Preview k zápasu
ne 14.2.2021 | Petr Koval

Závěrečný maraton zápasů začíná! Hradec nejprve přivítá Zlín

Po krátkém odpočinku od zápasů se Mountfield vrací do extraligového kolotoče. A bude to důležitý návrat. Do konce základní části Tipsport extraligy zbývá Lvům odehrát přesně 10 zápasů a každý bod bude v boji o čtyřku velmi důležitý. Poslední sérii odstartují svěřenci Vladimíra Růžičky na domácím ledě se Zlínem, proti kterému jsou v letošním ročníku zatím stoprocentní. Jestli bude tato bilance pokračovat i nadále, můžete sledovat od 17:00.

„Sezóna se chýlí ke konci a my se musíme snažit splnit to, co jsme si řekli.“

#92 Vladimír Růžička (o cíli v podobě postupu přímo do čtvrtinfále)

Mountfield v předchozím utkání dokázal v závěru využít dvojnásobnou přesilovou hru a odvezl si z Brna tři body za vítězství 4:3. Následně trenéři naordinovali svým svěřencům dvoudenní odpočinek, který přišel vhod i pro centra Vladimíra Růžičku ml. „Celé volno jsem prožil s rodinou, takže jsme si to moc užili. Času, co jsme se moc neviděli, bylo docela dost. Když není zápas, snažím se s nimi trávit veškerý čas, ale byl jsem rád, že jsem se s rodinou mohl i probouzet a nikam nepospíchat,“ říká spokojeně. I on společně se svým synem využil zimního počasí a vyzkoušel trend letošní zimy. „Bobování je teď pro syna taková největší událost, takže jsme bobovat byli,“ dodává hradecký útočník.

Po krátké pauze na jeho tým čeká náročný program – hned 5 utkání v 9 dnech. Při takovém tempu je důležitá i kvalitní regenerace. „Je pravda, že zápasů bude dost, ale teďka jsme mohli odfrknout. Doufám, že jsme trochu odpočinutí a připravení za závěr sezóny. V této fázi člověk moc nenatrénuje, musí pořádně zregenerovat a připravit se na další den,“ popisuje. Prvním týmem, se kterým Východočeši odstartují sérii zápasů, bude Zlín. S ním Hradečtí hrají znovu po třinácti dnech, naposledy ho porazili 5:2. „Samozřejmě bych byl rád, kdyby se zápas povedl stejně, kdybych vstřelil hattrick a tým by vyhrál. Každý zápas je ale úplně jiný. Nebudu se snažit na to myslet a budu chtít co nejvíce pomoci týmu,“ sděluje autor tří branek z předchozího střetnutí s Berany.

Krátce před koncem základní části stojí před hradeckými hokejisty výzva v podobě splnění cíle – dostat se mezi čtveřici zajišťující přímý postup do čtvrtfinále. „My koukáme samozřejmě dopředu a chceme být v té čtyřce. Řekli jsme si, že do toho dáme všechno, není se na co šetřit. Sezóna se chýlí ke konci a my se musíme snažit splnit to, co jsme si řekli,“ uzavírá střelec 9 branek v letošním ročníku.

BedřichKöhler
Bronzový medailista z MSJ 2005 stihl odehrát v dresu Lvů 176 zápasů. Nyní vytáhlý forvard působí ve Zlíně, kde v sezóně 2013/14 pomohl k mistrovskému titulu, a s 8 góly je nejlepším střelcem Beranů.

Berani se střelecky trápí

Mountfield vyzval v letošním ročníku Ševce již třikrát a pokaždé uspěl za tři body. Krom hattricku Vladimíra Růžičky ml. z posledního střetnutí se proti modrožlutým střelecky daří rovněž Kevinu Klímovi, jenž se gólově prosadil v každém ze tří letošních duelů. Tým Roberta Svobody navíc nezažívá pohodové období a výsledkově tápe – z předchozích pěti utkání vyšel bodově naprázdno. Poslední výhru Valaši vybojovali na konci ledna na ledě Olomouce, kde zvítězili 4:2.

Celek z Moravy se aktuálně s 36 body nachází na předposledním 13. místě. Zlín sráží především nízká produktivita. V posledních pěti zápasech vsítil pouze sedm branek a celkově jen 85 střel prošlo za záda soupeřova brankáře, což je druhé nejhorší číslo celé soutěže. Postavení v tabulce odpovídají i statistiky speciálních formací. Nicméně přesilovky hokejistů z města Tomáše Bati jsou s úspěšností 15,54 % lepší než ty hradecké.

Tahounem Beranů je bývalý útočník Mountfieldu HK Antonín Honejsek, jenž doposud zapsal 22 kanadských bodů (6+16). Ten však figuruje na seznamu zraněných. Zastoupit by ho tak mohl jiný exhradecký forvard – Bedřich Köhler. Urostlý hráč je s 8 góly nejlepším střelcem týmu. Pro fanoušky může být duel atraktivní i díky dalším hráčům s hradeckou minulostí. Na soupisce soupeře kromě zmíněných hráčů najdeme rovněž Lukáše Vopelku se Zdeňkem Okálem. Druhý jmenovaný se však v dresu Lvů doslova mihnul, odehrál totiž jen jedno utkání, navíc ještě v 1. lize. Nejvytěžovanějším hráčem kádru je Dalibor Řezníček, jenž průměrně odehraje necelých 20 minut na zápas. V obranných řadách si o pozornost říká také Daniel Gazda, který si svými výkony vybojoval pozvánku do národního týmu.

Zlínští mají prostor mezi tyčemi rozdělený mezi vyrovnanou dvojici. Dlouholetá stálice Libor Kašík a mladíček Daniel Huf odchytali shodně 22 zápasů. Takřka totožná je i jejich procentuální úspěšnost zákroků, u obou překračuje 91 %. První jmenovaný sice nedávno podepsal nový dvouletý kontrakt, stále se ale nachází na listině zraněných a pravděpodobně do utkání nezasáhne. Na soupisce by tak mohl Kašíka nahradit Michal Kořének, jenž zaskakoval už čtyřikrát.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Huf – Řezníček, Ferenc, M. Novotný, D. Nosek, Žižka, Suhrada, Matyáš Hamrlík – Kubiš, Fořt, Dufek – Köhler, Vopelka, Šlahař – Sebera, P. Sedláček, J. Ondráček – Václavek, Karafiát, Dobiáš.