, kde si připsal čisté konto Denis Godla, který měl svého času nakročeno i pod Bílou věž. V pátek si zase Verva poradila ve Vítkovicích, které přehrála výsledkem 4:1. Proti Mountfieldu tak bude chtít přidat Országhova parta už třetí výhru v řadě. Jak dopadne duel na ledě ZS Ivana Hlinky?

Sestavy z minulého utkání


Godla – Hrbas, Irving, Balinskis, Stříteský, Kolář, Demel, Zeman – Straka, Gerhát, Jarůšek – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Pospíšil, Hübl, F. Lukeš – Stehlík, Latta, Havelka.