Preview k zápasu
so 18.11.2023 | Tomáš Prodělal

V neděli na západ! Zkrotí Hradec ofenzivní Energii?

Po třech výhrách v řadě rozjeli svěřenci Tomáše Martince dobře taky zápas s Třincem, se kterým ještě v polovině duelu vedli 2:0, nakonec však doplatili na četná vyloučení a museli se před sokem z loňského finále sklonit. Na truchlení ale není čas. Už v neděli čeká Lvy výjezd do Karlových Varů, kde je přivítá ofenzivně laděná Energie. Oplatí Hradečtí Západočechům porážku z úvodu sezony? Utkání začíná před kamerami ČT sport v 17 hodin.

„Minule nás porazili, takže jim dlužíme dobrý mač.“

#21 Christophe Lalancette (o duelu s Karovými Vary)

V pátek došlo v ČPP Aréně na reprízu dubnového finále. Oba celky do utkání šly s vítěznými šňůrami v zádech. Do vedení 2:0 dostal domácí dvěma góly Christophe Lalancette. „Měl jsem puk blízko brankové čáry a pokusil se dostat před branku, ale obránce mě vytlačil, takže jsem vystřelil a puk o brusli zapadl do branky,“ popisuje Kanaďan svůj první zásah, ke kterému zanedlouho přibyl ještě jeden a Lvi byli rázem ve vedení 2:0. „Po prohraném finále mají duely s Třincem trochu motivace navíc. Pokaždé, kdy s nimi hrajeme, se je snažíme porazit,“ neskrývá speciální náboj šikovný centr.

Mimo pohledných akcí byla k vidění také spousta osobních soubojů, které z první třetiny vytvořily poměrně nervózní podívanou, jejímž vrcholem byla strkanice Patrika Bartošáka s Danielem Kurovským. „S nimi je to v tomto duchu pokaždé. Takové zápasy máme rádi a musíme se v nich ukázat. Když to přeženeme, budeme vylučovaní, což se přesně stalo,“ mrzí bývalého hráče Dukly Michalovce. Třinec nakonec díky velkému množství přesilovek zvítězil 5:3, ačkoliv se domácí v závěru snažili dotahovat se šesti hráči v poli. „6 na 5 je vždy složité, hlavně, když prohráváte o dvě branky. Nahazujete puky na branku a snažíte se udělat rozruch na brankovišti, který by vedl ke gólu, a potom zkusíte rychle přidat další,“ ví rodák z Robervalu.

Program Tipsport extraligy pokračuje rychlým tempem dál, a tak Hradečtí už v neděli vyzvou z pozice hostů Karlovy Vary, které mají v tabulce identický počet bodů. „Mají dobrý a rychlý tým, který se vždy žene do ofenzivy. Pokusíme se limitovat naše ztráty, být silní na puku v útočném pásmu a snad odvezeme domů tři body,“ hledá recept na soupeře hráč draftovaný San Jose. V prvním zápase sezony Energie pod Bílou věží vyhrála 4:2. Bude to pro Mountfield extra motivace? „Určitě. Minule nás porazili, takže jim dlužíme dobrý mač,“ uzavírá před nedělní bitvou majitel dosud devíti kanadských bodů.

DominikFrodl
Předsezonní posila z Pardubic zase dokazuje svou kvalitu. Za 18 duelů vychytal 10 výher a s procentuální úspěšností 92,61 je nejlepším gólmanem soutěže spolu se svým jmenovcem Furchem.

Energie hraje ve vyrovnaném středu tabulky

Svěřenci Davida Bruka vstoupili do sezony snovým způsobem, když nejprve rozstříleli Vítkovice 6:2 a následně smetli Kometu 4:0. Od té doby jsou však její výsledky poměrně nestabilní a výhry s porážkami mají téměř rovnoměrné zastoupení. Tyto okolnosti vyústily v pobyt energetiků v přesném středu ligové tabulky. Poslední dobou se však přísun bodů stal velmi pravidelným. Za posledních devět střetnutí se stalo jen dvakrát, že by Západočeši odcházeli bez bodů. Období před reprezentační pauzou zakončili Karlovarští dvěma výhrami v Plzni 3:2 a doma s Boleslaví 2:1. Do soutěže znovu naskočili v Liberci, kde Tygrům vzdorovali až do prodloužení, ve kterém podlehli 4:5. Nastavení je obecně oblíbenou kratochvílí na břehu Ohře. Poslední čtyři mače Energie nepoznaly vítěze během šedesáti minut.

S 51 vstřelenými brankami, o jednu více než Hradec, se Západočeši nachází na sedmém místě tabulky. Na průměrný počet zásahů však potřebují podprůměrný počet střel, což znamená pátou nejvyšší úspěšnost střelby (10,1 %). Dobře si tým kapitána Jiřího Černocha vede také na buly, centři zatím vyhráli 52 % z nich – čtvrtá příčka v soutěži. Energii naopak lehce tlačí bota ve speciálních týmech, přesilovka je až devátá, oslabení je na tom jen o dvě místa lépe. V početní nevýhodě jsou ale hráči z města filmového festivalu pořádně nebezpeční, jelikož se jim podařilo již čtyřikrát skórovat.

Každý správný tým začíná od dobrého gólmana a Karlovy Vary nejsou výjimkou. Dominik Frodl je s procentuální úspěšností 92,61 nejlepším brankářem soutěže. Nejproduktivnějším hráčem a zároveň nejlepším nahrávačem je Slovák Dávid Gríger, ten si dosud připsal sedmnáct kanadských bodů, z toho devět tvoří asistence. Některé z nich také na góly Tomáše Rachůnka, který mířil do černého již devětkrát. Důležitým článkem sestavy je Tomáš Havlín, ten si sice zatím připsal jen dva body, ale ve statistice pravdy má velmi solidních +9. Michal Plutnar z celého týmu stráví na ledě nejvíce času – 21:26. Kapitán Jiří Černoch zase vyhrál největší počet vhazování – 213.

Sestavy z minulého utkání

Frodl – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Pulpán – Hladonik, Černoch, Beránek – Rachůnek, Gríger, Procházka – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Kofroň, Koffer, Přikryl.