Zápasy
po 24.9.2012 | Miroslav Janíček, Sanny Muharem

Hradec získal cenné dva body! Na ledě favorita zvítězil po nájezdech

Zápasové menu

Hradec nejel do Ústí s vysokým sebevědomím. Začátek duelu připomínal konec toho sobotního. Domácí tým se totiž dvěma brankami rychle dostal do vedení. Po šesti minutách nahradil Filipa Luňáka v brance Jakub Čech. Hradečtí následně dokázali dát síly dohromady a v polovině utkání se jim podařilo vyrovnat. Do konce zápasu pak přidaly oba dva týmy ještě po jedné brance. Dramatická koncovka střetnutí vítěze neurčila, a tak musely přijít na řadu samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější Královští lvi, ze severu Čech si tak odvážejí dva body po výhře 4:3sn.

Královští lvi nastoupili na kluzišti Ústí v pozměněné sestavě. Do sestavy se vrátil David Švagrovský, tým pak posílil i Tomáš Nosek z Pardubic. V kádru pak nefigurovali oproti minulému zápasu Martin Klement, Vít Budínský a Jakub Luštinec. V brance začal gólman Filip Luňák, vydržel tam však pouze šest minut, poté jej nahradil Jakub Čech.

Rychlý nástup Ústeckých

Od prvních okamžiků byli domácí hokejisté o něco aktivnější. Ve 3. minutě nastalo první vzrušení, když před brankou Východočechů dorážel Kloz. O minutu později otevřel gólový účet Lukáš Handlovský, který se prosadil po výborné práci Roda, jehož střelu vrátil za záda Filipa Luňáka – 1:0. Následně hosté faulovali a domácí trestali. Lukáš Poživil napřáhl od modré a jedho dělovka vymetla všechny pavouky v levém horním růžku hradecké branky – 2:0.

V reakci na vývoj utkání po pěti minutách přenechal Luňák své místo v brance Jakubu Čechovi. V 9. minutě si pohrál s nervy domácích hráčů i brankář Zdeněk Orct, nakonec ale vše zvládl. Brzy nato měl velkou šanci i domácí Poživil, ale přihrávka mu vyšla na druhou ruku. V 11. minutě se po oboustranném vyloučení hrálo ve čtyřech.

Nosek se pak dostal do brejku a za záchrannou brzdu musel zatáhnout Poživil. Rozhodčí neváhal ani vteřinu a nařídil trestné střílení. K tomu se postavil sám postižený Tomáš Nosek a parádním blafákem snížil – 2:1. Hosty vstřelená branka povzbudila a trochu domácí přitlačili. Ke konci první třetiny se hra z ledu postupně vytrácela a tempo bylo o poznání nižší než na začátku zápasu.

Královští lvi dokázali srovnat se soupeřem krok

Na začátku druhé třetiny Ústečtí Lvi opět hýřili aktivitou, ale trochu přehnali svůj důraz a pykali za to. V přesilovce se hned do velké šance dostal Mikeska, avšak Orct se překvapit nenechal. Zbytek oslabení už domácí uhráli bez problémů. Ve 25. minutě se před Čechem vytvořil závar, ale domácí z tlaku nic nevytěžili.

Vzápětí měli výhodu přesilové hry, ale podobně jako hosté při ní nebezpeční nebyli. Domácí hráči postupem času zvýšili aktivitu a v polovině zápasu si vynutili další přesilovku. Jenže ta je paradoxně v aktivitě trochu přibrzdila. Jen skončila ústecká přesilovka, začala hradecká a dlužno dodat, že hosté byli pro domácí branku o dost nebezpečnější.

Těsně po jejím skončení se Hradečtí dočkali vyrovnání. Zdeněk Kubica vystřelil bekhendem a Orct přes hradbu hráčů nic neviděl – 2:2. Radost do ústeckých ochozů přinesla 37. minuta. Jaroslav Roubík dostal lehkou přihrávku od Boháče, zbavil se obránce a z otočky bekhendem přehodil padajícího Čecha - 3:2.

Brzy nato se před hradeckou brankou strhla mela, která vyústila v další hru ve čtyřech na obou stranách. O chvíli později už bylo opět srovnáno. Domácí nezachytili brejk Luďka Brože, který se trefil těsně nad Orctův beton - 3:3.

Třetí část vítěze neurčila

Také třetí třetinu začali domácí velmi aktivně, ale po několika jejich neúspěšných pokusech se ke slovu dostali hosté. Hned po buly před Orctem se proháčkoval až před branku Mikeska, nestačil ale zakončit. Závar byl vzápětí i na druhé straně a po něm se už potřetí hrálo ve čtyřech na obou stranách. Ve 45. minutě projel celým hřištěm Handlovský, ale z úhlu Čecha nepřekvapil.

Ve 48. minutě se před Orctem zčista jasna zjevil Říha a jeho střela jen těsně minula levou tyč Orctovy branky. Vzápětí domácí faulovali a hosté dostali možnost hrát přesilovku. Při ní zazvonila levá tyč domácí svatyně, ale víc hosté do přesilovky už nevměstnali. Jak se blížil konec třetí třetiny, bylo znát, že se oba týmy snažily neudělat chybu.

V 53. minutě vyhodil Poživil kotouč až na tribunu a hosté tak dostali další výhodu jednoho hráče v poli. Hradečtí se ale v přesilovce neprosadili a při plném počtu hráčů se do zakončení začali tlačit i domácí, jenže do konce základní části se už nic důležitého nestalo.

Hradec podruhé v sezóně opanoval nájezdy

V prodloužení z hráčů trochu spadla nervozita a šance byly na obou stranách. Ve 2. minutě prodloužení dokonce po Čížkově bombě zazvonila tyč Orctovy branky. V poslední minutě prodloužení měl tři tutovky za sebou Kloz, ale nedokázal se trefit. Současně s tím byl za hození hole potrestán hostující brankář Čech a Kloz dostal možnost skórovat z trestného střílení. To se mu však úplně nepovedlo a hradecký brankář jeho kličku vystihl. Závěrečný nápor Slovanu už na stavu nic nezměnil.

Po dvou domácích kolech tak měli ústečtí diváci možnost vidět loterii nájezdů. Do ústecké branky se naproti Jakubovi Čechovi postavil Vladislav Koutský, ale nakonec obdržel o branku víc než jeho protějšek. Vítěznou branku Královských lvů zaznamenal v pátém nájezdu Tomáš Nosek.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Luděk Brož 1 0 1 1 2
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 2
Václav Čížek 0 0 0 0 0
Petr Haluza 0 0 0 1 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 2
Lukáš Chmelíř 0 0 0 0 0
Milan Karlíček 0 1 1 0 0
Zdeněk Kubica 1 0 1 1 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 1 1 1 2
Patrik Moskal 0 0 0 -2 0
Tomáš Nosek 2 0 2 0 0
Aleš Půlpán 0 0 0 0 0
David Roupec 0 0 0 1 2
Vladimír Říha 0 0 0 0 0
David Švagrovský 0 0 0 -2 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
Martin Vágner 0 0 0 0 0
Milan Valášek 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 60 38 1 37 97,37 0 0
Filip Luňák 5 4 2 2 50,00 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Mička (HC Slovan Ústečtí Lvi):
První porážka nás mrzí, neodvedli jsme ani průměrný výkon a prohráli zaslouženě. Vedli jsme, ale to nám uškodilo, od stavu 2:0 jsme hráli špatně. Ze zápasu se musíme poučit a jít dál. Dělali jsme především hrubé chyby v obraně, chyběl nám náboj a srdíčko. Hradečtí naopak chodili do všeho naplno. Nájezdy už jsou loterie, bohužel to nevyšlo a Hradci gratuluji.

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Utkání rozhodla bojovnost. Předchozí zápasy jsme neodmakali, jak jsme měli. Do Zlatopramen Areny jsme přijeli s tím, že budeme bojovat a pokusíme se soupeři bitvu zkomplikovat, neboť Ústí nad Labem má dobré mužstvo a je velký favorit. V úvodu utkání jsme inkasovali dva góly, což nebyl vydařený začátek, ale dokázali jsme se zvednout a srovnat se. Ve třetí třetině jsme už byli rovnocenným soupeřem, bylo to nakonec ubojované vítězství. Výhra se mohla převážit na obě strany, za dva body jsme rádi.