Preview k zápasu
so 28.1.2023 | Tomáš Prodělal

V neděli všichni na značky! Hradečtí hostí Jágrovo Kladno

Hradečtí hokejisté, i při velkou marodku, najeli zpět na vítěznou vlnu, když ve třetí třetině zvrátili duel s Vítkovicemi ve svůj prospěch a potvrdili domácí výhru s Energií. Nyní se Lvi opět vrací na své kolbiště, kde přivítají Jágrovo Kladno, které se zatím marně snaží dostat ze spárů poslední příčky. Pomůže nová akvizice Ethan Werek Mountfieldu ke třetí výhře v řadě? Utkání v ČPP Aréně startuje v nedělních 16 hodin.

„Mají velkou sílu v přesilových hrách, kde je hodně šikovných hráčů.“

Tomáš Hamara (o početních výhodách Kladna)

V pátek odehráli Hradečtí s Vítkovicemi utkání, které by se dalo rozdělit na dvě poloviny. V té první měli jasně navrch domácí a dostali se do vedení, Východočeši ale gólovou smrští ve třetí třetině získali tři body za výhru 5:2. Jak utkání viděl asistent trenéra Tomáš Hamara? „Momentálně je pro nás každý bod důležitý, takže si jich nesmírně ceníme. Přivézt hned tři z Vítkovic je samozřejmě skvělá práce kluků. Po tom vývoji, kdy jsme v první třetině neměli dobrý nástup, tak o to více těší obrat. Dokázali jsme se zvednout a hrát hokej, který jsme chtěli,“ cení si bývalý stratég pražské Sparty.

Mountfield má celý rok problémy s marodkou, která se od startu sezony ještě nevyprázdnila. V posledních týdnech se naopak opět rozrůstá, a tak vedení posiluje. Nejnovější akvizicí je Kanaďan Ethan Werek, jenž strávil poslední roky v KHL v dresu Kunlunu Red Star. „Od Ethana očekáváme zkvalitnění útočných řad, je to velmi dobře silově připravený forvard. Má hodně zkušeností, což se bude hodit hlavně s výhledem na play-off. Věřím, že dokáže být rozdílovým hráčem,“ říká na adresu majitele extraligového titulu s Třincem z roku 2019 muž, který má na starosti přesilové hry Lvů.

Nová posila se hradeckým fanouškům představí již v neděli, kdy do východočeské metropole zavítají poslední Rytíři. „Je pravda, že Kladno se drží u spodu, ale při letošní vyrovnanosti všech týmů je tam tak malý rozdíl, že se může stát cokoliv. Je to silný tým se spoustou vynikajících hráčů. Chodí hodně do brejků, které dokáží proměňovat, jako třeba v našem posledním vzájemném zápase doma, kde nám ze dvou přečíslení 2 na 1 dali dva góly. A pak mají velkou sílu v přesilových hrách, kde je hodně šikovných hráčů. Tomáš Plekanec, Adam Kubík, navíc mají na modré výborného Dotchina,“ uzavírá pravá ruka Tomáše Martince.

JaromírJágr
Nestárnoucí hokejová legenda se letos znovu připomíná svým umem. Brzy jednapadesátiletý hrající majitel Kladna v této sezoně zatím za 16 duelů zapsal bilanci 2+7.

Kladno je ohroženo baráží

Rytíři vstoupili do ročníku velice dobře, když získali body z prvních pěti mačů a dostali se do první poloviny tabulky. Poté však přišel náraz do zdi v podobě šesti utkání bez jediného zisku a pád do suterénu. Achillovou patou Kladenských byla mizerná produktivita, jen v první polovině října nezvládli vstřelit gól hned čtyřikrát. Střelecký špunt vytáhli Středočeši až v šíleném duelu s Hradcem, který nakonec prohráli 7:8 v nastavení. Když už se zdálo, že je Poldovka z nejhoršího venku, přišel prosinec a jeden vyhraný zápas ze sedmi. Po Vánocích se ale svěřenci Otakara Vejvody vrátili jako vyměnění a zvítězili třikrát v řadě. V lednu se však opět ke slovu dostaly porážky. Ta poslední v pátečním domácím zápase s Kometou, které Kladno podlehlo 0:3.

Problém Rytířů s produktivitou začíná již u střelby, té je totiž nejméně z celé soutěže (1068 projektilů na branku). Navíc úspěšnost také není příliš vysoká, s 8,5 % jsou Kladenští čtvrtí od konce. Co se hry speciálních formací týče, ani v těch na tom celek z města hutí není příliš dobře. Početní převaha (17,39 %) je jedenáctá a oslabení (75,84 %) dvanácté nejlepší. Nejvyšší příčku ve statistikách drží Středočeši na vhazovaní, kde jim s úspěšností 50,19 % patří pátý flek. Na úplném dně jsou naopak v hodnocení Radegast indexu, ve kterém mají dvakrát méně bodů než první Dynamo (581).

Týmově to sice skřípe, mezi hráči bychom však našli spoustu kvalitních plejerů. Příkladem může být třeba exhradecký Adam Kubík, který se vypracoval v noční můru soupeřových gólmanů, kvůli své ráně z první. Letos se trefil již čtrnáctkrát a je nejlepším střelcem týmu. Jeho dvorním nahrávačem je Tomáš Plekanec, jenž s bilancí 11+25 vede produktivitu svého týmu, navíc mu v měřítku celé soutěže patří sedmé místo. Otakar Vejvoda na něj spoléhá opravdu hodně, na ledě totiž strávil neuvěřitelných 987 minut a 16 vteřin, v lize zvládl více už jen Petr Zámorský. Kladenští mají také jeden primát, za který asi úplně rádi nejsou. Jake Dotchin je s 85 trestnými minutami nejvylučovanějším hráčem napříč celou soutěží.

Sestavy z minulého utkání

Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Chalupa – Perret, Lalancette, Jergl – R. Pavlík, Lev, Novák – Morong, Štohanzl, Lang.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 13:00 domácího hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!