Preview k zápasu
čt 9.12.2021 | Adam Kodet

Odveta po dvou týdnech. Vrátí Lvi Spartě vysokou porážku?

Střet Mountfieldu HK a Sparty Praha pod otevřeným nebem ve Špindlerově Mlýně se zatím odkládá, část Winter Hockey Games se ale do utkání 56. kola Tipsport extraligy přenese do ČPP Arény. Lvi totiž na zápas obléknou speciální dresy vytvořené přímo pro tuto akci. Oba celky se právě na hradeckém ledě utkaly před čtrnácti dny a Pražané si tehdy odvezli jako teprve druhý tým v sezóně z východu Čech všechny tři body, navíc po debaklu 8:3. Nepříznivý výsledek se Lvi budou snažit odčinit, stejně jako středeční nezdar v Liberci. Duel startuje v 18:00.

„Sparta má vynikající mančaft, každý rok myslí na to nejvyšší.“

#14 Patrik Miškář (o zápasu se Spartou)

Do sestavy se i kvůli rozrůstající se marodce v Liberci vrátil Patrik Miškář, který se k zápasu na severu Čech naposledy vrací. „Začátek se nám nepovedl, byli jsme pod tlakem, nešly nám nohy a chyběl nám pohyb. Sice to skončilo 2:1, ale Liberec měl další šance, tyčky. Nám se celý zápas zkrátka moc nevydařil,“ hodnotí vystoupení Hradce v Home Credit Aréně. Právě rodáka z Hořic poslali trenéři trochu překvapivě na led i na poslední rozhodující minuty. „Jsem velký, takže jsem šel před bránu a snažil se tam dělat bordel. Pár šancí jsme měli, netrefili jsme prázdnou bránu,“ popisuje svou roli na ledě.

Útočník s číslem 14 letos vystřídal Karlovy Vary, Litoměřice, Kolín a Hradec, prožívá tedy poměrně turbulentní sezónu. „Snažím se odvádět co nejlepší práci, ať jsem, kde jsem. Snažím se hrát nejlépe, jak umím, a vždy chci trenérům splatit důvěru, kterou mi dávají,“ potvrzuje urostlý forvard, že změny dresu jeho nasazení neovlivňují. V sestavě se navíc ve středu sešel se starými známými. „S Pilou jsem od mládí a s Koukym jsem odehrál v áčku skoro celou jednu sezóny. Hráli jsme spolu před tím, než jsem odešel, takže jsem věděl, co od nich mám čekat. Myslím, že to nebylo zlé,“ chválí si obnovenou spolupráci s Radkem Pilařem a Petrem Koukalem.

Na poslední návštěvu Sparty v ČPP Aréně nemá Mountfield příjemné vzpomínky. O to víc chce vysokou porážku soupeři oplatit. „Každý zápas je jiný. Já jsem nehrál, ale viděl jsem ho. Spartě tam spadlo snad všechno, co šlo. Musíme to tentokrát zvládnout lépe, donutit se a už od rána se v hlavě na zápas nachystat tak, že chceme tři body,“ je hradecký odchovanec na páteční střet správně namotovivaný. „Sparta má vynikající mančaft, každý rok myslí na to nejvyšší. Musíme se na ně dobře připravit a porazit je,“ dodává s respektem k soupeři Patrik Miškář.

FilipChlapík
Už loni zabalil svou zámořskou misi, před touto sezónou se na česká kluziště vrátil nadobro. A Sparta nešlápla vedle, Filip Chlapík je aktuálně nejbodovějším hráčem ligy. Navíc naposledy v Hradci zapsal bilanci 3+2!

Sparta nenaplňuje očekávání

Při pohledu na soupisku Sparty, která se hemží současnými nebo bývalými reprezentanty, by si leckdo mohl myslet, že tým z hlavního města bude bez problému ovládat extraligovou tabulku. Chyba lávky. Pražané doplatili na rozháraný kalendář, na přelomu října a listopadu hráli osmkrát v řadě venku a vyhráli jediný z těchto duelů. Právě před dvěma týdny v Hradci ale svěřenci Josefa Jandače nastartovali vítězstvím 8:3 krátkou šňůru výher, která čítala tři zápasy. Po následné domácí porážce s posledním Zlínem 4:6 ale Sparta rychle padla zpět na zem, aby poctivým výkonem v Chomutově v posledním kole roznesla Kladno 6:0. Výsledky jako na houpačce vynáší týmu sedmé místo tabulky.

Tým z hlavního města oplývá momentálně nejúdernější ofenzívou soutěže, která se postarala už o 101 vstřelených branek. Stovku ještě žádný jiný tým nepřekonal. Navíc hráči Sparty zasypou branku gólmana v průměru 32 pokusy za 60 minut hry, což je nejvyšší číslo ze všech. Problém ale Pražané mají na druhém konci hřiště. Více než 87 inkasovaných branek zaznamenaly jen dva poslední týmy, Kladno a Zlín. 23 gólů dostala Sparta v oslabení, v čemž jsou horší jen Rytíři. U dna je holešovický tým také co se týče bloků a hitů, fyzická hra není jeho doménou. Nejhůře je na tom ale brankařský post, kombinovaná úspěšnost gólmanů 89 % je naprosto nejhorší v celé soutěži.

V elitní desítce ligového bodování nalezneme sice jen dva Pražany, oba ale na prvních dvou místech. Filip Chlapík se vyšvihl do čela produktivity s 34 body a s 16 přesnými zásahy je také nejlepším střelcem Sparty, jen gól za nejlepším kanonýrem soutěže Říčkou. Erik Thorell má stejný bodový zisk, ale o 3 góly méně. Adam Polášek si zase podmanil tabulku pravdy, s +17 body je společně se dvěma hradeckými hráči nejúspěšnějším hráčem ligy. 5 gólů z 12 od Michala Řepíka bylo vítězných, víckrát se to nepovedlo nikomu v lize. Po svém návratu září Matěj Machovský, který hned ve druhém zápase zapsal čisté konto.

Pravidla vstupu na nedělní utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků, a to výhradně v sektorech na sezení. Vstup na zápas bude umožněn permanentkářům. Majitelé permanentek na sezení mohou obsadit místo, na které jsou zvyklí, majitelé permanentek na stání libovolné volné sedadlo v hale. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 22. listopadu – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Kiviaho – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík, Jank, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lev, Orsava – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Oksanen, Lalancette, Kelly Klíma – Pilař, Koukal, Miškář.