Akademie ČH
st 14.9.2022 | Dominik Jarka

Startuje extraliga dorostu! Mountfield doma vyzve Tábor

Příprava je u konce, soutěžní zápasy mohou začít. Hradečtí dorostenci načnou další extraligovou sezonu, ve čtvrtek od 17:30 vyzvou na ledě ČPP Arény Tábor, o dva dny později se od 16:30 utkají na hostujícím ledě s libereckými Tygry. Hráči této kategorie přitom mají na co navazovat, v minulém ročníku skončili svěřenci Václava Pánka těsně před branami finále.

Příprava je minulostí, extraliga za dveřmi

Dorostenci Mountfieldu odstartovali přípravu na výbornou, když rozmetali na domácím ledě pražskou Spartu 10:0. Radost z velkého triumfu netrvala ale dlouho, první porážku jim ve druhém klání přichystaly Pardubice. Poté odjeli Hradečtí na třinecký President Cup, kde skončili po dvou vítězstvích a třech prohrách na devátém místě. Po návratu se dostali mládežníci zpátky na vítěznou vlnu, pokořili německý Mannheim a po samostatných nájezdech také Liberec. Před startem extraligy ale musí Hradec zabrat, z posledních pěti zápasů vydoloval pouze jednu výhru, poradil si s pražskou Slavií. Přípravu tak zakončili Hradečtí s bilancí šesti vítezství a osmi porážek.

Mountfield se v minulém ročníku extraligy utkal se svým prvním soupeřem, Táborem, dvakrát a po výsledcích 6:2 a 4:3 odcházel dvakrát jako vítěz. Jihočechům se nedařilo, nakonec se ale zachránili poté, co bez ztráty bodu vyhráli baráž. Zato úspěšné působení zažili liberečtí Tygři, stejně jako Mountfield narazili až v semifinále. V sezoně se týmy neutkaly, v letošní přípravě odehrály dvě utkání, přičemž každý tým zvítězil jednou, naposledy to byli Liberečtí výsledkem 8:1.

VáclavPánek
Svěřenci hradeckého trenéra odehráli v přípravě 14 duelů s bilancí 6 výher a 8 porážek. V minulém ročníku vypadli dorostenci až v semifinále.

Václav Pánek: Očekáváme v každém zápase tvrdý boj

Jak byste shrnul letošní přípravu v porovnání s tou loňskou, kde se týmu hodně nedařilo?

V porovnání s minulou přípravou by bylo cokoliv lepší. Každopádně letos to bylo trochu na houpačce. Nemůžu říct, že bychom byli spokojení, měli jsme hodně výkyvů. Ale kromě jednoho zápasu s Libercem, který skončil 1:8, jsme výsledkově ani herně nepropadli. Náš projev nebyl špatný, nicméně nás trápí střílení gólů z vyložených šancí, byl to velký strašák po celou dobu přípravy. Dopláceli jsme každé utkání na to, že si skórováním nedokážeme pomoct, a v závěru to potom chybí.

Loni jste ukázali skvělý přechod mezi přípravným a soutěžním obdobím. Věříte svým svěřencům, že se jim to opět povede?

Nepočítáme s tím, že by se mávlo kouzelným proutkem, a všechno se najednou změnilo. I když nám loni příprava nevyšla, věděli jsme, že v týmu máme rozdílové kluky, kteří jsou schopni vstřelit rozhodující gól. To tady teď úplně není, typologie mužstva je jiná. Věříme, že se třeba někdo objeví, ale takového rozdílu mezi přípravným a soutěžním obdobím znova nedosáhneme. Kluci jsou seznámení s tím, že začíná mistrovská část, a hra bude rozdílná, mužstva budou jinak připravená a první kola budou boj. Ze začátku půjde o to, kdo si za vítězstvím půjde víc. Doufám, že to všichni vezmeme za správný konec, a vstoupíme do soutěže úspěšně.

Soutěž se oproti loňskému ročníku zúžila, spadlo celkem šest týmů. Jakou letos očekáváte extraligu dorostu?

Soutěž bude určitě kvalitnější. Máme také daleko lepší skupinu než loni. Bude velký boj se vůbec dostat mezi čtyřku nejlepších. Jsme si vědomi, že i soupeři, kteří nemají tak velké jméno, nám nabídnou velmi těžké zápasy a nedají nic zadarmo, naopak budou ještě více motivovaní. Očekávám vyrovnanou soutěž a hodně překvapivých výsledků. Žádný zápas nebude zadarmo, pokaždé očekáváme tvrdý boj.

Hrací systém Extraligy dorostu

Po loňské sezoně opustilo dorosteneckou Extraligu šest týmů a letos se pokračuje v zeštíhlování soutěže. V novém ročníku spadnou do nižší soutěže čtyři týmy, tudíž se sníží počet účastníků na rovných dvacet. I nadále se však soutěž dorostenců bude hrát ve třech územních skupinách – Východ, Západ a Střed, tentokrát ale po osmi týmech.

Hradec je v této sezoně opět součástí skupiny Střed, kde pražskou Spartu a Slavii nahradila Mladá Boleslav a Liberec. Východočechy čeká v základní části pouhých čtrnáct zápasů, každý hraje s každým dvakrát. V listopadu se soutěž rozdělí na dvě části – čtyři nejlepší týmy z každé skupiny se ve společné tabulce utkají o umístění před play off, naopak čtyři nejhorší budou muset o účast v play off ještě zabojovat, a to navíc pod hrozbou play down, baráže či sestupu.

Vyřazovací boje se budou hrát stejným systémem jako loni. Osmifinále se hraje na dva vítězné duely, čtvrtfinále a semifinále na tři. Vítěz finále bude muset vyhrát hned čtyři zápasy. Nový šampion Extraligy dorostu, a tedy nástupce plzeňské Škodovky, bude znám nejpozději 18. dubna.

Rozlosování Mountfieldu HK v Extralize dorostu


1. kolo, čt 15.9.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Tábor Tábor
17:30
2. kolo, so 17.9.2022
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
16:30
3. kolo, čt 22.9.2022
Mountfield HK Mountfield HK - BK Havlíčkův Brod Havl. Brod
17:15
4. kolo, so 24.9.2022
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav
16:00
5. kolo, čt 29.9.2022
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
6. kolo, so 1.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
12:15
7. kolo, čt 6.10.2022
HC Motor České Budějovice Č. Budějovice - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
8. kolo, so 8.10.2022
HC Tábor Tábor - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
9. kolo, čt 20.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
15:00
10. kolo, so 22.10.2022
BK Havlíčkův Brod Havl. Brod - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
11. kolo, čt 27.10.2022
BK Mladá Boleslav Ml. Boleslav - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
12. kolo, so 29.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dukla Jihlava Jihlava
12:00
13. kolo, čt 17.11.2022
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
14. kolo, so 19.11.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Motor České Budějovice Č. Budějovice
12:00