Preview k zápasu
pá 12.8.2022 | Tomáš Prodělal

První zápas sezony za dveřmi! Lvi v Kitzbühelu vyzvou Mnichov

Více než tři měsíce po začátku suché přípravy a měsíc po startu tréninků na ledě se rozjíždí dlouho očekávaný kolotoč zápasů. Hradečtí vyráží reprezentovat český hokej na prestižní turnaj Red Bulls Salute do rakouského Kitzbühelu. V prvním utkání Lvi změří síly s úspěšným klubem z bavorské metropole – EHC Red Bull Mnichov. Úvodní buly střetnutí s týmem plným německých reprezentantů padne v sobotu v 17:00.

„Už se moc těšíme, až to vypukne.“

Petr Svoboda (o prvním utkání v sezoně)

Fanoušci se mohou těšit na nové posily, hráči zase na zpestření náročného letního drilu, což potvrzuje i asistent trenéra Petr Svoboda. „Už se moc těšíme, až to vypukne. Na turnaji jsou samí kvalitní soupeři, kteří nás dobře prověří a ukážou nám, kde nás tlačí bota. Věřím, že půjde o atraktivní zápasy,“ domnívá se bývalý obránce. „Teď jsme měli tři dvoufázové tréninky týdně, navíc absolvujeme videoporady, abychom byli všichni takticky na jedné lodi a osvojili si systém, který chceme hrát. Takže do toho půjdeme zostra, kluci toho teď mají opravdu dost,“ dokazuje, že tým přes léto rozhodně nezahálí.

Jak se blíží jednotlivé zápasy, tak se tréninky začínají více zabývat taktickými věcmi. „Je to tak, v poslední době se třeba hodně věnujeme přesilovkám,“ prozrazuje jihlavský rodák. A v jaké sestavě půjde Mountfield do dvojzápasu pod Alpami? „Snažili jsme se poskládat k sobě některé hráče, aby mezi nimi vznikla vzájemná chemie. Ale jestli se to podařilo, to nám ukážou až utkání,“ poodkrývá základní úmysly hradecký stratég.

Populární klání se odehraje v malebném prostředí rakouských Alp, kam se celý tým přesunul již ve čtvrtek. V pátek absolvoval první trénink, večer společný Welcome event. A v sobotu přijde na řadu klasický zápasový den – porada, rozbruslení, odpočinek a konečně úvodní buly. „Já osobně tam ještě nikdy nebyl, ale kluci říkali, že je tam krásně. Hlavní je, že narušíme stereotyp a budeme konečně hrát zápasy, které jsou kořením našeho sportu,“ uzavírá bývalý hráč Toronta.

AustinOrtega
Osmadvacetiletý absolvent University of Nebraska-Omaha se do NHL prosadit nedokázal, a tak se rozhodl jít evropskou cestou. Přes Švédsko, Finsko a Rakousko zamířil do Mnichova, kde zářil. Vloni v 51 zápasech získal 50 bodů (25+25) a ovládl týmové bodování.

Gigant domácí soutěže a stálice Ligy mistrů

Mnichov se může pochlubit úžasnou bilancí, kterou mu může mnoho klubů jen závidět. Od roku 2014 nescházel v jediném play off DEL a nikdy do něj nevstupoval z horší jak druhé pozice po základní části. Mezi lety 2016-18 vybojoval dokonce mistrovský triple! Letos se musel ve finále sklonit před Eisbären Berlín. Na mezinárodní scéně se mu nedaří o moc méně, od roku 2015 se vždy kvalifikoval do základní skupiny Ligy mistrů, ze které vždy postoupil.

Tým je našlapaný německými reprezentanty. Yannic Seidenberg a Patrick Hager už na mistrovstvích světa startovali více než padesátkrát. Pět hráčů (Seidenberg, Hager, Ehliz, Boyle a aus den Birken) má doma stříbrnou medaili z olympiády v Koreji. Čtyři hokejisté si vyzkoušeli, jaké je to hrát nejlepší ligu světa – nejvíce Ben Smith ve 237 zápasech. Východočeši tak proti sobě budou mít soka, který má zkušenosti na rozdávání.

A jaký je formát celé akce? Na čtvrtý ročník prestižního turnaje, pod nejslavnější sjezdovkou světa, přijedou mistři švýcarské a mezinárodní ICEHL (Zug a Salcburk), poražený finalista německé DEL (Mnichov) a vítěz základní části Tipsport Extraligy Mountfield HK. Týmy byly nalosovány do dvou semifinálových zápasů, které se odehrají v sobotu. V neděli se střetnou poražení semifinalisté v duelu o třetí místo. Turnaj poté uzavře zápas o titul mezi vítězi prvních dvou utkání. Hradečtí budou usilovat o obhajobu pro českou nejvyšší soutěž, vloni totiž zvítězil Liberec.

Fanděte Hradci v dějišti nebo u streamu!

Fanoušci, kteří vyrazili do oblíbeného zimního střediska, mohou zakoupit vstupenky na utkání on-line. Ti, kteří budou fandit Lvům z pohodlí domova nebo třeba z dovolené, určitě přivítají on-line stream.