Preview k zápasu
po 1.11.2021 | Adam Kodet

První proti druhému! Hradec vyzve lídra tabulky z Třince

Za posledních deset kol byste v Tipsport extralize nenašli dva úspěšnější celky. Jak Třinec, tak Hradec v tomto časovém úseku zaznamenaly pouze jedinou porážku a v celkovém účtování patří oběma týmům dvě nejvyšší příčky. Třinec trůní na čele pořadí se sedmibodovým náskokem, ale má proti Lvům zápas k dobru. Divácky atraktivní duel startuje v třinecké WERK Areně v 17:00 a oba soupeři v něm budou chtít své vítězné série natáhnout.

„Uděláme maximum pro to, abychom zvítězili a přiblížili se k nim v tabulce.“

#26 Aleš Jergl (o souboji s Třincem)

Mountfield proti Beranům vyhrál počtvrté v řadě a podesáté z posledních 11 utkání. Ale i když se oba týmy nacházely před zápasem na rozdílných pozicích, rozhodně Lvi nechtěli soupeře podcenit. „Připravovali jsme se na to, že to nebude lehký zápas, i když je Zlín v tabulce tam, kde je. Myslím, že jsme to zvládli obstojně a pro nás parádní tři body do tabulky,“ tvrdí spokojeně Aleš Jergl. „První gól je vždycky důležitý, když ho dáme my, je to pro nás samozřejmě lepší. Zápas to nastartovalo a pak jsme si to krásně udrželi,“ připomíná fakt, že Hradec skóroval jako první už pojedenácté.

Rodák z Kroměříže naopak gólový účet zápasu uzavřel a provedl to velmi stylově. „Povedlo se mi to. Viděl jsem, že bek je ve stojce, tak jsem zkusil stahovačku. Pak už v pádu jsem to stáhl do bekhendu, zkusil jsem to zvednout a padlo to tam. Vzpomněl jsem si na Ovečkina, který takhle v pádu dal podobný gól,“ usmívá se hradecká šestadvacítka při vzpomínce na svou krasojízdu, jejíž zakončení opravdu lehce přimomnělo nedávnou famózní trefu ruského velikána NHL.

Po souboji s tabulkově nejhorším týmem ale Východočechy čeká střet s momentálním lídrem, třineckými Oceláři. „Bude to trochu jiný hokej. Třinec je výborné mužstvo, ale my mu saháme na paty a uděláme maximum pro to, abychom zvítězili. Chceme vyhrát a přiblížit se k nim v tabulce,“ zůstává rychlonohý forvard pozitivně a bojovně naladěn. „Hlavně v útoku mají zkušené hráče a šikovné kluky, kteří se drží na předních příčkách kanadského bodování. Mají taky výborné přesilovky, takže se na to musíme dobře připravit,“ účtuje závěrem nejsilnější položky soupeře Aleš Jergl.

MartinRůžička
Pětatřicetiletý snajpr s věkem stále neztrácí na kvalitě. Vede týmové bodování i tabulku střelců a pomalu dohání historický bodový rekord Třince v podání Richarda Krále.

Třinec zatím jen jednou nebodoval

Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale Ocelářům se v devatenácti případech stalo jen jednou, že ze zápasu nevydolovali ani bod. Od porážky v 2:3 Plzni ale uběhlo 50 dní, 17 utkání a v každém z nich dokázali Slezané bodovat, když 14 z nich sami ovládli. Naposledy gólem v poslední minutě ukradli tříbodové vítězství 3:2 v Brně, předtím doma vyřídili nabušenou Spartu. Více než dva góly ze hry inkasoval Třinec naposledy 24. září v Chomutově od Kladna. Sílu týmu ukazuje i fakt, že Oceláři dokáží zvládat těsné zápasy. 12 jejich utkání z 19 skončilo rozdílem jediného gólu a hned v 9 z nich slavil právě celek z polského příhraničí.

Hlavní devízou týmu Václava Varadi je rozhodně ofenzíva. Třinec zatím nasázel 65 branek, což je nejvíc ze všech, a nepotřeboval k tomu ani tak velké množství střel. Když už ale přijde rána, téměř vždy je nebezpečná, což dokládá nejlepší úspěšnost střelby v lize 12,4 %. Smrtící jsou i ocelářské přesilovky, téměř každá třetí skončí gólem, v čemž také nemá úřadující extraligový mistr konkurenci. Navíc jako jediný tým ještě ve vlastní početní výhodě neinkasoval. Slezané by si však měli dát pozor na disciplínu, více než 79 dvouminutových trestů totiž vyfasovaly jen 3 týmy. Naopak jim nechybí obětavost, 294 bloků je nejvyšší číslo ze všech.

Klubové bodování i tabulku střelců vede matador Martin Růžička s 11 góly a stejným počtem asistencí. 4 jeho branky byly vítězné, 12 bodů posbíral v přesilovkách a navíc neseděl ještě ani jednou na trestné lavici. Třinecká stálice nedávno pokořila metu 600 bodů v extralize a 700 odehraných zápasů a pomalu útočí na historické klubové maximum Richarda Krále, které činí 568 bodů. Nejproduktivnějším bekem je s bilancí 2+6 Tomáš Kundrátek, statistiku +/- s 11 kladnými body vede Miloš Roman. Nejpilnějším sběratelem trestných minut (23) je tvrďák David Musil, který také rozdal soupeřům nejvíc hitů (17). Brankařským statistikám celé ligy pak vévodí exhradecký Marek Mazanec s úspěšností zásahů 93,80 % a průměrem 1,61 branky na zápas.

Sestavy z minulého utkání


Kacetl – Kundrátek, D. Musil, M. Adámek, M. Doudera, Zahradníček, Jaroměřský – M. Růžička, Vrána, M. Roman – O. Kovařčík, Nestrašil, Hrehorčák – D. Kofroň, Marcinko, Šedivý – Dravecký, Szturc, Martynek.