Ohlasy k zápasu
st 29.3.2023 | Tomáš Prodělal, Klára Petrásková

Slováci z Ridery? Špičkování zatím nebylo, říká Oliver Okuliar

Série play-off mezi Lvy a Tygry vířila emoce, které pocítil i Oliver Okuliar. Slovenský reprezentant je nakonec dokázal obrátit správným směrem a skvělým výkonem v pátém utkání výrazně přispěl k rozhodující výhru svého týmu. Nejprve asistencí pomohl ke klíčovému vyrovnání na 3:3 a ve třetí třetině vstřelil z dorážky vítězný gól celého čtvrtfinále. Po děkovačce mohli Hradečtí začít přípravu na dalšího soupeře, kterým budou Vítkovice. Jak se na ně hráči připravují?

Olivere, popíšete nám vaše pocity po postupu do semifinále?
Jsou fantastické. Bylo to naším cílem, takže jsme ho splnili a jedeme dál.

V pátém zápase z toho byla divočina. Nezatrnulo vám, když jste přišli o vedení 2:0 a najednou jste prohrávali 2:3?
Myslím si, že byl hodně důležitý třetí gól a ten jsme dali téměř hned. Kdybychom šli do kabiny za stavu 2:3, tak by to bylo těžší, ale v sérii jsme vedli 3:1, nebyl tedy důvod se dostávat nějak pod tlak. Důležité byly i přesilovky. Trápíme se s nimi celou sezonu a jsme velmi rádi, že jsme z nich dali dvě velmi důležité branky.

Vy jste se na čtvrtém vítězství nad Tygry podílel gólem a asistencí…
Brácha mi říkal, že mě ještě v sérii nebylo vidět a že se mám naštvat, tak jsem to udělal (usmívá se).

„Kdybych mu ublížil, sám bych si to vyčítal.“

#8 Oliver Okuliar (o incidentu s Oscarem Flynnem)

Před vyrovnávacím gólem na 3:3 jste mohl střílet sám, ale ještě jste puk posunul Bohumilu Jankovi. Věděl jste, že vám jede takový typický střelec, nebál jste se trošku?
Proč mu nakládáte? (směje se) Ne, věděl jsem, že tam jede. Já jsem byl atakovaný dvěma a nevystřelil bych tak dobře, takže jsem mu puk posunul a naštěstí to tam padlo.

Pomáhají vám vypjaté souboje k tomu, abyste se lépe nahecoval?
Hraje se play-off, nemám s tím problém. V některých zápasech se člověku nedaří dostat do zápasu a potom nemůže dávat góly a přihrávky. V týmu je nás pětadvacet i s brankáři, navíc ještě točíme sestavu. Jdeme si za jasným cílem, který máme a stále makáme. Bylo zase vyprodáno a my si toho vážíme. Fanoušci jsou skvělí, velmi rád hraju před takovou kulisou.

Když byste měl posoudit celou sérii s Libercem. Odpovídá výsledek 4:1, nebo to bylo náročnější?
Asi úplně neodpovídá, bylo to vyrovnané. Jednou jsme vyhráli v prodloužení, předtím jsme zvítězili gólem v závěru utkání, a i tentokrát to bylo v podstatě 5:4. Hráli vynikající hokej, ale myslím, že rozhodlo předkolo a my měli více sil a stále jsme je dobíjeli.

Postup je asi velký úspěch. Ve většině duelů jste vedli, byť se Liberec vždy dotáhl a bylo to drama.
Jsem za to velmi rád. Myslím, že jsme většinu času dominovali, i na puku a přehrávali jsme je. Bylo vidět, že měli v nohách pět zápasů a málo odpočinku. Potom to pro ně bylo těžké. Můžeme být rádi, že jsme udělali čtyřku a byli odpočatí, i když to bylo v prvním utkání zřetelné, že jsme čtrnáct dní nehráli.

Nedělní postup jsme lehce oslavili, poté si zaslouženě odpočinuli. No a dneska už jsme zpátky v akci a chystáme se na další sérii! 🙌

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Středa 29. března 2023


Čekal jste, že do zápasu vůbec nastoupíte po tom incidentu s Oscarem Flynnem?
Až večer před utkáním jsem věděl, že do něj nastoupím. Trnul jsem docela dost. Ale takový je hokej. Nemyslím si, že jsme zákeřný hráč, který míří soupeřům na hlavy, ale technický hráč, který nechce, aby se tohle dělo. Byla to smolná situace. Oscarovi jsem se omluvil, doufám, že to přijal. Play-off se zkrátka hraje za hranou. Když nepodali podnět, tak to asi nebylo tak vážné.

Vy jste po utkání napsal příspěvek na sociální sítě, poté jste ho smazal…
Bavil jsem se o tom s kluky, a i lidi mi psali výhružku vůči mé rodině, což, podle mě, už vůbec do hokeje nepatří. Po zápase jsem nebyl na rozhovorech, a tak jsem k tomu chtěl říct svoje a napsal jsem to na sociální sítě. Pokud lidé potřebují, ať si vybijí zlost. Já už s tím nic neudělám.

Chápete, že na vás byl naštvaný?
Kdybych mu ublížil, sám bych si to vyčítal. Myslím si, že hraju fér, možná někdy dělám blbosti, ale to patří k mojí hře. Ale určitě nechci nikoho zranit.

„Musíme je držet pod pokličkou.“

#8 Oliver Okuliar (o emocích)

Čekal jste, že se na vás budou Liberečtí více soustředit?
Věděl jsem, že si na mě budou dávat větší pozor a budou trochu zákeřnější. Před zápasem jsem se na to připravil. Kuba Lev mi k tomu řekl nějaké věci, je to zkušený hráč a ví, jak to chodí, a to, co řekl, se také naplnilo a jsem rád, že jsem se udržel.

Co ještě musíte zlepšit do dalších bojů? Byla by to třeba zbytečná vyloučení?
Ano, souhlasím. Ale jsou to emoce, někdy vyběhne hokejka nebo nějaký faul. Hraje se hokej a ne ping pong, takže někdy vybublají emoce. Musíme je držet pod pokličkou.

Sledoval jste konce zbylých sérii?
Na koukání nebylo příliš času, ale občas mi to v televizi běželo. Viděl jsem zhruba třetinu z každého zápasu. Hokeje bylo přeci jen dost.

„Mají pětadvacet hráčů, kteří nám mohou dát gól.“

#8 Oliver Okuliar (o přípravě na Petera Muellera)

Poprvé v historii klubu vás v play-off čekají Vítkovice. Jaký jste si na ně udělal obrázek za sezonu, co jste v Hradci?
Já jsem proti nim odehrál jen dva nebo tři zápasy, protože jsem byl zraněný. Mají dobrou obranu s výborným gólmanem, vepředu jsou velká esa české extraligy, hraje tam také hodně pracantů. Bude to velmi těžký soupeř.

Ostravany táhne Peter Mueller, který rozhodl i sérii s Kometou. Proběhne na něj nějaká důkladnější příprava?
Možná na přesilovce, ale mají pětadvacet hráčů, kteří nám mohou dát gól. Nemyslím si, že bychom se zaobírali pouze ním. Budeme se soustředit hlavně na náš hokej, abychom hráli na puku a útočili, když se nám to podaří, tak nikdo z nich nebude mít takovou volnost a bude se jim hrát hůř.

Za Rideru hraje i Mário Grman, se kterým jste působil ve slovenské reprezentaci. Proběhlo už nějaké špičkování?
Zatím neproběhlo. Znám více kluků z Vítkovic, ale tak to bylo i s Libercem. Myslím, že ani žádné špičkování neproběhne, kdyžtak až po sérii.

Jaký je týmový program do zápasu ve Vítkovicích?
Do neděle budeme v Hradci a poté odjíždíme do Ostravy. Dopoledne máme tréninky, nějakou regeneraci a po obědě je většinou volno. Postup jsme v podstatě ani příliš neoslavili, protože jsme nevěděli, kdy budeme hrát. Navíc je ideální počasí na nastydnutí, takže jsme se zaradovali v kabině a poté si oddechli doma s rodinami.