Preview k zápasu
so 2.1.2021 | Anna Marie Kokrhounová | Foto: Jan Jedlička / HC Dynamo Pardubice

První zápas roku a rovnou derby! Hradec hostí Dynamo

Po dvou dlouhých a náročných utkáních, které musely rozhodnout až samostatné nájezdy, přišla zasloužená pauza a s ní i nový rok. Hradečtí hokejisté si ale dlouho neodpočinou. Hned první lednovou neděli je čeká nepříjemný soupeř. Pardubické Dynamo má totiž neskutečnou formu a poráží jednoho soupeře za druhým. Podaří se Lvům tento rozjetý vlak zastavit? Úvodní buly bude vhozeno v 16:00.

„Bez toho náboje mi hokej přijde takový poloviční.“

#2 Marek Mazanec (o absenci divácké kulisy)

Každoroční silvestrovské oslavy byly letos poznamenány pandemií, i u Marka Mazance tak oslavy nového roku proběhly pouze v úzkém kruhu rodiny a přátel. „Sedli jsme si s pár kluky na bytě a počkali do půlnoci, cinkli jsme si skleničkami a šlo se domů, protože druhý den byl trénink. Nic velkého to nebylo. Pravidla a zákony to dnes nedovolují,“ popisuje svůj závěr roku hradecká jednička. A jak probíhal novoroční trénink? „Bylo to odpoledne, takže jsme se mohli vyspat, a mělo to docela náboj. Byli jsme dobře odpočinutí, takže trénink byl dobrý,“ osvětluje devětadvacetiletý brankář.

Hned v prvním zápase roku 2021 nečeká hradecké hokejisty nic jednoduchého. V derby se totiž utkají s Dynamem, které prožívá nejlepší období za posledních několik let. „Každý zápas je těžký a když jsou Pardubice rozjeté, o to těžší to bude. Snad jim ten zápas vezmeme,“ věří rodák z Písku. „Mančaft se jim mění a pořád tam berou někoho nového, takže vůbec nevím, co od toho čekat. Podíváme se na nějaké video a od toho se odpíchneme,“ sděluje gólman Mountfieldu přípravu na nedělní zápas.

Situace ohledně koronaviru stále není příznivá a návrat diváků na stadiony je v nedohlednu. Na derby tak bude chybět obvyklá bouřlivá atmosféra. „Fanoušci chybí vždycky. Jsou jako další hráč, co tam s námi je. Je to bez lidí smutné, hokej mi bez toho náboje přijde takový poloviční,“ smutní strážce hradecké svatyně. Je těžké se v takovémto prostředí namotivovat? „Jít do zápasu bez lidí je strašně těžké. Dostat se do toho hlavama a uvědomit si, že je to zápas, protože to občas připomíná tréninkovou atmosféru, když jsou ochozy prázdné,“ dodává.

MatějBlümel
Dvacetiletý mladíček patří k tahounům týmu. Svou šikovností si vysloužil pozvánku až na Channel One Cup, kde zapsal vítězný gól proti Švédsku.

Forma jako hrom. Dynamo téměř měsíc neprohrálo

Ačkoliv to s Pardubicemi na začátku sezóny nevypadalo příliš dobře, v posledních několika zápasech nepřestávají překvapovat. Ze spodku tabulky se šplhají nahoru a porážejí i největší špičky letošního ročníku. Na svém kontě mají již sérii osmi výher a jsou tak v nejlepší formě z celé extraligy. Naposledy zdolaly druhou Spartu po mohutném obratu a oslavily výhru 5:4. V tabulce tak zaujímají osmou příčku s čtyřiceti body a Hradci, svému nedělnímu soupeři, už začínají šlapat na paty.

V čem tkví současná pardubická síla? Přesilovky to spíše nebudou, jejich využití totiž tvoří pouze průměrných 15,96 %. V početních nevýhodách se Pardubickým nedaří skoro vůbec. S 77,78% úspěšností ubráněných oslabení jsou druzí nejhorší, je pro ně proto dobře, že 13. příčku zaujímají i v celkovém počtu vyloučení – rozhodčí zatím udělili hráčům Dynama pouhých 229 trestných minut.

Brankoviště Pardubic patří Pavlu Kantorovi. Zasáhl již do 18 zápasů a jeho úspěšnost činní 90,71 %, což je číslo naprosto totožné s úspěšností hradeckého Marka Mazance. Nejlepší střelce má Dynamo rovnou tři, všichni se trefili přesně osmkrát, nejvíce však vyniká Matěj Blümel, který přidal ještě po osmi asistencích. Ani tak ale není nejproduktivnějším hráčem týmu, tím je totiž Anthony Camara se 17 kanadskými body. Stejný počet bodů má i Juraj Mikuš, který tak patří k nejofenzivnějším obráncům ligy.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Kantor – Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Vála, Zdráhal, Holland – Paulovič, Poulíček, Blümel – Mandát, Kousal, Camara – Svačina, Roman, Machala – Kusý, Rohlík, Matýs..