Preview k zápasu
so 25.9.2021 | Daniel Krátký

První letošní derby! Hradec vyzve v neděli Pardubice

Po 215 dnech je tu opět velký svátek pro východočeský hokej. V rámci 8. kola Tipsport extraligy nás totiž čeká souboj odvěkých rivalů Hradce Králové a Pardubic. Duel hraný na ledě královéhradecké ČPP Arény startuje v nedělních 17:20. Naposledy doma zvítězili hradečtí Lvi, Pardubičtí v čele s ambiciózním majitelem Petrem Dědkem však mohutně posílili. Kdo se stane vládcem východu Čech?

„Proti Pardubicím jsou zápasy vždy těžké.“

#6 Lukáš Cingel (o nedělním derby)

Hradečtí hokejisté napravili ztrátu s Třincem, vyšlápli si na Olomouc, kterou přehráli 3:2, a to zejména díky kvalitně odbráněným oslabením. Jednou brankou k výhře pomohl i Lukáš Cingel. „Věděli jsme, že Olomouc nic nevzdá. Navíc oni v úterý nehráli, takže byli odpočinutí. Do toho naše vyloučení, které nás stály spoustu sil. Paradoxně jsme v oslabení vstřelili vítězný gól, což je super,“ míní elitní hradecký centr. „Takové zápasy prostě jsou…Nebylo to asi nic moc pěkného. Ale je super, že jsme to ubojovali. Někdy to potěší víc, než kdybychom nastříleli spousty gólů,“ má jasno devětadvacetiletý slovenský forvard. Jak viděl svou branku?

„Přetlačoval jsem se před brankou a naštěstí se mi podařilo ten souboj vyhrát. Náš bek to následně suprově nahodil a já v poslední možné sekundě zareagoval, a tak se mi podařilo puk tečovat,“ popisuje hradecký šikula vyrovnávací branku na 2:2. Ta byla velmi důležitá, jelikož Hradci Králové se krátce před první přestávkou podařilo srovnat. Kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby šli do kabin s jednobrankovým vedením domácí Hanáci v čele s Davidem Krejčím. S tím se velmi často utkával na buly právě Lukáš Cingel. „Je opravdu výborný. Ani nevím, jak to s ním na buly dopadlo. Párkrát jsem nad ním vyhrál, párkrát prohrál. Klobouk dolů před ním, fakt je velmi kvalitní hráč.“

V neděli čeká hradecký celek velký zápas. A to proti Pardubicím. Ty před sezónou mohutně posilovaly a start do soutěže se jim povedl. „Proti nim je to vždycky specifické. Chodí mnoho fanoušků, vždy je to vyhrocený zápas. Bude to těžké, ale víme, co nás čeká. Nebude to nic lehkého, musíme se na to pořádně připravit,“ ví hráč, který pod Bílou věží působí již pátým rokem. A tak určitě ví, jak kabina bere právě derby. „Vnímáme to, ale do zápasu rozhodně nejdeme s tím, že bychom chtěli hrát jinak, protože se hraje derby. Snažíme se hrát stále svůj hokej a vnutit jim naši hru. A prosadit se,“ vysvětluje před nedělním soubojem o východ Čech Lukáš Cingel.

OndřejRohlík
Pardubice dávají prostor i svým mladým puškám, a to i přesto, že byl tým výrazně posílen. Jedním z nejmladších hráčů v kádru je dvacetiletý útočník Ondřej Rohlík, jenž má na kontě po šesti zápasech bilanci 1+1.

Pardubice vstoupily do sezóny s velkými ambicemi

Loňské sezóna skončila pro některé pardubické fanoušky možná menším zklamáním. Dynamo totiž na závěr základní části posílilo o velice zkušené hráče, ale poté narazilo ve čtvrtfinále. Kádr si posléze prošel menší obměnou, jeden z tahounů týmů a účastník MS v Rize Tomáš Zohorna se rozhodl pro švédskou výzvu v IK Oskarshamn, brněnské Kometě se zase upsal vytáhlý zadák Marek Ďaloga. Návrat do rodného Běloruska si poté naordinoval Andrej Kosticyn, v Salihorsku však vydržel pouze měsíc, nyní je bez angažmá. Do kádru se zároveň nevešel mladý slovenský obránce Martin Bučko, jenž uspěl na try-outu v Českých Budějovicích. Smlouva s Dynamem zároveň vypršela také brankářům Pavlu Kantorovi (Znojmo) a také Konstantinu Barulinovi (Boräs).

Klub v čele s movitým majitelem Petrem Dědkem získal rozhodně adekvátní náhrady, do brankoviště přivedl explzeňského Dominika Frodla, obranu vyztužili ofenzivní Jan Košťálek ze Sparty a také třicetiletý Kanaďan Dennis Robertson. Do útočné linie se zase výrazně začlenilo duo David Ciencala z Mladé Boleslavi a Robert Říčka ze Sparty. Oba zatím na startu extraligy bodově mužstvu hodně pomáhají. Po krátké anabázi v Olomouci to v Česku napodruhé zkouší třiadvacetiletý Slovák Marek Hecl. A v neposlední řadě na východě Čech navazuje na svého otce Adam Musil, který do Pardubic zamířil z Liberce.

Start do ročníku Dynamu vyšel. A to po dlouhých letech. Tým z města perníku totiž v prvním kole rozstřílel Plzeň 4:0 a následně uspěl i na ledě neoblíbené Mladé Boleslavi 4:3. Posléze sice přišla dvě klopýtnutí se Spartou (2:5) a také Kometou Brno (2:3), na které ale Pardubice zareagovaly rozstřílením Litvínova 7:4. V pátek Východočeši přehráli českobudějovický Motor 3:2, a na kontě tak mají po šesti zápasech 12 bodů, což je o bod více než má Hradec Králové. Lvi se budou chtít na svého rivala jistě minimálně dotáhnout. Povede se jim to? To zjistíme v nedělní podvečer!

Vstupenky a pravidla vstupu na nedělní zápas

Při splnění podmínek může utkání navštívit 100% kapacita haly, vstupenky jsou v prodeji on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejích otevíracích hodinách. Veškeré důležité informace ohledně vstupu na utkání a bezpečnostní pokyny naleznete v samostatném článku.

Při vstupu na stadion musí každý návštěvník prokázat svou bezinfekčnost doložením platného dokladu (dokončené očkování, negativní test, nebo prodělání nemoci). Antigenní test je možné absolvovat také přímo před utkáním před ČPP Arénou. Mimo to platí povinnost mít po celou dobu přítomnosti v ČPP Aréně zakryté dýchací cesty respirátorem třídy alespoň FFP2. Veškerá pravidla najdete v sekci Vstupenky.

Sestavy z minulého utkání


Lukeš – Nedomlel, Blain, Šalda, Pavlík, Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák, Cingel, Jergl – Kevin Klíma, Lev, Orsava – Perret, Lalancette, Oksanen – Pilař, Koukal, Lamper.