Zápasy
so 10.11.2012 | Zuzana Košťálová, Martin Voltr

Nástup v Šumperku přišel pozdě, Hradec neprotáhl svou venkovní bilanci

Zápasové menu

Sice bez posil, ale zato v absolutně kompletním složení vyrazili Královští lvi na sever Moravy. Šumperský led je však pořádně horký. To se ukázalo nejen v rychlém úvodu, ale také ve druhé třetině, kdy se Draci odpoutali až do pohodlného vedení 5:1. Svěřenci Martina Hostáka svým fanouškům ještě ukázali srdce, když ztrátu snížili na nejtěsnější rozdíl, jenže dramatickou koncovku už ve srovnání nepřetavili. Gól do prázdné brány přisoudil Šumperku vítězství 6:4, Hradci naopak ukončil sérii čtyř výher na venkovních kluzištích.

Hradec si nechal utéct začátek

Do utkání doslova vlétli domácí Draci. Hned ve druhé minutě zápasu se dostali do vedení, když v přesilovce přesně mířil Martin Podešva – 1:0. Šumperský tlak za bouřlivé podpory fanoušků pokračoval, ale také Hradec si z hokejky Vladimíra Říhy vytvořil šanci. Jeho střelecký pokus Štůrala vykryl a puk se potom pomalu kutálel po brankovišti, ovšem skončil vedle pravé tyče.

V polovině prvního dějství se už začaly síly na ledě otáčet. Chybu v rozehrávce vytvořil domácí Plášek a vyrovnávací branku si mohl připsat Jan Berger. Jenomže Štůrala byl přesně tam, kde měl být, a střelu chytil.

Chuť Královéhradeckých vstřelit gól ale byla tak silná, že zapomněli na zadní vrátka a do přečíslení dva na jednoho se dostali Vrdlovec s Ruferem. Vrdlovec donutil Filipa Luňáka, aby se vysunul ke své levé tyči, a poté vyslal přihrávku na druhou stranu na Adama Rufera. Gólman Lvů neměl žádnou šanci se stihnout přemístit a Draci se dostali do dvoubrankového vedení – 2:0.

Za Východočechy se pak zkoušel prosadit Vít Budínský, ale jeho pokus, stejně jako všechny ostatní, zastavil bezchybný Štůrala.

Draci mohli svůj náskok zvýraznit z tretného střílení, které si vybojoval Jakub Hulva. Nedokázal ale překonat Luňákův pravý beton a skóre se neměnilo. Ke konci třetiny ještě zahrozilo trio Plášek – Staněk – Holík, které se dostalo do přečíslení tři na jednoho. Na konci celé akce však stál Filip Luňák, který na brankové čáře začaroval, a udržel tak hradecké naděje nad vodou.

Krátkou naději roztrhali domácí na kusy

A kouzlení královéhradeckého brankáře pokračovalo i ve druhé části, to když dokázal vychytat dvě obrovské šance Aleše Staňka, při kterých se roztáhnul přes celé brankoviště. V pětadvacáté minutě se tak Hradečtí dočkali kontaktního gólu! Chybu Draků potrestal Vladimír Říha – 2:1.

Šumperk ale těsný stav rychle odmítl. Martin Novotný v přesilové hře vydoloval puk na útočné modré čáře a nejdříve zkoušel Luňáka překonat z dálky. Po jeho zásahu se ke kotouči dostal Vrdlovec a nabídl Novotnému druhý pokus. Tentokrát už domácí bek nezaváhal, a vsítil tak svou vůbec první branku v letošní sezóně – 3:1.

Draci byli rázem na koni a nezaháleli ani ve vlastním oslabení. Po přesné přihrávce Holíka se do úniku dostal Karel Plášek a nekompromisně poslal puk do levého růžku Luňákovy klece – 4:1. Hradeckého brankáře tak donutil ke střídání a místo mezi třemi tyčemi zaujal Jakub Čech.

Po delší pauze v útoku Hradce Králové se dostal do šance Michal Mikeska, který to zkoušel na Štůralu z velmi ostrého úhlu, ale domácí brankář byl na svém místě. Na druhé straně přišly ještě zajímavější příležitosti. Nejdříve se nadvakrát nepodařilo Čecha překonat Vrdlovcovi, posléze ani Sedlákovi.

Draci však zůstali v tempu, a díky tomu si svou první branku v seniorské soutěži připsal Lukáš Kovář – 5:1. V posledních sekundách druhé třetiny se ještě k šanci dostal Vít Budínský, ale mezírku mezi Štůralovým betonem a jeho levou tyčkou nenašel. Zápas tak už pro Královské lvy vypadal takřka ztracený.

Stroj se rozjel pozdě a body zůstaly na Moravě

Do poslední části utkání si Hradec přinesl pokračující přesilovou hru, ze které ale nic nevytěžil. Krátce po návratu Pastora však vyslal rychlou střelu od modré čáry Kubica. Štůrala měl ztíženou práci tím, že hostující útočník svůj pokus schoval za bránícího Suchého, přesto si poradil.

Ve 45. minutě se Lvům přece jen podařilo snížit náskok rozjetých Draků. V přesilové hře na útočné modré čáře napřáhl Michal Tvrdík, David Švagrovský nastavil do střely svou hůl a domácí brankář byl bez šance zareagovat – 5:2.

Hradecké sice od bodového zisku stále dělilo hodně, přesto ve své aktivitě pokračovali. A odměna na sebe nenechala čekat ani tři minuty! Haluza s Mikeskou se dostali do brejkové situace a libovou kombinaci zakončil Michal Mikeska do odkryté klece Tomáše Štůraly – 5:3!

Poměrně jasný vývoj utkání ve prospěch domácích Draků se tak značně zkomplikoval. V čase 54:23 to ještě podtrhnul Zdeněk Kubica, který byl před brankou Šumperka naprosto sám a chybu v obraně domácích potrestal gólem na 5:4!

Hradečtí skutečně neměli co ztratit, dvě minuty před koncem tak zkusili hru v šesti hráčích v poli. Domácí tým dostali pod obrovský tlak. Tomáš Štůrala ale s pomocí své obrany další puk nepustil a když pak Martin Novotný vyslal přesný kotouč přes celé hřiště do nebráněné hradecké klece, domácí výhra byla zpečetěna – 6:4.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jan Berger 0 0 0 0 0
Luděk Brož 0 2 2 0 2
Vít Budínský 0 0 0 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Václav Čížek 0 0 0 0 2
Petr Haluza 0 1 1 1 2
Jiří Hendrich 0 0 0 1 0
Lukáš Chmelíř 0 0 0 0 2
Jakub Kania 0 0 0 -3 2
Milan Karlíček 0 0 0 0 2
Zdeněk Kubica 1 0 1 0 0
Šimon Macháň 0 0 0 0 0
Michal Mikeska 1 0 1 1 2
Patrik Moskal 0 1 1 -3 0
David Roupec 0 0 0 1 0
Vladimír Říha 1 1 2 0 0
David Švagrovský 1 0 1 -2 2
Michal Tvrdík 0 1 1 -2 0
Martin Vágner 0 0 0 -1 0
Milan Valášek 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Čech 28 19 1 18 94,74 0 0
Filip Luňák 31 25 4 21 84,00 0 0

Ohlasy k utkání

Radek Kučera (Salith Šumperk):
Dvě třetiny jsme hráli fantasticky. Nebylo tam prakticky co vytknout, až na nějaké drobnosti, a vedli jsme 5:1. Ve třetí třetině to nebylo uspokojení, ale začali jsme se nepochopitelně bát o výsledek. Měli jsme hrát to, co předtím. A pomohlo tomu i to, že se nám rozpadly dvě formace.

Martin Hosták (Královští lvi Hradec Králové):
Utkání se mi nehodnotí dobře. Nezačali jsme dobře, nebyli jsme dostatečně kompaktní. Soupeř hrál aktivně, výborně napadal, věděli jsme, jak doma hraje. Jenže my jsme nehráli to, co jsme chtěli, nehráli jsme jednoduše.