Preview k zápasu
so 5.2.2022 | Petr Koval

Souboj týmů z opačného konce tabulky – Lvi vyzvou Zlín

Po vítězné bitvě na západě Čech okořeněnou soubojem mezi Filipem Novotným a Štěpánem Lukešem se Mountfield vrací na domácí led. Pod Bílou věž zavítá soupeř, s nímž neprohrál sedm utkání v řadě. Zlín je oblíbeným rivalem i pro Aleše Jergla, jenž se letos proti Ševcům trefil hned třikrát. Urve další body tým z východočeské metropole, nebo celek z města Tomáše Bati? Startujeme v neděli v netradičních 18:20!

„Před zápasem ve Varech jsem ho hecoval, že mu budu střílet na lapačku, protože mu to z ní padá jako z deky."

#45 Filip Pavlík (o komunikaci se Štěpánem Lukešem)

Brankáři Filip Novotný a Štěpán Lukeš se ihned po výměně dresů postavili proti svým bývalým spoluhráčům. Před utkáním tak byl prostor pro vzájemné motivování a narážky. „Se Štěpánem jsem v pořád kontaktu, i když odešel. Napíšeme si nebo zavoláme, jak se daří. Před zápasem ve Varech jsem ho hecoval, že mu budu střílet na lapačku, protože mu to z ní padá jako z deky. Nakonec se mi ho podařilo prostřelit,“ prozrazuje s úsměvem hráč, jehož bomba vyhrála počtvrté soutěž v tvrdosti střelby.

S příchodem nového maskovaného muže nastává také změna pro hradecké zadáky. Ti si musí zvyknout na gólmanovy návyky. Mění se také styl komunikace? „Na tu si zvykat nemusíme. Máme nějaká pravidla, která používáme během zápasu. O nich už ví i Novas. On je všeobecně znám tím, že má výbornou hru holí, což potvrdil a snažil se to rozehrávat. Nám jako bekům to hodně pomáhá,“ vyzdvihuje přednost Filipa Novotného.

V pátek vstřelil hradecký obránce svoji 10. branku, čímž dorovnal své sezónní maximum. „Je to hezké číslo, ale nic se nemění na tom, že to tam budu chtít sázet dál, abych gólů dával více a pomohl týmu k vítězství,“ říká pokorně. Gólový účet může rozšířit už v utkání proti Beranům. Primárně ale touží po týmovém úspěchu. „Zlín hraje o všechno a potřebují sesbírat co nejvíce bodů. Bude to velmi těžký zápas. Určitě přijedou s tím, že chtějí vyhrát. Bude jen na nás, jak se k tomu postavíme. Chceme hrát svoji hru, nastoupit na ně a nechat všechny body doma,“ uzavírá bek s číslem 45.

ValentinClaireaux
Třicetiletý francouzský útočník má na kontě 140 reprezentačních startů. V nejvyšší české soutěži oblékl dres Pardubic i Mladé Boleslavi, odkud se vrátil zpět do Zlína. Přesun mu prospěl. V posledních pěti duelech drží bilanci bod na zápas.

Moravané se stále snaží odvrátit hrozbu přímého sestupu

Berani se po velmi špatném začátku z úvodu sezóny mírně zvedají. V novém roce totiž bodovali hned pětkrát z devíti zápasů. I přes to jim s 34 body stále patří poslední místo extraligové tabulky. Aktuální forma žlutomodrých je však nejlepší za celý uplynulý ročník. Vždyť v posledních čtyřech duelech pokaždé bodovali. Příspěvek do tabulky brali za vítězství 4:3 v prodloužení proti Litvínovu. Dokázali zaskočit Kometu 5:2, čímž Brňanům protáhli sérii bez plného bodového zisku na šest zápasů. S Českými Budějovicemi pak brali bod za porážku 2:3 po nájezdech. V posledním střetnutí už urvali plný zisk, když porazili Vítkovice 4:1

Moravany trápí především velmi slabá produktivita. Nastříleli pouze 88 branek a jako jediní dosud nepřekročili hranici 100 gólů. Střeleckou impotenci demonstruje i průměr počtu střel na zápas. Svěřenci Luboše Jenáčka, jehož tým naplno bodoval až 24. října, průměrně vyšle na soupeřovu klec jen 25 pokusů. Postavení v tabulce odpovídá i statistika speciálních formací. Ševci vstřelili jen 20 přesilovkových branek a s úspěšností 13,25 % jsou vůbec nejhorší. V oslabení zase patří číslo 79,61 % do horšího extraligového průměru.

Po odchodu Tomáše Mikúše do Karlových Varů vládne týmové produktivitě paradoxně obránce – ofenzivní bek Daniel Gazda (9+8). Zdá se, že se Zlínu vyplatila i útočná posila Patriks Zabusovs. Dvacetiletý Lotyš dosud odehrál dvacet zápasů, v nichž nasbíral 13 bodů s bilancí (7+6). V listopadu tým opustil tradičně nejvytěžovanější bek Peter Trška. Jeho porci tak převzal další Lotyš Roberts Mamčics, který na ledové ploše průměrně stráví více než 21 minut, avšak ten odcestoval na olympiádu. Mezi třemi tyčemi vládne opora Libor Kašík. Ten i přes postavení týmu na chvostu tabulky drží skvělá čísla (úspěšnost zákroků 91,11 %, průměr gólů na zápas 3,16) a často je to právě on, kdo drží Berany ve hře.

Pravidla vstupu na utkání

Na základě rozhodnutí Vlády České republiky bude moci utkání navštívit maximálně 1000 diváků. Volné vstupenky v prodeji nejsou.

I nadále platí, že se zápasu mohou zúčastnit pouze osoby, které splňují podmínky platné ze dne 3. ledna – nemají příznaky onemocnění Covid-19, mají potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Zároveň dodržují všechna platná protiepidemiologická opatření včetně ochrany dýchacích cest.

Sestavy z minulého utkání


Novotný – Nedomlel, Blain, Pilař, Pavlík, Jank, McCormack – Smoleňák, Lev, Oksanen – Šimek, Kevin Klíma, Jergl – Ščerbak, Lalancette, Kelly Klíma – Cingel, Koukal, Orsava.