Preview k zápasu
čt 22.2.2024 | Daniel Krátký, Tomáš Prodělal

Poslední derby základní části je tady! Najdou Lvi recept na rivala?

Svěřenci Tomáše Martince vstoupili do závěrečné části před play-off dvěma výhrami a jednou porážkou. Naposledy se v neděli radovali z přesvědčivého vítězství 3:0 v Karlových Varech. Nyní Mountfield po čtyřech volných dnech čeká další mač ostře sledovaný nejen východočeskými fanoušky – derby s Pardubicemi. Dynamo zatím všechna letošní střetnutí vyhrálo, Lvi tak mají velkou motivaci tuto sérii přerušit. Podaří se jim to? Utkání začíná v enteria areně před kamerami O2 TV v pátečních 18 hodin.

„Dáme do toho úsilí a nasazení a věřím, že se to podaří!“

Tomáš Hamara (o derby)

V neděli odehráli hokejisté Mountfieldu duel v Karlových Varech, kde uspěli po výsledku 3:0. „Jsme rádi, že jsme to ve Varech uhráli s nulou. Pro naše sebevědomí i pro gólmana je to velké plus. Pomohly nám góly ve druhé třetině. Bylo trochu znát, že měli v nohách zápas. Chtěli jsme na ně hned od začátku nastoupit. A to si myslím, že se nám povedlo,“ říká asistent trenéra Tomáš Hamara. Hned druhé čisté konto ve čtvrtém utkání udržel brankář Lukáš Pařík. „To hovoří za vše,“ hlásí Tomáš Hamara. „Přišel, dostal šanci a chytil ji za pačesy. A myslím si, že to je vidět i na tréninkách. A přenáší to i do zápasů. Jsme rádi, že se mu daří,“ těší hradeckého asistenta.

Právě bývalý asistent pražské Sparty má na starost v realizačním týmu přesilové hry. „Dobré týmy, které vyhrávají a dokážou zlomit důležité zápasy na svou stranu dokáží proměnit i tři přesilové hry. My si přesilovkami umíme pomoct, ale tohle nám trochu chybí,“ myslí si. „Pořád na tom ale pracujeme, ať už na ledě nebo u videa, bavíme se o tom. Daleko víc bychom si přesilovkou měli pomoct,“ tuší Tomáš Hamara.

V pátek čeká Hradec Králové výjezd na led rivala z Pardubic. „První věc je nefaulovat, nemít hodně vyloučených. Pardubice jsou v přesilovkách strašně silné, takže to si musíme pohlídat. A také musíme hrát náš hokej, být aktivní,“ velí hradecký asistent. „Všichni do toho dáme všechno, dáme do toho úsilí a nasazení a věřím, že se to podaří. Všechny tři zápasy s nimi byly vyrovnané,“ uzavírá před čtvrtým soubojem o východ Čech královéhradecký asistent Tomáš Hamara.

LiborHájek
Odchovanec Komety byl draftován New Yorkem Rangers, v jehož barvách nasbíral také 110 startů v NHL, během nichž si připsal 12 bodů. V průběhu letošní sezony šestadvacetiletý bek s reprezentačními zkušenostmi rozšířil řady Dynama a nevede si vůbec špatně, za 18 duelů si připsal bilanci 4+4.

Herní pohodu Dynama nesnížila ani výměna trenéra

Pardubice si na konci kalendářního roku odskočily na švýcarský Spengler Cup, kde obsadily druhé místo. Skvělou formu potvrdilo Dynamo také po návratu, jelikož se během celého lednového kalendáře nestalo, že by odcházelo bez bodu. Jedna událost však sérii deseti výher o něco převyšuje. Jde o nečekanou výměnu trenérů, kdy byl z pozice hlavního trenéra odvolán Václav Varaďa a jeho místo zaujmul, do té doby asistent, Marek Zadina. Ani poté však hokejisté z města perníku nijak nezpomalili. O tom svědčí také to, že pod novým koučem má Tesla bilanci deseti výher a jen dvou porážek. Do derby půjdou Pardubičtí se šňůrou čtyř tříbodových duelů v řadě, naposledy do ligového utkání vyjeli ve středu, kdy si doma poradili s karlovarskou Energií 5:2.

Celek majitele Petra Dědka je nabušený téměř ve všech kategoriích, což je znát i na týmových statistikách. Na první pohled je jasně zřetelná nebezpečná ofenziva, která už dokázala vsítit 180 branek, což je suverénně nejvyšší číslo. K tomuto číslu vedlo hned několik faktorů. Prvním z nich je úspěšnost střelby, kterou červenobílí drží na úctyhodných 12,1 procentech. Dynamo také rádo zaměstnává soupeřova gólmana, o čemž svědčí třetí nejvyšší průměrný počet vyslaných střel – 31,77 (První místo v této statistice drží Hradec). Pokud protivníkům něco nahání strach, jsou to pardubické přesilovky, jelikož méně než každá čtvrtá skončí gólem – úspěšnost 27,56%. Mančaft okolo kapitána Lukáše Sedláka zároveň rozhodně nehraje v rukavičkách, tomu odpovídá první místo v Radegast indexu se 1255 body.

Individualitami pardubická kabina také vyloženě oplývá. Vše začíná od Romana Willa, který má na kontě už 29 vychytaných výher, jeho nový maskovaný parťák Dominik Pavlát disponuje zase nejvyšší procentuální úspěšností zákroků (92,86). V obraně tvrdí muziku Tomáš Dvořák, jenž je podle Radegast indexu druhým největším bojovníkem. Do herní pohody se dostává také nová posila Libor Hájek. V útočných řadách poté kraluje Lukáš Radil s bilancí 20+23 a zároveň se uchází o titul krále střelců. Na čtyřiceti bodech už je také Lukáš Sedlák, ten však vinou zranění odehrál pouze 39 utkání, sbírá v průměru ten více než bod na zápas.

Sestavy z minulého utkání

Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Kolář – Pánik, Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, A. Musil, Paulovič – Mandát, Poulíček, Vondráček.