Zápasy
so 24.9.2011 | Tomáš Božek, Lukáš Souček

V utkání bohatém na branky Hradec rozstřílel Brod 8:4

Hradečtí hokejisté se v sobotu utkali na domácím ledě s Havlíčkovým Brodem. Souboj dvou týmů z předních pozic prvoligové tabulky sliboval už před utkáním pěknou podívanou a tyto prognózy se také vyplnily. V utkání padlo celkem dvanáct branek a Hradec si vysokým vítězstvím 8:4 upevnil první místo v tabulce. Nejproduktivnějším hráčem utkání se stal Vít Budínský, který za šedesát minut hry stihl nasbírat tři branky a jednu asistenci.

Vyrovnané první dějství skončilo nerozhodně

Do zápasu vstoupili domácí hokejisté aktivně a brzy se dočkali vstřelení úvodní branky. V polovině čtvrté minuty vybojoval puk Patrik Moskal a poslal ho napříč brankovištěm, kde u levé tyčky Nerudovy branky čekal připravený Vít Budínský. Hradecký střelec z úhlu protlačil kotouč za Nerudova záda a Hradec vedl 1:0.

Domácí pokračovali v aktivní hře a po vyloučení Vojtěcha Němce si zahráli první přesilovku. Havlíčkův Brod se ubránil a na začátku deváté minuty po faulu Václava Čížka si poprvé zahráli v početní převaze i hosté. Tuto výhodu se jim podařilo rychle využít, když se puk odrazil k Petru Polodnovi, po jehož dorážce zůstal puk osamocený v brankovišti, kde se k němu jako první dostal Jan Semorád a srovnal stav zápasu na 1:1.

O dvě minuty později mohli jít hosté do vedení, ale dvě obrovské šance Semoráda a Protivného vychytal Jakub Čech. V polovině čtrnácté minuty našel Luděk Brož před brankou úplně volného Jiřího Kadlece, který však Nerudu nepřekonal.

Na začátku sedmnácté minuty si hosté po faulu Brože zahráli ještě jednu přesilovku, která se jim však příliš nepovedla, naopak v oslabení mohl skórovat Hradec. Patrik Moskal s Martinem Koudelkou ujeli dva na jednoho, ale Koudelkův pas byl příliš dlouhý a Moskal ho nedokázal z první nasměrovat do odkryté branky. Ve zbytku třetiny se už nic zajímavého nestalo a po dvaceti minutách tak týmy odcházely do kabin za nerozhodného stavu 1:1.

Ve druhé části padly dvě branky na obou stranách

Na začátku 22. minuty se dostal Hradec do stejné situace jako na konci první třetiny, kdy ujížděli na branku Koudelka s Moskalem, ale ani tentokrát Moskal netrefil ideálně kotouč. O tři minuty později se dostal do šance Tvrdík, ale trefil jen boční síť Nerudovy branky. Po krosčeku Protivného si domácí zahráli přesilovku, ve které si vytvořili spoustu šancí, především Ladislav Jindřich, ale Havlíčkův Brod se ubránil.

V polovině 29. minuty šli hosté poprvé v zápase do vedení – Jan Knotek našel zpoza branky hokejku Mariana Moravy, který dorazil puk do odkryté branky – 1:2.

Další přesilovku si zahráli Hradečtí, ale i když ji nevyužili, hned po jejím skončení se dočkali vyrovnávací branky. Prudká rána Jiřího Hendricha těsně minula Nerudovu branku a k odraženému puku se dostal Michal Tvrdík, který ho napálil přímo do branky a srovnal tak na 2:2.

O necelou minutu později se povedla nádherná akce Jiřímu Kadlecovi, který po sólové akci přes celé hřiště překonal Nerudu a Hradec vedl 3:2.

Poslední slovo ve druhé části však měli hosté. Přesně v momentě, kdy končila jejich přesilovka vypálil Tomáš Protivný a Čechovi, který měl zakrytý výhled, proklouzl kotouč do branky – 3:3.

Třetí třetinu plnou gólů zvládl lépe Hradec a upevnil si tak první místo v lize

Na začátku 43. minuty vystřelil Tvrdík, ale Neruda jeho ránu vyrazil. Po Kostourkově faulu na Jindřicha si zahrál Hradec přesilovku a tu rychle využil – Koudelka našel před brankou úplně volného Víta Budínského, který krásně trefil protilehlý kout havlíčkobrodské branky a dostal Hradec opět do vedení – 4:3. O 21 sekund později přidali domácí další branku – Michal Tvrdík přesně vystřelil z levého kruhu a podruhé v tomto zápase překonal Nerudu – 5:3. Havlíčkův Brod si vzal oddechový čas, ale Hradec dál tlačil a jeho tlak vyústil ve dvě vyloučení hostů. Přesilovou hru pěti proti třem Hradec sehrál znamenitě a Václav Čížek po nahrávce Milana Karlíčka přesně trefil odkryté místo u tyčky – 6:3.

Třetí třetina byla plná branek a v polovině 51. minuty se prosadili i Havlíčkobrodští – Švaňhalovu střelu dorazil z hranice brankoviště Milan Kostourek a snížil tak na rozdíl dvou branek – 6:4. Tento stav však příliš dlouho nevydržel a o necelou minutu později přidali domácí už sedmou branku – z dálky napřáhl Zdeněk Čáp a zvýšil skóre na 7:4.

Domácí byli při chuti a vytvářeli si další šance, hosté se bránili jen za cenu faulů a Hradec tak hrál jednu přesilovku za druhou. Tu poslední využili a opět zásluhou fantastického Víta Budínského, který tak zkompletoval hattrick a vstřelil už svou osmou branku v této sezoně. Hradečtí hokejisté v krásném zápase plném gólů porazili Havlíčkův Brod 8:4 a upevnili si tak první místo v prvoligové tabulce.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 1 0
Luděk Brož 0 0 0 1 2
Vít Budínský 3 1 4 0 0
Zdeněk Čáp 1 0 1 1 2
Václav Čížek 1 0 1 0 2
Jiří Hendrich 0 1 1 1 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 1 2
Ladislav Jindřich 0 0 0 1 0
Jiří Kadlec 1 0 1 1 0
Milan Karlíček 0 1 1 1 0
Martin Koudelka 0 2 2 0 0
Vladislav Kubeš 0 0 0 1 2
Zdeněk Kubica 0 1 1 1 0
Ondřej Látal 0 2 2 1 2
Václav Lesák 0 0 0 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 1 0
Patrik Moskal 0 3 3 0 0
Ondřej Poživil 0 0 0 1 0
Michal Tvrdík 2 0 2 1 0
Jan Zdráhal 0 1 1 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 35 4 31 88,57 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC VCES Hradec Králové):
Do zápasu jsme chtěli vstoupit zodpovědnou hrou a pokračovat v tom, co nás vyneslo do čela tabulky. Měli jsme štěstí, že za stavu 1:2 jsme si soupeře nenechali utéct na rozdíl dvou gólů. To možná celý zápas rozhodlo. Během minutky jsme to zase otočili, ale pak jsme se nechali zbytečně vyloučit do tří a nahráli soupeři, aby srovnal. Ve třetí třetině se strhla nevídaná přestřelka, ale my jsme to zkušeně dotáhli ke třem bodům. Jsme rádi, že se ještě chvilku můžeme vyhřívat na prvním místě. Také doufám, že jsme potěšili diváky a příště přijdou v hojnějším počtu.

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod):
Zápas byl jednoznačně v hradecké režii. Po dvou třetinách jsme drželi s velkým štěstím výsledek 3:3 a chtěli jsme udělat všechno pro to, abychom odsud odvezli nějaký bod. To se vám bohužel nemůže povést, když máte šest vyloučených za třetinu. Hradec tu šanci, kterou jsme mu dali, využil a v poslední třetině zaslouženě nastřílel pět gólů.

Fotogalerie