Preview k zápasu
po 9.8.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Poprvé v Hradci! Lvi i s novými posilami vyzvou Kohouty

První přátelský duel mají hokejisté Mountfieldu HK za sebou, nyní je však čeká první domácí zápas! Pod Bílou věž zavítá celek z Olomouce, ten už zápasovou přípravu taktéž započal. A to v Pardubicích. Nyní svěřenci dua Jan Tomajko a Zdeněk Moták prověří i Hradec Králové, jenž nastoupí i s novými akvizicemi v sestavě. Duel Lvů s Kohouty odstartuje v úterý od 17:00.

„Nezjišťovali jsme, jestli nastoupí. Soustředíme se na sebe.“

Petr Svoboda (o Davidu Krejčím, nové olomoucké posile)

Duelem v partnerském Kolíně zahájil Mountfield zápasovou přípravu na nový ročník. V zápase ve středočeském městě se představilo spoustu mladíků s potenciálem do budoucna. Soupiska na utkání proti Olomouci už bude vypadat trochu jinak, jak prozrazuje asistent Petr Svoboda. „Sestava bude trošku odlišnější. Chtěli bychom dát prostor více hráčům základní sestavy. V Kolíně jsme chtěli vyzkoušet hlavně mladé hráče, abychom je viděli. Ať už to byla spousta juniorů nebo kluci z Kolína. Ty si chceme okouknout i v našich zápasech,“ tvrdí Petr Svoboda s tím, že šanci by proti Olomouci měl dostat jedenadvacetiletý centr Martin Štohanzl.

A-tým už několik týdnů trénuje na ledě, většinu kádru však čeká první mač v sezóně. Co lze od svěřenců Tomáše Martince očekávat? „Budeme se snažit hrát aktivně a to, co jsme trénovali. Aktivní forček, dobrá hra v obranném pásmu, dobré vstupy a další věci, které trénujeme,“ popisuje navrátilec do realizačního týmu s tím, že nyní se tréninky věnují hernímu stylu. „Snažíme se procházet náš systém. Jdeme po různých částech, ať už je to forčeking v útočném pásmu nebo ve středním pásmu. Posouváme se mezi takovými věcmi a postupně je pilujeme,“ dodává bývalý hokejista, jenž naskočil do 18 zápasů v NHL za Toronto.

K úternímu utkání dorazí do Hradce Králové Olomouc. Tým se však na soupeře z Hané speciálně nepřipravuje. „Soustředíme se převážně na sebe a na náš herní systém. Chceme kluky navyknout na náš styl, který chceme hrát,“ má jasno jihlavský rodák. Olomoučtí zároveň přivítali do kádru obrovskou posilu Davida Krejčího. „David je výborný hráč a pro Olomouc bude obrovským přínosem. Ale nezjišťovali jsme jestli nastoupí,“ uzavírá před prvním přípravným zápasem v Hradci Králové asistent trenéra Petr Svoboda.

MatějTomajko
V Olomouci roste pod dohledem svého otce a zároveň trenéra Jana Tomajka. V extralize už debutoval v loňském roce a v šesti zápasech zaznamenal jednu nahrávku.

Hanáci získali megaposilu z Bostonu

Olomoučtí prožili v uplynulé sezóně nakonec celkem úspěšný ročník. V základní části sice nepatřili k nejúspěšnějším celkům, ale i tak si z poslední 12. pozice a se ziskem 59 bodů zajistili postup do vyřazovacích bojů. V nich přišel šok, Hanáci totiž jednoznačně 3:0 na zápasy vyřadili v předkole favority z Plzně v čele s Milanem Gulašem. Ve čtvrtfinále už však Kohouti nestačili na favorizovanou Spartu, a celkově tak ročník zakončili na 8. místě.

Celek z Moravy neprošel během léta nějakou velkou změnou. Kádr opustili pouze obránce Martin Vyrůbalík a také forvard Tomáš Gřeš, přičemž druhý jmenovaný zamířil do prvoligové Poruby. Ani směrem do týmu nepřišlo tolik změn. Ale stojí za to! Kromě Dalibora Řezníčka ze Zlína totiž v Olomouci podepsal roční kontrakt jeden z nejlepších českých hokejistů v historii kanadsko-americké NHL – David Krejčí z Bostonu. Zkušený útočník nevyužil nabídky na prodloužení smlouvy v zámoří a rozhodl se vrátit domů. Minimálně rok tak stráví v české extralize, kde bude jednoznačně největší hvězdou mezi mantinely. Jeho start je nicméně v úterním duelu nepravděpodobný.

Kohouti už za sebou mají první zápas letní přípravy, ve které padli na ledě Pardubic 1:3, přičemž jedinou branku hostů zaznamenal Petr Kolouch. Nyní tak zavítají opět na východ Čech, ale tentokráte pod Bílou věž, kde se jim však příliš nedaří. V rámci extraligového duelu zde zvítězili pouze třikrát za posledních sedm let. Nyní se týmy z Olomouce a Hradce Králové utkají v přípravě před novou sezónou. Jak měření sil mezi Kohouty a Lvy dopadne?

Pravidla vstupu na úterní zápas

Hradečtí příznivci s permanentkou ve verzi sezónní mají své místo na přípravné duely zajištěno. Jednotlivé vstupenky jsou v prodeji on-line a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. K dispozici budou pouze vstupenky na sezení, a to za jednotnou cenu 170 Kč.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu. Mimo to je povinné v průběhu utkání sedět a mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v samostatném článku.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK

Sestava HC Olomouc z posledního zápasu


Lukáš – Rašner, Rutar, Groch, Dujsík, Valenta, Černý, Mareš, Řezníček – Klimek, Kučera, Tomeček – Burian, Knotek, Ministr – Bambula, Navrátil, Kunc – Tomajko, Kolouch, Mácha.