Preview k zápasu
po 31.10.2022 | Tomáš Kalas | Foto: Rytíři Kladno

Souboj dvou nejtrestanějších týmů. Hradec vyzve Kladno

Extraliga pokračuje v rychlém tempu a po nedělní prohře ve Vítkovicích nemají Hradečtí mnoho času na regeneraci. Už v úterý od 17:20 totiž přivítají Kladno, které po nadějném startu do soutěže propadlo tabulkou až na předposlední místo. Lvi by však rádi ukončili sérii dvou porážek v řadě a naplno bodovali, navíc proti Rytířům vyhráli naposledy v prosinci 2021. Povede se jim čekání ukončit?

„Pokud chceme pomýšlet na body, tak musíme být připraveni a důrazní.“

#55 Jérémie Blain (o střetnutí s Kladnem)

Z daleké cesty se Hradec vracel bez bodu. Ve Vítkovicích byl sice střelecky aktivnější celek, jenže vytěžil jenom dva góly. Ostravané jich nastříleli pět a zůstali tak v kontaktu s vedoucími Pardubicemi. Obránce Jérémie Blain tak nemohl být logicky příliš spokojen. „Nebylo to sice úplně špatné utkání, ale taky ne nejlepší. Je stále dost věcí, na kterých je potřeba pracovat. Pracujeme na nich dennodenně v tréninku, a pokud budeme makat, tak nám to přinese úspěch,“ věří ofenzivní bek Lvů. „Bylo to sice trochu vidět i v neděli, ale několikrát nám puk odskočil mimo nás. Je to určitě kombinace štěstí a náhody, ale také musíme jít za gólem a ukázat důraz,“ má jasno bek, který se na soutoku Labe s Orlicí napevno usadil po příchodu ze Sparty.

Jedním z faktorů prohry byla i poměrně nízká produktivita Východočechů. S 34 brankami jsou společně s Boleslaví druhým nejslabším celkem směrem dopředu. „Produktivita je určitě jeden z problémů. Vytvoříme si hodně šancí, máme převahu, ale branka z toho není,“ mrzí Blaina, který zároveň dodává: „Je to i těžké pro naše gólmany, pokud dáme jenom dva góly během hry, tak musí být skoro každý zápas perfektní.“ Jak však z této situace ven? „Musíme být více hladoví a jít do toho. Zaměřujeme se na to dokonce i v tréninku, tlačit se do brankoviště, být první na dorážkách,“ snaží se hledat recept druhý nejproduktivnější obránce Hradce.

Ve zhuštěném programu není příliš času na odpočinek. Už v úterý totiž čeká Hradec na domácím ledě Kladno, se kterým naposledy odehráli Lvi velmi emotivní duel. „Proti Kladnu je to vždy velmi náročné. Hraje tvrdý silový hokej, založený na bruslení. Víme, co čekat, bude to mít podobný průběh jako první duel u nich, stejné to bylo i loni,“ hlásí připraveně Blain. Mountfield navíc v posledních dvou vzájemných zápasech s Kladnem padl, proto nabádá kanadský bek ke koncentraci. „Bude to náročný souboj, pokud chceme pomýšlet na body, tak musíme být připraveni a důrazní,“ uzavírá Blain jednoznačně.

MartinProcházka
Po loňské výpomoci Kladnu si jej Rytíři vytáhli do týmu nastálo a důvěru jim splácí Procházka dokonale. Za 16 duelů nastřílel šest branek a je nejlepším střelcem týmu.

Nadějný start Kladna, posléze pád tabulkou

Rytíři jakožto tým, který uhájil loni extraligovou příslušnost až v baráži, vstoupil do nového ročníku velmi dobře a mluvilo se o něm jako potenciálním překvapení extraligy. V záři totiž odehrál celkem šest utkání, přičemž polovinu vyhrál a v dalších dvou dokázal alespoň bodovat. Jenže od domácí porážky s Třincem Středočeši táhli negativní sérii šesti porážek v řadě, ve čtyřech případech nedokázali navíc ani vstřelit branku, což mělo za následek postupný pád tabulkou ke dnu. Ba co více, od konce září se povedlo Kladnu vyhrát jenom dvakrát. Nejprve v domácím souboji s Motorem, který byl na tom tehdy s formou velmi podobně. Druhá výhra taktéž přišla před vlastními fanoušky, na sváteční den otočili Rytíři měření sil s trápícím se Libercem a zůstali na 13. místě extraligové tabulky.

Postavení v tabulce je jedna věc, týmové statistiky druhá. Kladenští se totiž opírají o své přesilové hry. Průměrně totiž využili každou pátou, což je v rámci ligy šestý nejlepší počin. Špatně se jim nevede ani v oslabení (79,66 %), které mají jenom o tři desetiny horší než Hradec. Hokej se svěřenci trenéra Vejvody i bolí, 133 hitů znamená druhý nejvyšší počet po Vítkovicích. To souvisí i s počtem trestných minut. Úterní bitva se ponese i v duchu střetnutí nejtrestanějších týmů, zatímco Kladno má 185 trestných minut, Mountfield pouze o 12 méně. I tak jsou oba celky na špičce této statistiky. Dá se očekávat i poměrně slušná divácká návštěva, Středočeši přijedou pod Bílou věž v roli čtvrtého nejnavštěvovanějšího týmu na venkovním ledě.

Tým táhne jednoznačně nestárnoucí Tomáš Plekanec, který sice nedávno oslavil 40. narozeniny, na ledě je ale stále tahounem tradičního celku z ocelového města. Za 16 utkání má bilanci 2+7 a je nejproduktivnějším, góly však střílí jiní. Celkově lehce nad třetinu z doposud nastřílených branek obstarala dvojice Martin Procházka a Matěj Beran, kteří rozvlnili síť za gólmany celkem jedenáctkrát. Silnou devízou Kladna jsou i vhazování, což je zejména parketa již zmiňovaného Plekance. Během sezony vyhrál celkem 257 buly a s úspěšností 53,88 % je jedním z nejlepších v celé soutěži. Společně s obráncem Jakem Dotchinem je i nejvytěžovanější hráč mančaftu, oba mají průměrně 23:38 minuty na zápas. Brankoviště je výsadou zkušeného Landona Bowa, jenž měl loni velký podíl na tom, že je Kladno stále extraligové. 90,61% úspěšnost jej sice čistě statisticky řadí až do druhé desítky, pokud vezmeme v potaz jenom brankáře, kteří odchytali deset a více soubojů, tak je to sedmý nejlepší gólman v této statistice.

Vstupenky, parkování a bulletin

Na utkání proti Kladnu jsou v platnosti všechny permanentky (ve verzi základní i sezonní), navíc jsou v prodeji jednotlivé vstupenky. Ty jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.

Od prvního extraligového duelu je zároveň opět možné využít velké parkoviště u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po konci zápasu je nutné parkoviště opustit.

Novinkou si oproti loňské sezoně prošel Lví bulletin, ten bude k dostání vždy od 12:00 daného hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí nový zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět.

Sestavy z minulého utkání


Růžička – Kalina, McCormack, Jank, Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Huttula – Okuliar, Lev, Zachar – Kevin Klíma, Cingel, Jergl – R. Pavlík, Lalancette, Smoleňák – Pilař, Štohanzl, Pajer.