Preview k zápasu
so 19.11.2022 | Tomáš Prodělal

V neděli na východ, Lvi se utkají s rozjetým Třincem

Zpět na ligový kolotoč nastoupili Hradečtí v pátek proti Litvínovu. Byl to návrat úspěšný, svěřenci Tomáše Martince týmovým výkonem vybojovali cennou výhru 3:0. Nyní je ale čeká ještě těžší oříšek v podobě třineckých Ocelářů. Ti zažívají velmi plodné období, během kterého bodovali ve třinácti utkáních ze čtrnácti. Naposledy v pátek vybrali liberecké Bílé Tygry v poměru 1:4. Který ze soupeřů se poveze na vítězné vlně i nadále? Úvodní buly padne ve Werk Areně v nedělních 15:00.

„Když budeme plnit, co máme, tak se dá hrát a vyhrát s každým.“

#18 René Piegl (o utkáních s kvalitními soupeři)

Celek zpod Bílé věže v pátek využil své rozehranosti z Ligy mistrů a Litvínov během prvních pěti minut téměř nepustil z pásma. Jak souboj viděl zadák René Piegl? „Vždy je výhoda, že se dlouho nestojí a jste v zápasovém tempu. Takže to nějakou roli hrát mohlo,“ uvažuje nad povedeným startem urostlý bek. Hradečtí byli aktivnější, ale i Verva měla své šance hlavně v nabídnutých přesilovkách, oba gólmani však odmítali pustit touš za svá záda. „Řekli jsme si, že budeme hrát zodpovědně zezadu a plnili jsme to. Nakonec to skončilo i nulou pro Kiviho, což je jen dobře,“ poodhaluje taktiku českobudějovický odchovanec a chválí Henriho Kiviaha v bráně.

Střelecké mlčení prolomil až ve 45. minutě Lukáš Cingel, který svou druhou brankou v ročníku nasměroval Východočechy k vítězství. „První gól vždy hodně pomůže, navíc se nám podařilo ubránit spoustu oslabení, což k vítězství taky výrazně přispělo,“ rozebírá „Rendy“ klíčové momenty zápasu. Při zvětšující se marodce v hradeckých obranných řadách dostal znovu větší prostor v extraligovém týmu. „Je to o zkušenostech, které nabírám, a cítím se každý zápas lépe a lépe,“ říká hráč, který většinu sezony tráví v partnerském Kolíně.

Třetí ligovou výhru v řadě bude moci Mountfield přidat v neděli na ledě třinecké Werk Areny. „Mají spoustu kvalitních ofenzivních útočníků, na které musíme hrát ze zodpovědné obrany a nepouštět je do brejků,“ hledá recept na Oceláře sedmadvacetiletý bojovník. V několika příštích dnech čekají na Lvy dva velmi těžcí soupeři, v úterý totiž přijede k osmifinálové odvetě Ligy mistrů švédský mistr z Karlstadu. „Když budeme plnit, co máme, tak se dá hrát a vyhrát s každým,“ burcuje na závěr René Piegl.

MarekMazanec
Exhradecký gólman byl v loňské sezoně základním pilířem pro třinecký titul. Na podobné vlně pokračuje i letos. Ze 355 střel propustil jen 26, což ho dělá s úspěšností 92,68 % sedmým nejúspěšnějším brankářem soutěže.

Třinec – přes překážky ke skvělé formě

Po zisku titulu v loňském ročníku třineckou střídačku po dlouhé době opustil trenér Václav Varaďa se svými asistenty a nahradil ho Zdeněk Moták. Tým pod novým koučem z počátku sezony strádal, když z prvních čtyř zápasů zvládl vytěžit jediný bod za porážku v prodloužení v Pardubicích 3:4. Poté si ale taktika sedla a Oceláři se rozjeli k impozantní jízdě, během které si připsali body ve třinácti utkáních ze čtrnácti! Během této série podlehli opět pouze Dynamu 2:3. V současné době má celek z česko-polského pohraničí na kontě tři výhry v řadě. První z nich byla domácí demolice kladenských Rytířů 8:0, následovalo ubojovalné vítězství nad Spartou 2:1. Poslední tři body si připsali v pátek v Liberci, kde domácí jasně přehráli a výsledkem 4:1 se posunuli na čtvrté místo ligové tabulky.

Hráčům z klubu po Javorovým to letos skvěle lepí. S 55 přesnými zásahy jsou na páté příčce, dlužno dodat, že proti prvním třem mají dva zápasy k dobru. S průměrem 3,06 branek na utkání jsou na tom tak ještě o jedno místo lépe. Stejně jsou na tom také s více než 10% úspěšností střelby. K velkému počtu gólů si Třinečtí pomáhají hlavně v přesilovkách, které mají nejlepší v celé soutěži (36,21 %). Slezský klub je také s pouhými 144 trestnými minutami druhým nejslušnějším mužstvem Tipsport extraligy. To však neznamená, že by hrál v rukavičkách. Důkazem je 440 bodů v Radegast indexu, i v něm se Oceláři pohybují na špičce.

Produktivitu jednotlivců jako obvykle táhne zkušený kanonýr Martin Růžička, který je s 21 body pouhé tři za lídrem kanadského bodování celé soutěže, navíc má na pažbě už jedenáct zářezů, což ho činí děleným druhým nejlepším střelcem. Na stejné pozici mezi nahrávači je Andrej Nestrašil se sedmnácti asistencemi. V posledním období navíc gólově explodoval Libor Hudáček, který se trefil v posledních pěti zápasech hned osmkrát! Z branky vše jistí Marek Mazanec se skvělou úspěšností zákroků 92,68 %.

Sestavy z minulého utkání


Kacetl – Marinčin, Ročák, Čukste, J. Jeřábek, Jaroměřský, Zahradníček – Voženílek, Marcinko, M. Růžička – Nestrašil, Hudáček, Daňo – Chmielewski, Roman, Hrehorčák – Buček, Dravecký, Kurovský – Hrňa.