Ohlasy k zápasu
ne 12.12.2021 | Adam Kodet

S Ahtim si uděláme malé finské Vánoce, plánuje Henri Kiviaho

Do utkání se Spartou vstupoval Henri Kiviaho jako brankář s nejvyšší úspěšností zásahů v Tipsport extralize. Sparta ho v první třetině příliš neprověřila a dlouho to vypadalo, že mu statistické prvenství vydrží. Po turbulentním závěru ale bylo vše jinak a Hradec získal alespoň bod za porážku v prodloužení. Finský brankář prozradil, jak toto emotivní utkání plné šarvátek prožíval, jak se mu líbily speciální dresy, jaké má plány na Vánoce nebo co se podává ve Finsku na Štědrý den.

Henri, dlouho vypadalo, že máte soupeře pod kontrolou a k ničemu ho nepustíte. Jak jste viděl duel proti Spartě z branky?
Takový zápas se těžko hodnotí. Hráli jsme dobře jako tým, obránci odvedli skvělou práci, pomáhali mi, celý tým pracoval dobře. Dali jsme tomu vše, ale Sparta byla bohužel v závěru trochu lepší než my.

Na konci se soupeři zase podařilo zápas otočit, už se to stává takovým nepříjemným zvykem.
Je to škoda, ale zápas trvá 60 minut a my taky musíme 60 minut hrát. Tentokrát jsme nehráli naplno až do konce. Sice jsme hráli proti Spartě lépe než před 14 dny, kdy nám dali 8 gólů, a chtěli jsme jim to oplatit. To se nám nepovedlo.

V první třetině na vás prošly jen 3 střely. Je těžké vydržet soustředěný, když nemá gólman tolik práce?
Pro mě to není zas tak důležité. Snažím se pořád soustředit na hru a chytit jakoukoliv další střelu, která na mě poletí. Nejhůř mi bylo asi při těch oslabeních na konci zápasu.

„Čísla pro mě nejsou důležitá, snažím se v každém zápase odevzdat maximum a hrát nejlépe, jak umím.“

31 Henri Kiviaho (o brankářských statistikách)

Zápas provázelo spousty emocí, potyček a šarvátek. Jak takové souboje před sebou nebo kolem sebe v brance prožíváte?
Snažím se soustředit hlavně na sebe a na svou práci. Občas taky vybuchnu a pak si sám sobě musím říct: „Hej, uklidni se!“ Většinou v těch soubojích před bránou toho stejně nemůžu tolik udělat. A když moc křičím, zbytečně jde moje hra a soustředění dolů.

Poněkolikáté v sezóně jste proměnili závěrečnou power-play. Jak se cítí brankář na lavičce v takové situaci?
Pak už nemůžu nic dělat, jen sleduju kluky a věřím jim. Celý tým musí věřit, že se podaří vyrovnat. Zase se nám to povedlo a máme aspoň jeden bod, když nic jiného.

Jak se vám líbily speciální dresy, ve kterých jste nastoupili. Nebyla ta žlutá barva nezvyk?
Zvykl jsem si rychle, to nebyl problém. Dresy byly pěkné, ale ten můj byl trochu těsný. Jen je škoda, že jsme si v nich nemohli zahrát pod otevřeným nebem. Je škoda, že Winter Hockey Games se zase posunuly, ale s tím my zkrátka nic neuděláme a musíme jít dál.

Z rozbruslení jste odjel, když ještě dost času zbývalo, stihl jste klasickou předzápasovou přípravu? A záleží brankářům na tom, kolik dostanou při rozbruslení gólů?
Na čas se nekoukám. Při rozbruslení vždycky dělám úplně to samé, mám svou rutinu. Ani mi nezáleží na tom, když při rozbruslení dostanu víc gólů. Nijak to neovlivní můj výkon v zápase. Je to jen rozcvička, zápas začíná až od první sekundy.

Před zápasem jste byl brankářem s nejlepší úspěšností zásahů v lize, jaký to byl pocit?
Já se na statistiky vůbec nedívám, soustředím se jen na svou hru. Čísla pro mě nejsou tak důležitá, snažím se v každém zápase odevzdat maximum a hrát nejlépe, jak umím. Rozhodně nekontroluju statistiky každý den, to není můj styl.

„Když jsem ve Finsku, na Vánoce většinou jdeme před večeří ještě do sauny.“

31 Henri Kiviaho (o vánočních zvyklostech ve Finsku)

Blíží se Vánoce, už víte, jak svátky strávíte?
Zatím jsme to moc neplánovali, možná já, Ahti a naše přítelkyně strávíme vánoční čas spolu a uděláme si takové malé finské Vánoce, ale ještě nevím. Každopádně zůstáváme na Vánoce v Česku.

Jak se liší český a finský Štědrý den?
České vánoční zvyky ještě neznám. Když jsem ve Finsku, na Vánoce většinou jdeme před večeří ještě do sauny. K večeři se často podává uzený losos a taky pomalu pečená šunka v nízké teplotě. Nic moc zvláštního, chceme se sejít s rodinou a v klidu strávit společný čas.

Co byste letos chtěl najít pod stromečkem?
Žádná speciální přání nemám, ani jako kluk jsem na dárky moc nebyl nebo si to nepamatuju. Vánoce pro mě nejsou úplně nejhorší část roku, ale taky ne ta nejoblíbenější.