Ohlasy k zápasu
po 17.1.2022 | Daniel Krátký

Zimák, hotel a náměstí. Poslední dny? Cestování, ví Nikita Ščerbak

Alexejev, Popov nebo Kravčenko. V prvoligových časech se už pod Bílou věží pár ruských hokejistů ukázalo, ale v extralize ještě za Hradec Králové žádný Rus nenastoupil. Až nyní. A šikovný křídelník Nikita Ščerbak se hned ve svém prvním utkání za Mountfield HK řádně ukázal, dokonce zaznamenal i svou první trefu v české extralize. Jak probíhal jeho přesun na východ Čech? A proč jeho tvář „zdobí“ jizva?

Jak jste viděl debut v české extralize svýma očima?
Bylo to samozřejmě těžké utkání. Hrozně mě mrzí, že jsme nevyhráli. Musíme ale pokračovat dál a připravit se na následující zápas.

Původně jste neměl nastoupit, nakonec jste se objevil jako 13. útočník. Ale dohrával jste v první lajně. Jak jste prožíval tyhle přesuny?
Ze začátku bylo kvůli tomu trochu těžké se do toho dostat, ale kluci mi na střídačce hodně pomohli. Byli skvělí, i díky nim jsem se cítil lépe a lépe.

V zápase jste byl hodně vidět, vyslal jste hned osm střel na bránu. Vypadalo to, jako byste se chtěl pořádně ukázat...
(usměje se) Vždycky se snažím střílet, kdykoliv jen můžu. Čím více střel mám, tím je větší šance, že vstřelím gól nebo vytvořím nějakou šanci. Chtěl bych v tom pokračovat, abych mohl mít co nejvíce přihrávek nebo střel z nebezpečných prostorů.

🇷🇺 Добро пожаловать в Tipsport extraliga, Никита 🚨

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Neděle 16. ledna 2022


Nakonec jste se dočkal i první branky, jak jste ji viděl?
Byl tam dobrý forček našich kluků, díky čemuž jsem získal puk. No a pak jsem se otočil a vystřelil, ani jsem nad tím nijak nepřemýšlel. Prostě jsem se pokusil dostat puk k brance. Snažím se zkrátka střílet z každé příležitosti.

Jak se vám zatím líbí v novém působišti?
Jsem nadšený, že jsem tady. Týmu se zatím velmi daří a já bych mu chtěl jenom pomoct. Hlavně samozřejmě svou ofenzivní stránkou, ale chci hrát kvalitně po celém kluzišti. Chci pomoci svému týmu, jak nejvíce to jen půjde. A jakoukoliv cestou.

Jak vůbec probíhal váš přesun sem do Hradce Králové?
Byl to nějaký dlouhodobější proces. Ale popravdě úplně dokážu říct, jak to probíhalo. Oznámilo se to jako takový trejd, v Banské Bytrici jsme měli až moc zahraničních importů a myslím, že pro mě bylo lepší odejít. Když jsem slyšel, že bych mohl hrát za Hradec, bral jsem to jako obrovskou příležitost, na kterou jsem nemohl říct ne. Máme výborný tým, věřím, že můžeme letos dokázat něco velkého. Také jsem si nechtěl nechat utéct šanci hrát v lepší soutěži a na lepším místě. Nebylo to těžké rozhodnutí.

Měl jste čas se s někým pobavit o české soutěži?
Jo, pár mých přátel v Banské mi říkalo něco málo o vaší lize. Ale jenom takové základní věci – jaká je soutěž, jaké je město. Takové ty základní otázky mi jednoduše zodpověděli. Teď se ale snažím dozvědět a zjistit, co nejvíce je možné. O soutěži i hráčích. To mi může v budoucnu jenom pomoct. Učím se každý den. Jsem tu chvilku, ale zatím je to tu skvělé.

Vy jste si ve své kariéře už vyzkoušel i NHL. To musel být sen hrát v Montrealu, ne?
Samozřejmě, bylo to fantastické. Už když jsem byl malý, tak byl velký sen už jen to, že bych mohl být draftovaný. A hrát jednoho dne v NHL? To bylo fakt skvělé.

Vaši tvář „zdobí“ výrazný šrám. Jak jste k němu přišel?
Tohle se stalo loni v AHL, nešťastná kolize se soupeřem z Colorada. Jeho brusle mě prostě v zápalu hry trefila do tváře. Rozhodně ho za to neviním, jsem hlavně rád, že jsem neměl pořezané žíly na krku. Bylo to opravdu velké a nebezpečné zranění, ale už jsem se z toho dostal. Teď už mám jenom menší jizvu, to je vše.

Také jsem slyšel, že jste vegan. Je to tak?
Nejsem, jenom jsem to párkrát zkoušel přes léto a také po několik týdnů, když jsem hrál v Rusku. Ale teď už nejsem.

Zpět k Hradci. Měl jste nějakou možnost si ho alespoň trochu projít?
Maličko jo, ale poslední dny byly hlavně o cestování. Myslím si, že čas na tyhle věci ještě bude v následujících dnech. Projít se a tak. Byl jsem jen na obědě na náměstí, které je mimochodem překrásné. To je zatím všechno. Zimák, náměstí a hotel. To je můj životní styl v posledních dnech (usmívá se).