Preview k zápasu
so 27.1.2024 | Jan Hirsch

Poslední lednový zápas! Hradec vyrazí na sever Čech

Už šest zápasů v řadě Mountfield prodlužoval. Jen jednou však získal bod navíc. Vítězství za tři body slavili Hradečtí naposledy na začátku měsíce proti Kladnu. Už je tedy potřeba tuto nepříznivou sérii prolomit, k čemuž se naskytne příležitost proti čtvrtým Bílým Tygrům. Už kvůli postavení budoucího soupeře v tabulce je jasné, že to nebude žádná legrace. Jak to dopadne tentokrát? Utkání startuje v nedělních 17:00 na ledě Home Credit Areny.

„ Náš tým je ohromně pracovitý.“

#15 Jan Eberle (o týmu a vyhlídkách na zlepšení)

V úvodním duelu poslední čtvrtiny soutěže proti Brnu sahali Hradečtí po vítězství a díky gólu Jana Eberleho vedli čtyři minuty před koncem 2:0. To ale stačilo jen na prohru v prodloužení. „Odehráli jsme dobrý zápas, bohužel jsme udělali chyby, které Kometa dokázala potrestat. Vyhráli jsme téměř ve všech statistikách, ale bylo nám to k ničemu, odvezli jsme domů jen jeden bod. Měli jsme to výborně rozehrané, je to škoda,“ vrací se kapitán k venkovnímu duelu, ve kterém dvakrát v závěru třetí třetiny inkasovali a nakonec po prodloužení podlehli 2:3.

Je to tak už devět zápasů od poslední tříbodové výhry. „Všichni jsme věřili, že proti Brnu to zlomíme, nebylo nám moc co vytknout, ale výsledek tomu neodpovídá. Ta série nás samozřejmě mrzí, ztratil jsme už spoustu bodů. Na druhou stranu jsme dost zápasů dokázali dotáhnout do prodloužení i přesto, že jsme pohrávali. Síla týmu tam je, to je evidentní. Troufáme si na každého,“ burcuje nositel čísla 15. Ten v přechozích dvou duelech chytil střeleckou slinu, v obou totiž skóroval. Na kontě tak má útočník, který běžně nastupuje ve třetí lajně s Davidem Šťastným a Giorgiem Estephanem, čtyři góly a dvě asistence.

„Bodujeme vlastně pořád, ale sbíráme je jen po jednom. Výsledek posledního zápasu je pro nás zrcadlem, víme že pořád máme na hře co zlepšovat. Náš tým je ohromně pracovitý, máme na čem stavět,“ snaží se rodák z Kladna hledat pozitiva v náročnějším období. On i jeho tým vyhlíží zápas 41. kola, v němž vyzvou liberecké Bílé Tygry. Na ty si Hradec pamatuje i z loňského play-off, ve čtvrtfinálové sérii je porazil 4:1 na zápasy a došel až do finále. „Teď nás čeká Liberec, a já věřím, že se nám proti němu podaří tuto sérii zlomit,“neztrácí na závěr naději Jan Eberle.

JakubRychlovský
Mladý forvard do Liberce přestoupil ještě jako dorostenec a hned patřil v mládežnických kategoriích k oporám. V sezoně 19/20 si odbyl debut v extralize a postupně si vybudoval pevné místo v kádru. Letos zažívá dvaadvacetiletý útočník přelomovou sezonu, s osmnácti góly je druhým nejlepším střelcem ligy a zapsal i první gól v reprezentaci.

Liberec se posunul do první čtyřky

Tým pod křídly Filipa Pešána se udržuje v horních patrech tabulky, v minulém kole se navíc díky výhře nad Boleslaví a zaváhání Litvínova dostal na čtvrtou pozici. Na třetí Třinec však ztrácí sedm bodů a má o zápas více než pátá Verva, se kterou sdílí stejný počet bodů, takže nemají na příčkách zajišťujících přímý postup do čtvrtfinále nic jistého. Do zápasu s Hradcem nastoupí s dvěma výhrami v zádech, v úterý těsně přemohli Plzeň 2:1 a v pátek nezaváhali v již zmíněném duelu s Bruslaři, které porazili 4:1. Ve všech vzájemných duelech šelem vstřelil jeden z týmů pět branek, nejprve ve druhém kole zvítězil Mountfield 5:3, zbytek duelů však už patřil klubu zpod Ještědu (5:4, 5:2).

Severočeši se můžou chlubit především útokem, jejich 137 vstřelených branek je totiž druhým nejvyšším počtem v soutěži. Vzadu to už tak zářné není, 126 obdržených gólů řadí jejich obranu na třetí místo od konce, vícekrát inkasovala jen Mladá Boleslav a Kladno. Vypilované nemají Tygři ani speciální formace, jelikož v přesilovkách jsou s 17,39% úspěšností jedenáctí a se 78,71 % ubráněných oslabení jim patří devátá příčka. Statistkou, ve které Liberečtí vynikají, jsou buly. Vyhráli totiž 57,03 % vhazování, v čemž mají o více než jedno procento náskok nad druhými Pardubicemi. Dokazují také, že jsou velmi bojovným týmem, v celkovém Radegast Indexu jsou čtvrtí.

K nejlepšímu ročníku kariéry, alespoň co se kanadského bodování týče, má našlápnuto Tomáš Filippi. jedenatřicetiletý expert na vhazování vévodí tabulce střelců, za 42 utkání získal 45 bodů (18+27), na dorovnání jeho nejproduktivnější sezony mu zbývá pouhý bod. Těsně se do první desítky kanonýrů nevešli 11. Adam Najman (10+24) a 13. Oscar Flynn (15+18). Rozstřílel se mladík Jakub Rychlovský, s osmnácti góly mu náleží druhý největší počet branek v lize. Nejvytěžovanějším obráncem je Ronald Knot, který v průměru odehraje 22 minut a 35 sekund na zápas. Jedničkou Severočechů se nečekaně stal dvacetiletý Daniel Král (91,77% úspěšnost zásahů), kterému záda kryjí Lukáš Pařík a Dávid Hrenák.

Sestavy z minulého utkání

Král – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Derner, Kolmann, Aubrecht – Rychlovský, Filippi, Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner, Bulíř, Kel. Klíma – Vlach, Šír, Pérez.