Preview k zápasu
so 7.10.2023 | Tomáš Kalas

První derby letošní sezony je tu! Zastaví Lvi rozjeté Dynamo?

Neděle 8. října bude ve východních Čechách významným sportovním dnem. V Pardubicích se bude konat 133. ročník Velké pardubické, v Hradci se pak odehraje fotbalový zápas Votroků proti Spartě. Celý víkend však ale uzavře hokejové derby s pořadovým číslem 45. Hradec do něj vstupuje s vědomím, že doma vyhrál posledních pět soubojů ze šesti, Pardubice naopak s tím, že ještě jako jediný tým v základní části neprohrály. Ostře sledovaný duel začíná v netradičních 19:20.

LukášRadil
33letý forvard má fantastický vstup do sezony. Absolvent Fakulty ekonomicko-správní pardubické univerzity je s bilancí 8+4 nejproduktivnějším hráčem Dynama, stejně tak jako celé extraligy. Po letech strávených v zahraničních soutěžích tak Radil jakožto odchovanec táhne pardubický hokej za dalšími úspěchy.

Pardubice mají opět ty nejvyšší cíle

Že by loňská sezona skončila pro Dynamo neúspěšně, to se říct nedá. Ke 100 letům pardubického hokeje si sice všichni přáli zlato, nakonec z toho bylo bolestivé vyřazení v semifinále proti Třinci, který si později došel pro titul. I tak z toho byly bronzové medaile, což bylo po letech strádání hokeje v tradiční baště bráno jako dobrý výsledek. Přesto do toho u Zelené brány ještě více řízli. Nejvýraznější změnou na lavičce je bezpochyby osobnost kouče Václava Varadi, který nahradil Radima Rulíka. Právě v něm vidí majitel klubu Petr Dědek toho správného trenéra, který dovede Pardubice k vytouženému titulu.

Navíc se povedlo udržet kostru kádru pohromadě, což je další plus pro Dynamo. Z výraznějších jmen odešel jenom brankář Dominik Frodl do Karlových Varů a Ondřej Matýs do Plzně. Na druhou stranu se povedlo uskutečnit návrat Martina Kauta ze zámoří, kde si připsal 56 startů v NHL. Tým z města perníku má po stránce individualit velkou sílu, branku jistí Roman Will, aktuálně sedmý nejlepší gólman extraligy, mezi obránci pak vyčnívá Peter Čerešňák s bilancí 1+6, kterého už dříve označil ex-hradecký Jakub Lev za hráče, proti kterému nerad nastupuje. S čím ale nemohou být v Pardubicích spokojeni, tak to jsou přesilové hry. Využití necelých třinácti procent je až desátý nejlepší počin, v neděli navíc budou čelit nejlepší přesilovce.

I tak je ale Dynamo průběžným lídrem tabulky. Jako jediný tým neprohrálo v základní hrací době, dvě prohry přišly v nájezdech na Spartě a v Liberci. V pátečním šlágru kola porazilo brněnskou Kometu 5:3 a pod Bílou věž přijede v roli nejofenzivnějšího celku extraligy. Derby však tradičně nemá favorita a Hradec doma na rivala umí. Z posledních šesti prohrál jenom jediné. V loňské sezoně nejprve rázně ukončil podzimní krizi výhrou 4:0, v posledním kole základní části si pak zajistil první čtyřku výhrou 3:1.

Praktické informace pro fanoušky

  • Doprovodný program: Fanoušky čeká před ČPP Arénou doprovodný program, na scénu se vrací foodtrucky, před ČPP Arénou budou opět Choosy Fresh Choise Foodtruck se svými burgery a také Kavalír Street Food se svými hot dogy., takže si před zápasem můžete zajistit prvotřídní večeři. Zahrát si před arénou můžete také Stiga hokej, své vozy představí partner utkání OlfinCar a děti se budou moci vyřádit na skákacím hradu, který si připraví hradecká střední škola – Sion High School.
  • Vstupenky: Poslední vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit. Klub nicméně doporučuje cestu na zápas městskou hromadnou dopravou.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun na pokladnách a ve fanshopu. V nové říjnové verzi naleznete představení soupeřů, rozhovor s Tomášem Pavelkou, plakát Patrika Bartošáka, vzpomínání na extraligu před třiceti lety a zkrátka vše podstatné, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže o hraný puk!
  • Včerejšek zapomenut! Zítra nás čeká souboj o východ Čech. A to pod Bílou věží 👊 Doprovodný program bude i před ČPP Arénou 👀

    Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Sobota 7. října 2023


Sestavy z minulého utkání