Preview k zápasu
st 9.8.2023 | Eva Šafranková

První přípravný zápas je tady! Lvi přivítají partnerský Kolín

Tříměsíční čekání na hokej je u konce! Po vydařené sezoně, kdy se Mountfield dostal až do finále, absolvoval A-tým náročnou suchou přípravu, aby pak na konci července poprvé vyrazil trénovat i na led. A nyní přichází čas i na zápasovou zkoušku, úřadující vicemistry čeká série přípravných zápasů, kterou odstartují v ČPP Aréně proti partnerskému Kolínu. Úvodní buly je naplánováno na čtvrtek od 17:00.

„Nejenom hráči, ale i my trenéři jsme hodně natěšení.“

Tomáš Hamara (o prvním přípravném utkání v sezoně)

Mountfield si loňskou sezonu výrazně prodloužil, což bylo způsobené účastí ve finále Tipsport extraligy. Nyní se však rozjede kolotoč přípravných zápasů, kterých se nemohou dočkat nejen hradečtí fanoušci. „Nejenom hráči, ale i my trenéři jsme hodně natěšení. Pauza se mi zdála dlouhá, i když jsme měli dlouhou sezonu a hráli až do finále. Zápasy jsou přece jenom něco víc než trénink. Těšíme se na zápasový náboj a režim, který je jiný než na tréninku,“ líčí jeden z asistentů Tomáš Hamara.

Východočeši na led poprvé vstoupili 24. července a od té doby absolvovali dokonce i několik dvoufázových tréninků. „Myslím si, že s tréninky jsme všichni trenéři hodně spokojení. Kluci pracují, vyhýbají se nám zranění, takže pořád chodíme v plném počtu, za což jsme rádi. Co se týče nasazení a práce kluků, tak opravdu není na co si stěžovat. Oni to berou poctivě. Všichni samozřejmě víme, čeho jsme loni dosáhli a co nás letos čeká. Bude to hrozně těžké, protože diváci i my sami budeme mít velká očekávání,“ říká pobočník hlavního trenéra Tomáše Martince.

Jelikož se ve čtvrtek jedná o přátelské utkání partnerských mužstev, je možné, že sestavy obou mužstev budou kombinované. „Ještě uvidíme, jak to bude. Záleží na zdravotním stavu, který je kromě drobných viróz bezproblémový. Finální sestava se udělá podle dopoledního tréninku,“ prozrazuje situaci ohledně sestav bývalý kouč Sparty. Pro Hradec se jedná o vůbec první přípravný mač před sezonou 2023/24. Na co se během něj budou chtít spolu s Tomášem Martincem a Peterem Frühaufem zaměřit? „Určitě na systém a jeho základy, které budeme chtít vidět ve hře. Potom budeme reagovat na chyby, nedostatky, které tam jsou, a které určitě vždycky budou. Máme i nové hráče, takže s nimi to bude hodně o té práci. Budeme se hlavně soustředit na to, co chceme hrát. Chceme hrát aktivně, využívat toho, že máme rychlé kluky. Chceme být bruslivý a rychlý tým, nikde necouvat a všude se tlačit do brány,“ pokračuje lodivod hradeckých Lvů.

PetrKoukal
Přestože dvojnásobný medailista z mistrovství světa oslaví v polovině srpna jednačtyřicáté narozeniny, je stále neskutečně platným hráčem. Minimálně ještě jednu sezonu přidá v Kolíně, kde obléká kapitánské céčko a zároveň předává zkušenosti mladším.

Kolínský tým tvoří i hradecká krev

Uplynuly již tři roky, co je Kolín součástí druhé nejvyšší hokejové soutěže. Od té doby je partnerem Mountfieldu HK. V minulé sezoně se umístil po základní části na 11. místě, což znamenalo udržení v první lize, ale i tak mírné zklamání pro tamní fanoušky. Kozlové získali za 52 odehraných kol celkem 70 bodů, tedy o pouhý bod méně než desátá pražská Slavia. Z toho vyplývalo jediné – neúčast ve vyřazovacích bojích.

Mužstvo v čele s hlavním koučem Janem Šťastným se letos musí obejít bez svého nejproduktivnějšího obránce Zdeňka Čápa, který po dvou letech změnil působiště a nově hájí barvy ambiciózního Zlína. Do stejného města zamířil i zkušený Martin Novák. Ani finský forvard Markus Korkiakoski nebude za modrobílé pokračovat. Stěhují se rovněž Martin Kadlec (Marseille), Jakub Sklenář (Letňany) nebo beci Josef Zajíc (Kralupy nad Vltavou), Miroslav Kukla (Žďár nad Sázavou) a Ján Niko (Letňany). Klub však posílila zajímavá jména v podobě veterána Josefa Skořepy z Jihlavy a talentovaných mladíků se zkušenostmi z mládežnických reprezentací Stanislava Vrhela ze Sokolova nebo Štěpána Němce z Litoměřic.

U Kozlů rovněž zůstává kapitán Petr Koukal, jenž zastává roli mentora a v minulé sezoně byl ve svých čtyřiceti letech pátým nejproduktivnějším hráčem Středočechů (13+8). Výborné výkony také předváděl Zdeněk Král, který patřil mezi tři nejlepší nahrávače Chance ligy a ve svém týmu mu náležela první příčka v kanadském bodování (11+34). Za ním se s několika bodovým odstupem nacházel Kryštof Ouřada (18+12), jenž prožil nejlepší sezonu v kariéře. V defenzivě se trenéři spoléhají na Reného Piegla, jenž při absenci Petra Koukala oblékal i kapitánské céčko a spolu s několika dalšími hráči si svými výkony při marodce v Hradci řekli o pozvánku do Mountfieldu HK. Ukázat se budou moci také mladí talenti s hradeckou stopou jako jsou například obránci Jakub Naar, Matěj Pinkas, Matěj Havlíček a forvardi Petr Moravec, Matěj Morong, Kryštof Lang, Lukáš Pajer, Vojtěch Síla, Daniel Šedivý nebo bratři Benešovi.

Pravidla vstupu na utkání

Na zápas proti Kolínu mají volný vstup majitelé sezonních permanentek, ostatní fanoušci si musí zakoupit jednorázové vstupenky. A to buď v předprodeji on-line, v Infocentru HK nebo na pokladnách ČPP Arény. Ty se v den utkání otevírají ve 14:00, vstup do haly bude umožněn hlavním vchodem od 16:00. V den zápasu si rovněž není možné zakoupit sezonní permanentku on-line a hned ji využít ke vstupu na utkání. Permanentka v den nákupu není platná. Platná naopak bude sezonní permanentka nakoupená v den zápasu na pokladně.

Předpokládaná sestava Mountfieldu HK

Sajdl (Tichý) – Gaspar, Freibergs, Kalina, Marcel, Pavelka, F. Pavlík – Eberle, Miškář, Šťastný – Perret, Lalancette, Jasper – Okuliar, Tamáši, Jergl – R. Pavlík, Pilař, Zachar.

Sestava SC Marimex Kolín z posledního utkání

Sajdl (30. Tichý) – Pinkas, Sýkora, Hampl, Němec, Naar, Klinecký, Havlíček – Vrhel, Moravec, Matěj Beneš, Síla, Michal Beneš, Pajer, Šedivý, Morong, Gajda.