Preview k zápasu
so 12.12.2020 | Jan Brůna

V týdnu podruhé proti Motoru. Přidají Lvi třetí skalp v řadě?

Hráči Mountfieldu HK zažívají úspěšný týden – nejprve v úterý rozstříleli České Budějovice, poté v pátek těsně pokořili Vary a neděli si nebudou chtít zkazit prohrou. Navíc se opět utkají s Motorem, jenž se stále krčí na posledním místě tabulky. V posledním utkání ale skolil lídra, a Hradec, který chce přidat třetí výhru v řadě, nečeká nic lehkého. Duel startuje v 17:00.

„Martin Adamský i Miroslav Forman jsou výborní hráči.“

#30 Jakub Lev (o budějovických posilách)

Hradečtí v pátek přicestovali ze západu, kde uloupili tři body za těsnou výhru 4:3 nad Karlovými Vary. „Potřebovali jsme se chytit na někom, kdo je v tabulce výš nad námi. Nechci, aby to vyznělo špatně, ale nejde, abychom poráželi jenom týmy, které jsou na chvostu tabulky. Potřebujeme porážet ty nejlepší, protože máme nějaké ambice. Tak jsme rádi, že se nám to konečně povedlo,“ pochvaluje si plný bodový zisk Jakub Lev.

Východočeši přidali druhé vítězství po sobě, v čem se utkání v lázeňském městě povedlo nejvíce? „Myslím si, že jsme docela dobře drželi systém. Samozřejmě byly nějaké chyby, ale ty jsou v každém zápase. Ale systém nás podržel, pomohl nám a pak jsme z forčeku dali rozhodující gól,“ vyjmenovává bývalý hráč Plzně či Komety. Právě on se o zmíněnou trefu postaral a poté přidal ještě jednu branku. „Už bylo na čase. I předchozí zápasy jsem se dostával do šancí, ale bohužel jsem je neproměňoval. Takže jsem rád, že jsem ten půst ukončil, a doufám, že to bude pokračovat v podobném rytmu,“ věří rokycanský rodák.

Mountfield už se ale musí soustředit na další duel; v neděli se střetne s Motorem, stejně jako toto úterý. „Na Budějovice jsme se připravovali hned před prvním zápasem sezóny. Taková příprava je vždy jiná, máte na to čas, a Jihočeši nic moc nezměnili od doby, kdy jsme s nimi hráli podruhé. Budeme se chtít vyvarovat chyb, které jsme dělali, a dát zase čtyři pět gólů,“ popisuje strategii čerstvý třicátník. Může být Motor nebezpečnější, jelikož z něj již opadla nervozita ze začátku ročníku? „Hráči se určitě zlepšují, navyknou si na extraligové tempo a nabírají zkušenosti. Navíc posilují – Martin Adamský i Miroslav Forman jsou výborní hráči. Budou kousat víc a víc a na to si musíme dát pozor,“ varuje Jakub Lev.

RenéVydarený
Bratislavský rodák strávil mezi Lvy celkem pět sezón, a znovu si tak zahraje proti bývalému týmu. V tomto ročníku zatím nevynechal jediný zápas, zapsal tři asistence a v Motoru je lídrem Radegast indexu.

Poslední tým tabulky v minulém mači skolil lídra

Příznivci Motoru v probíhající sezóně zatím nemají příliš důvodů k radosti. Jejich oblíbený tým se totiž mezi českou hokejovou smetánkou nachází na posledním místě a dosud jen třikrát vyhrál. Z úvodních 10 zápasů se to Budějovicím navíc nepodařilo ani jednou, zato zlom přišel parádní, když Jihočeši obdařili Vítkovice sedmi góly a udrželi čistý štít. Od té doby svěřenci Václava Prospala zažili těsnou výhru 3:2 ve Zlíně, avšak také příděl sedmi proher. V minulém utkání ale parta okolo Pavla Pýchy překvapila vítězstvím nad prvním Třincem, který pokořila 2:1 po prodloužení, a poprvé vyhrála doma.

Budějovičtí se ze 14. příčky mohou statistikami chlubit jen velmi málo. Z extraligových mančaftů totiž obdrželi jednoznačně nejvíce kousků do své branky (73), zdaleka ovšem nevstřelili nejméně gólů (méněkrát se prosadila třeba i Kometa). Motor se zároveň jako jediný celek dostal nad hranici sta přesilovek a musel čelit druhému nejvyššímu počtu vlastních oslabení, v nichž soupeři rozvlnili síť jedenadvacetkrát. S 354 minutami za katrem platí mužstvo z jihu Čech rovněž za nejtrestanější v soutěži.

Trenérský štáb navrátilce mezi elitu se může spolehnout na oporu Pavla Pýchu, který odehrál všechny mače, z pozice beka je nejproduktivnějším hráčem týmu (4+10) a během duelu stráví průměrně nejvíce času na ledové ploše (22:07). Nejvíce to do kasy padá Martinu Novákovi, jenž se trefil pětkrát, na vhazování je zase nejlepší Roman Přikryl (55,12% úspěšnost). Ten nasbíral také nejvíce trestných minut, a to už 49. Největším bojovníkem podle Radegast indexu je s 36 body ex-hradecký René Vydarený.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Hronek, Šalda, F. Pavlík, Jank, Zámorský, Pilař – Orsava, Cingel, Kelly Klíma – Sklenář, Růžička, Smoleňák – Perret, Koukal, Kevin Klíma – Lev, Zachar, Jergl.