Zápasy
so 7.1.2012 | Martin Voltr

Dvě branky v Berouně stačily Hradci na tříbodovou výhru

Hradečtí se v sobotu představili na ledě Berouna, kde nikdy příliš gólů nepadá. To se potvrdilo i tentokrát. Východočeši zvládli první dvě třetiny lépe než domácí tým a vypracovali si dvoubrankové vedení. Domácí Medvědi se probudili až ve třetím dějství, ale protože jim to stačilo na jediný úder, svěřenci Jiřího Mičky se mohli radovat z dalších tří bodů. Prohra Benátek je navíc katapultovala na pátou příčku!

Hradečtí se ujali vedení

Úvod byl vyrovnaný a bez nadějných šancí na obou stranách, Hradec ale postupem času převzal aktivitu. V páté minutě vyslal první razantní navštívenku Robertu Slipčenkovi Zdeněk Kubica a o tři minuty později už Hradečtí zvedali ruce nad hlavu. Po rychlé kombinaci Jana Bergera s Vladislavem Kubešem trefil skákavý kotouč Michal Tvrdík přesně mezi betony domácího brankáře – 0:1.

O dvě minuty později pálil po Kadlecově pasu napříč pásmem znovu Zdeněk Kubica, tentokrát těsně mimo. Následně ožil také Beroun, jenže první přesilovka utkání se mu nepovedla a faul na agilního Kubeše záhy znamenal trest také pro domácí hráče.

Při Roupcově vyloučení v minutě sedmnácté už se Beroun zmohl alespoň na dobrou šanci Davida Švagrovského. Domácí kapitán však z mezikruží pálil jen do hrudi Jakuba Čecha, takže po prvním dějství drželi nejtěsnější vedení Hradečtí.

Druhá třetina znovu kořistí Východočechů

No a po necelých dvou minutách druhé třetiny už to bylo o dva góly! Přesně v okamžiku, kdy se vyloučený Nedvěd vracel na led, se před brankovištěm dostal k volnému kotoučí Patrik Moskal a v posledním možném okamžiku zasunul za záda roztaženého Slipčenka – 0:2.

Po druhé brance se zdálo, že se Hradec stáhne, ale opak byl pravdou. Beroun totiž vyklidil pole dalším šancím Východočechů. V jediném střídání tak měli velké šance znovu Kubica a následně i Kadlec, jenže nepříliš povedená zakončení Slipčenko zastavil.

V polovině utkání se Hradečtí v těsném sledu museli bránit ve dvou oslabeních. To první sehráli výborně, ovšem v tom druhém už měli namále – po obrovském závaru totiž domácí dotlačili puk do Čechovy branky, jenže tou dobou už rozhodčí odpískal přerušení hry. Beroun v téže přesilovce nevyužil ani další velké šance.

Přestože svěřenci Jiřího Mičky hráli ve velmi okleštěné sestavě, ve zbytku třetiny byli mnohem živější a domácí Beroun se nezmohl na žádné akce.

Obranná zaváhání nakonec radost nepřekazila

Třetí perioda ale nabídla jiný obrázek. Domácí Medvědi přidali na obrátkách a Hradečtí byli často sevření v obranném pásmu. Dobré pokusy měli na svědomí Jan Dalecký či David Švagrovský a kolem Jakuba Čecha létaly puky ze všech pozic.

Hradec mohl na ohrožení soupeřovy klece myslet jen z rychlých protiútoků. V jednom takovém se po levé straně řítil úplně sám Tomáš Bláha, jenže Slipčenkova lapačka byla na správném místě. Další možnost měli Východočeši v 54. minutě, kdy ale v přečíslení sjel Kubešovi kotouč z hole.

To domácím hokejistům se v útočné třetině líbilo a když Vít Budínský zbytečně poslal puk až do stropu místního zimáčku, radovali se v přesilovce z vytouženého snížení. Robin Malý vyslal od modré čáry nenápadnou střelu, která ale prolétla Čechovi mezi rukou a tělem a zastavila se až v síti – 1:2.

Další vyložené příležitosti si už ale tým vedený novým hlavním trenérem Milošem Peckou nevypracoval. Ke hře bez brankáře se dostal až půl minuty před koncem, ovšem v důležitých okamžicích se Hradeckým dařilo posílat kotouč do bezpečí. Po závěrečné siréně tak mohla propuknout nejen radost hráčů v červenobílém, ale i dvacítky jejich fanoušků.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Ján Bendík 0 0 0 1 2
Jan Berger 0 1 1 1 0
Tomáš Bláha 0 1 1 1 0
Vít Budínský 0 1 1 1 4
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Václav Čížek 0 0 0 1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 2
Lukáš Chmelíř 0 0 0 1 0
Jiří Kadlec 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 0 0 0 0
Vladislav Kubeš 0 1 1 1 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Patrik Moskal 1 0 1 1 0
David Roupec 0 0 0 1 2
Michal Tvrdík 1 0 1 1 0
Martin Záhorovský 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 33 1 32 96,97 0 0

Ohlasy k utkání

Miloš Pecka (HC Berounští Medvědi):
Hráli jsme proti kvalitnímu soupeři. V první třetině jsme dostali nešťastnou branku, kde jsme po buly neměli pokryté hráče, a od toho se odvíjel celý zápas. Soupeř měl dobře pohlídané střední pásmo, přes které jsme se strašně špatně dostávali. Když potom zvýšil na 2:0, tak se nám to ještě ztížilo. Bohužel se nám podařilo vstřelit branku pozdě. Ale nemůžu klukům nic vytknout, protože jsme o výsledek bojovali až do konce. Jsme pod psychickou dekou, ale snad to už v příštím zápase zlomíme.

Jiří Slabý (HC VCES Hradec Králové):
Konečně se nám v Berouně zadařilo. Myslím, že v utkání jsme byli lepší a od začátku jsme hru kontrolovali. Vytvořili jsme si řadu dalších šancí, které jsme však bohužel neproměnili. Ve třetí třetině už jsme viděli, že můžeme uspět, takže pod tíhou zodpovědnosti jsme dělali chyby. Na vítězství to ale stačilo. Kluci zaslouží pochvalu, že se snažili plnit věci tak, jak sme se řekli.

Fotogalerie