Ohlasy k zápasu
ne 29.1.2023 | Tomáš Prodělal, Jan Vavřina

V Hradci chci znovu najít lásku k hokeji, hlásí novic Ethan Werek

Ethan Werek má za sebou zajímavou životní i hokejovou cestu. Jeho prarodiče emigrovali z Číny přes Izrael do Kanady, kde dnes jednatřicetiletý forvard strávil většinu kariéry. Přes Českou republiku, kde s Třincem získal titul, se vrátil do země svých předků a naskakoval čtyři sezony za Kunlun v KHL. V lednu 2023 se rozhodl pro další změnu a návrat – tentokrát do srdce Evropy, na kterou má ty nejlepší vzpomínky.

Ethane, gratulace k výhře, jak jste viděl svůj první zápas v novém působišti?
Bylo to dobré. Skvělí fanoušci a úžasný tým plný schopností. Byla to velká zábava. Kladno je sice poslední, ale i tak mají velice dobrý tým s několika bývalými hráči NHL a dalšími skvělými plejery, takže to nebyl jednoduchý zápas. V naší kabině je hodně talentu a vypadají jako skvělý kluci.

Při své premiéře jste téměř skóroval, nastřelil jste tyč...
Bylo to o pár centimetrů. Ale dobré je, že jsme i tak vyhráli a můžeme začít šplhat tabulkou nahoru.

Jak složité pro vás bylo hrát utkání po té chvíli, co jste tady?
Dorazil jsem v sobotu po čtrnáctihodinovém letu. V neděli jsem se probudil a šel s týmem na rozbruslení a poté hrát zápas, takže moje nohy byly v poslední části malinko ztěžklé (usmívá se).

„Nejlepší hokejový moment v mé kariéře byl tady v Česku, titul s Třincem.“

#56 Ethan Werek (o prvenství v sezoně 2018/19)

Jak se vůbec uskutečnil váš přestup do Hradce?
Chtěl jsem větší zápasové vytížení, protože v Kunlunu jsem příliš nehrál. Mluvil jsem s několika českými kluby, ale objevily se problémy s mým kontraktem. Tady je však zvládli s mým agentem vyřešit. Mluvili jsme s vedením a věděli, že je tady dobrý tým. Nejlepší hokejový moment v mé kariéře byl tady v Česku, titul s Třincem. To chci zopakovat.

Poměrně dlouho jste hrál se Šimonem Hrubcem. Dostal jste od něj nějaké reference na český hokej a Hradec?
Hráli jsme spolu už v Třinci a poté také v Kunlunu. On a jeho rodina jsme si velice blízcí a něco málo mi o Mountfieldu pověděl, že Hradec je dobré město. Takže byl fajn pomocník.

Myslíte, že tento tým může mít ambice, i když je na sedmém místě?
Ano, určitě můžeme být dobří. Můj cíl je znovu vyhrát titul. Jak jsem řekl, byl to můj největší zážitek, vyhrát ho s Třincem. V Hradci chci znovu najít lásku k hokeji a vyhrát ligu.

„Byl to úžasný zážitek, který nikdy nezapomenu.“

#56 Ethan Werek (o účasti na olympijských hrách)

Jaké byly vaše necelé čtyři sezony v KHL?
Byly to dobré roky se skvělou partou. Byli jsme nejlepší kamarádi na život. Měl jsem štěstí, že jsem mohl nabrat spoustu zkušeností, vidět svět, žít v zahraničí. Budu si toho vážit do konce života.

Jak byste porovnal českou ligu s KHL?
Je tu mnohem větší led než na většině kluzišť v KHL, které mají nyní rozměry NHL nebo finské ligy. Jsou tu taky skvělí fanoušci. Česká soutěž je velmi dobrá a určitě se vyrovná těm ostatním.

Byl jste součástí čínské hokejové reprezentace na poslední olympiádě. Jak jste dostal možnost Čínu reprezentovat?
Hraním v čínské organizaci Kunlunu. Díky tomu mě byli schopní naturalizovat, stejně jako spoustu dalších kluků. Byl to úžasný zážitek, který nikdy nezapomenu. Hrát na olympiádě a být v kontaktu s nejlepšími sportovci planety byla opravdu čest.