Preview k zápasu
so 20.11.2021 | Petr Šatalík

Vzhůru k výškám! Hradec dobývá rekordy, v cestě stojí Boleslav

Lvi se po reprezentační přestávce vrátili do extraligy ve stejné fazóně, jakou předváděli ve svých utkáních před repre pauzou. Dokladem toho budiž páteční zápas s Plzní, kterou Východočeši rozstříleli 7:4 a jen během druhého dějství jí nasázeli potupného bůra. Rekord v počtu extraligových výher v řadě mohou posunout na další metu už v neděli, kdy se od 16:00 postaví Bruslařům na ledě v Mladé Boleslavi.

„Viděl jsem, že poslední zápas s Litvínovem prohráli 0:5, ale nesmíme je podcenit.“

#77 Richard Nedomlel (o souboji s Boleslaví)

Hradec vítězstvím nad Plzní přepsal klubový rekord, když stanovil nové maximum v počtu extraligových výher v řadě, což těší také Richarda Nedomlela. „Pochopitelně to zahřeje, ale my na to moc nekoukáme, soustředíme se na to, abychom každý den odvedli co nejlepší výkon a od něj se odrazili zase dál,“ podotýká mohutný obránce, který se proti Škodě prosadil nádhernou akcí, kdy hokejově přešel bránícího soupeře a pod brankářem zametl touš do sítě.

V neděli jedou Lvi do Mladé Boleslavi a pokud opět zvítězí, posunou rekordní hranici zase o jedno utkání dál. „Viděl jsem, že poslední zápas s Litvínovem prohráli 0:5, ale my je nesmíme podcenit. Boleslav je dobré, hodně bruslivé mužstvo, takže se na to musíme poctivě připravit a jet tam s tím, že zase vyhrajeme,“ nabádá k ostražitosti důrazný bek.

Východočeši si na druhé pozici v extraligové tabulce vypracovali solidní náskok na třetí Dynamo i další mužstva, což musí pozitivně působit na psychiku celého týmu. „Jasně, ale nemůžete koukat, jestli je to tam o tolik či tolik bodů, může se to tam zvrtnout jedním či dvěma zápasy. Musíme, dokud to jde, stále valit na sto procent a vyhrát pokud možno co nejvíc zápasů,“ hecuje sebe i celý kádr Mountfieldu HK Richard Nedomlel.

MartinŠevc
Extraligová stálice kroutí už svou čtrnáctou sezónu v tuzemské nejvyšší soutěži. Nejvytěžovanější muž boleslavského kádru stráví průměrně na ledě více než 20 minut za zápas.

Boleslav hodně bruslí a ráda se sráží

Středočeši v loňské sezóně vystoupali tabulkou vzhůru a po základní části skončili na třetím místě. V play-off vypadli až v semifinále po vyrovnané bitvě s pozdějším mistrem z Třince, kterému podlehli těsně 3:4 na zápasy, když předtím pohodlně vyřadili Pardubice poměrem 4:0. Na dobré výkony z předchozího ročníku Bruslaři navazují i letos. Aktuálně jim v extralize patří pátá příčka a ačkoliv poslední dva duely prohráli, není radno je podceňovat, protože se umí poměřit s kterýmkoliv soupeřem.

Že se proti Boleslavi nikdy nebude hrát lehce, dokládá například statistiky hitů. Středočeši jich už v letošním ročníku rozdali 163 a jsou v tomto ohledu třetím nejdůraznějším celkem extraligy. Jistou slabinou Bruslařů jsou naopak zblokované střely, kterých mají zatím nejméně ze všech mužstev nejvyšší soutěže – jen 225. Známí jsou také svým skvělým pohybem, díky němu už odehráli více než 150 minut v početní výhodě, častěji hrají v přesilovce jen hráči Škody Plzeň.

V ofenzivě spoléhá Boleslav na tandem Pavel Kousal (7+8) – Jakub Kotala (9+5). První jmenovaný je nejproduktivnějším hráčem mužstva, druhý pak jeho nejlepším střelcem. V obraně působí extraligové stálice jako Martin Ševc či exhradecký Martin Pláněk. Mezi třemi tyčemi se pravidelně střídají Gašper Krošelj a Jan Růžička, oba mají procentuální úspěšnost zákroků přes 91 %.

Sestavy z minulého utkání


Krošelj (41. J. Růžička) – Pýcha, Ševc, Jánošík, Lintuniemi, D. Moravec, Pláněk, Šidlík – Lunter, Fořt, Kelemen – Kotala, Claireaux, J. Dufek – P. Kousal, O. Najman, Pospíšil – Eberle, Bičevskis, J. Stránský.